Pieczona gęś

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

440 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 sztuka

5 sztuk

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 łyżka

2 szczypty

3 łyżeczki

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar mięsny, Kostkę do mięs pieczeniową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

Krok 2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

Krok 3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

Krok 4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

Krok 5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

Krok 6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

1

Opinie o przepisie

  • Nabuchonodoz Nowak

    Nabuchonodoz Nowak, 22.11.2015

    będziemy próbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona gęśPieczona gęś

Szlachetne i bardzo smaczne mięso gęsi warto wprowadzić do domowego jadłospisu na stałe. W naszym przepisie pieczoną gęś faszerujemy aromatycznym nadzieniem na bazie tartej pszennej bułki, lekko słonego boczku i chrupiących, prażonych migdałów. O przyprawy i odpowiedni smak ciemnego mięsa gęsi zatroszczył się Knorr, ty musisz jedynie opanować sztukę odpowiedniego pieczenia tego szlachetnego drobiu – gęś należy posmarować obficie roztopionym smalcem i położyć piersią do dołu w brytfannie. Piecz ją w piekarniku minimum trzy godziny. W trakcie pieczenia z gęsi wyciekną soki – co jakiś czas zbierz je i rozcieńcz odrobiną wody, a następnie polewaj nim gęś, by nie była sucha i pięknie się przemieniła. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z kluseczkami lub ziemniaczkami i zasmażaną kapustą lub z burakami z chrzanem – twoi bliscy poczują się jak w staropolskim dworku, gdzie gęś gościła często i była przygotowywana na różne sposoby, np. faszerowana innymi mięsami lub pieczona z owocami.