
Składniki
3 kilogramy
1 sztuka
5 sztuk
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 łyżka
2 szczypty
3 łyżeczki
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar mięsny, Kostkę do mięs pieczeniową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
Krok 2
Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
Krok 3
Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
Krok 4
Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
Krok 5
Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
Krok 6
Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

Dobra rada:
Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona gęś
Szlachetne i bardzo smaczne mięso gęsi warto wprowadzić do domowego jadłospisu na stałe. W naszym przepisie pieczoną gęś faszerujemy aromatycznym nadzieniem na bazie tartej pszennej bułki, lekko słonego boczku i chrupiących, prażonych migdałów. O przyprawy i odpowiedni smak ciemnego mięsa gęsi zatroszczył się Knorr, ty musisz jedynie opanować sztukę odpowiedniego pieczenia tego szlachetnego drobiu – gęś należy posmarować obficie roztopionym smalcem i położyć piersią do dołu w brytfannie. Piecz ją w piekarniku minimum trzy godziny. W trakcie pieczenia z gęsi wyciekną soki – co jakiś czas zbierz je i rozcieńcz odrobiną wody, a następnie polewaj nim gęś, by nie była sucha i pięknie się przemieniła. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z kluseczkami lub ziemniaczkami i zasmażaną kapustą lub z burakami z chrzanem – twoi bliscy poczują się jak w staropolskim dworku, gdzie gęś gościła często i była przygotowywana na różne sposoby, np. faszerowana innymi mięsami lub pieczona z owocami.