Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona gęś

Pieczona gęś

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczona gęś - składniki:

  • gęś - 3 kilogramy
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
  • czerstwe bułki - 5 sztuk
  • boczek - 150 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 200 gramów
  • namoczone, obrane migdały - 200 gramów
  • biały pieprz - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • cukier - 3 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • smalec - 50 gramów

Pieczona gęś - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar mięsny, Bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 l wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
  2. Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebulę. Cukier podsmaż na maśle,* podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
  3. Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebule. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
  4. Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
  5. Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
  6. Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA GĘŚ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj wywar mięsny, Bulionetkę wołową Knorr zagotuj w 1/4 l wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebulę. Cukier podsmaż na maśle,* podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebule. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z przepis na kurczaka w całości, Przepis z salatka KURCZAKIEM, Duszona panga w sosie pomidorowym, Przepis z świeża mięta, Miłosny naleśnik, zapiekanki z piersi z kurczaka, Dania z ryżem, Sos po belwedersku, roladki z kurczaka ze szpinakiem, Sałatka z cytrusami i kurczakiem, Kluski , Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, farsz do kurczaka, Przepis z sałatki bezmięsne, Placuszki z cukinii, Przepis z ziemniaki w soli, Puchar „Maria”, Kiełbaski w kapuście, obiad wegetarianski, Czekoladowe dinozaury, Przepis z farsz do miesa, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Obiad, Gulasz, Kalafior, Ryba po grecku, surowy boczek, Pikantny kurczak z limonką, Przepis z świeży tuńczyk, Papryka, filo, Kremowy makaron z dynią, Przystawki, Baranina w warzywach, Zupa krem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zapiekanka a’la lasagne , Plasterki miodowe, makaron chiński z kurczakiem, obiad biały ser, Makaronowa wariacja serowo-szynkowa , Zapiekanki, Przepis z nowa kapusta gotowanie, Kremowa zupa z dyni, sałatka z serem camembert, Sałatka bałkańska z pomidorów, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Pożywne kokardki z kawałkami awokado, gotowana papryka, Warzywne żebra po kasselsku, Kocia lasagne , Dania z makaronem, Łosoś, Przepis z obiad na s, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Zupa szczawiowa, Ziołowe żeberka z grilla, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Kapuśniak dobowy prababci, Przepis z makarony z warzywami, Bigos domowy, Udka, Pizza - przepis na puszyste ciasto, Spaghetti z tuńczykiem