Omlet z ziemniakami i serem - przepis z boczkiem | Przepisy.pl pixel

Serowy omlet z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 plastry

2 łyżki

10 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

4 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelnię wlej odrobinę oleju, a gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć ziemniaki i chwilę przesmaż. W międzyczasie obierz cebulę i dość grubo posiekaj. Wędzony boczek obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę.

Krok 2

Gdy plastry ziemniaków zaczną się robić miękkie, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Przez chwilę podsmażaj, często mieszając, a potem dorzuć jeszcze oliwki. Całość dopraw do smaku pieprzem.

Krok 3

Usmażone ziemniaki wraz z resztą składników przełóż z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W misce wymieszaj Fix Knorr z jajkami oraz śmietaną. Gdy ze wszystkich składników powstanie gładka masa dodaj ziemniaki.

Krok 4

Na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię przełóż przygotowaną masę. Wierzch posyp tartym serem. Smaż kilka minut z obu stron lub, jeśli wolisz, wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiecz w nim omlet przez 4-5 minut w temperaturze 170 st. C. Danie podawaj natychmiast po przygotowaniu udekorowane bazylią lub siekaną zieloną cebulką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zanim wstawisz patelnię do piekarnika, upewnij się, że wykonana jest w całości ze stali i nie ma gumowych, plastikowych lub drewnianych elementów mogących ulec zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Efejska

    Alicja Efejska , 26.02.2016

    Smaczny i bardzo pozywny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowy omlet z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowy omlet z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowy omlet z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowy omlet z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowy omlet z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowy omlet z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowy omlet z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowy omlet z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowy omlet z ziemniakamiSerowy omlet z ziemniakami

Miękkie plastry ziemniaków, pachnący wędzonką boczek, aromatyczna cebula i słone oliwki zatopione w aromatycznym sosie z dodatkiem ciągnącego się sera… z tych prostych składników w kilka chwil można przygotować niesamowity omlet, którego wyjątkowy smak na długo zapadnie w pamięci nawet najbardziej wybrednego podniebienia. Jak go przygotować? Przede wszystkim szybko i z dostępnych pod ręką składników. Zaczynamy!

Dla kogo?

Ziemniaczany omlet z serem i boczkiem to propozycja idealna dla każdego łakomczucha, a z jego przygotowaniem świetnie sobie poradzi nawet osoba, która nie przepada za gotowaniem i serwowaniem posiłków.

Na jaką okazję?

Prosty w przygotowaniu omlet świetnie się sprawdzi niemal przy każdej okazji. Doskonale smakuje na śniadanie lub szybki obiad, kiedy nie ma czasu na przyrządzenie bardziej skomplikowanych dań. Z powodzeniem można go zaserwować również na podwieczorek lub wczesną kolację.

Czy wiesz, że?

Oliwki mogą być nadziewane przeróżnymi dodatkami. Do najbardziej popularnych należy nadzienie z papryki, czosnku lub migdałów, ale można również spotkać oliwki z cytryną, łososiem, chili, serem, a nawet pikantnym anchois.

Dla urozmaicenia:

Serowy omlet to danie, które można modyfikować według własnego uznania. Jeśli nie przepadasz za oliwkami, możesz je zastąpić kawałkami kiszonego ogórka, podsmażonymi krążkami kiełbasy, paskami papryki lub pieczarkami. Tuż przed podaniem danie posyp siekaną zieleniną np. zieloną cebulką, szczypiorkiem lub bazylią. Smacznego!