Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę. Kiedy boczek będzie chrupiący wsypujemy ryż i oprószamy go przyprawami. Przesmażamy chwilę.

Krok 2

Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, wlewamy do ryżu i cały czas mieszając podsmażamy aż jajko się zetnie. .

Krok 3

Posypujemy natka pietruszki i podajemy z pomidorem pokrojonym w kawałki

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryż smażony z warzywami
czas przygotowania
57 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej