Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę. Kiedy boczek będzie chrupiący wsypujemy ryż i oprószamy go przyprawami. Przesmażamy chwilę.

Krok 2

Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, wlewamy do ryżu i cały czas mieszając podsmażamy aż jajko się zetnie. .

Krok 3

Posypujemy natka pietruszki i podajemy z pomidorem pokrojonym w kawałki

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony z jajkiem, boczkiem i dodatkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż po meksykańsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej