PRZEPISY.PL

Pyszne, soczyste mięso gęsi warto wprowadzić na stałe do jadłospisu. W naszym przepisie pieczona gęś faszerujemy wybornym nadzieniem z dodatkiem boczku i migdałów.

Pieczona gęś - autor: przepisy.pl

Pieczona gęś

  • 90
  • 6
  • Średnie
  • 0
331
osób dodało do Mniamlisty
331
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • namoczone, obrane migdały200 g
  • biały pieprz1 łyżka
  • sól2 szczypty
  • cukier3 łyżeczki
  • masło3 łyżki
  • smalec50 g
  • woda w miarę potrzeb
  • Krok 1

    Przygotuj wywar mięsny, Esencję do duszonego kurczaka Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
  • Krok 2

    Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
  • Krok 3

    Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
  • Krok 4

    Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
  • Krok 5

    Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
  • Krok 6

    Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

Więcej przepisów z tym produktem

Esencja do duszonego kurczaka KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

219
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
229
osób dodało do Mniamlisty
90''
5
Łatwe
25
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
1036
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe