Pieczona gęś

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

435 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

2 sztuki

1 łyżka

200 gramów

5 sztuk

1 sztuka

3 łyżeczki

150 gramów

3 łyżki

200 gramów

3 kilogramy

2 szczypty

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar mięsny, Kostkę do mięs pieczeniową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.

Krok 2

Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.

Krok 3

Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.

Krok 4

Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.

Krok 5

Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.

Krok 6

Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.

1

Opinie o przepisie

  • Nabuchonodoz Nowak

    Nabuchonodoz Nowak

    będziemy próbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Esencja do duszonego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do duszonego kurczaka Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona gęśPieczona gęś

Szlachetne i bardzo smaczne mięso gęsi warto wprowadzić do domowego jadłospisu na stałe. W naszym przepisie pieczoną gęś faszerujemy aromatycznym nadzieniem na bazie tartej pszennej bułki, lekko słonego boczku i chrupiących, prażonych migdałów. O przyprawy i odpowiedni smak ciemnego mięsa gęsi zatroszczył się Knorr, ty musisz jedynie opanować sztukę odpowiedniego pieczenia tego szlachetnego drobiu – gęś należy posmarować obficie roztopionym smalcem i położyć piersią do dołu w brytfannie. Piecz ją w piekarniku minimum trzy godziny. W trakcie pieczenia z gęsi wyciekną soki – co jakiś czas zbierz je i rozcieńcz odrobiną wody, a następnie polewaj nim gęś, by nie była sucha i pięknie się przemieniła. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z kluseczkami lub ziemniaczkami i zasmażaną kapustą lub z burakami z chrzanem – twoi bliscy poczują się jak w staropolskim dworku, gdzie gęś gościła często i była przygotowywana na różne sposoby, np. faszerowana innymi mięsami lub pieczona z owocami.