
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
3 plastry
2 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
5 łyżek
4 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelnię wlej odrobinę oleju, a gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć ziemniaki i chwilę przesmaż. W międzyczasie obierz cebulę i dość grubo posiekaj. Wędzony boczek obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę.
Krok 2
Gdy plastry ziemniaków zaczną się robić miękkie, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Przez chwilę podsmażaj, często mieszając, a potem dorzuć jeszcze oliwki. Całość dopraw do smaku pieprzem.
Krok 3
Usmażone ziemniaki wraz z resztą składników przełóż z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W misce wymieszaj Fix Knorr z jajkami oraz śmietaną. Gdy ze wszystkich składników powstanie gładka masa dodaj ziemniaki.
Krok 4
Na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię przełóż przygotowaną masę. Wierzch posyp tartym serem. Smaż kilka minut z obu stron lub, jeśli wolisz, wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiecz w nim omlet przez 4-5 minut w temperaturze 170 st. C. Danie podawaj natychmiast po przygotowaniu udekorowane bazylią lub siekaną zieloną cebulką.

Dobra rada:
Zanim wstawisz patelnię do piekarnika, upewnij się, że wykonana jest w całości ze stali i nie ma gumowych, plastikowych lub drewnianych elementów mogących ulec zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowy omlet z ziemniakami
Miękkie plastry ziemniaków, pachnący wędzonką boczek, aromatyczna cebula i słone oliwki zatopione w aromatycznym sosie z dodatkiem ciągnącego się sera… z tych prostych składników w kilka chwil można przygotować niesamowity omlet, którego wyjątkowy smak na długo zapadnie w pamięci nawet najbardziej wybrednego podniebienia. Jak go przygotować? Przede wszystkim szybko i z dostępnych pod ręką składników. Zaczynamy!
Dla kogo?
Ziemniaczany omlet z serem i boczkiem to propozycja idealna dla każdego łakomczucha, a z jego przygotowaniem świetnie sobie poradzi nawet osoba, która nie przepada za gotowaniem i serwowaniem posiłków.
Na jaką okazję?
Prosty w przygotowaniu omlet świetnie się sprawdzi niemal przy każdej okazji. Doskonale smakuje na śniadanie lub szybki obiad, kiedy nie ma czasu na przyrządzenie bardziej skomplikowanych dań. Z powodzeniem można go zaserwować również na podwieczorek lub wczesną kolację.
Czy wiesz, że?
Oliwki mogą być nadziewane przeróżnymi dodatkami. Do najbardziej popularnych należy nadzienie z papryki, czosnku lub migdałów, ale można również spotkać oliwki z cytryną, łososiem, chili, serem, a nawet pikantnym anchois.
Dla urozmaicenia:
Serowy omlet to danie, które można modyfikować według własnego uznania. Jeśli nie przepadasz za oliwkami, możesz je zastąpić kawałkami kiszonego ogórka, podsmażonymi krążkami kiełbasy, paskami papryki lub pieczarkami. Tuż przed podaniem danie posyp siekaną zieleniną np. zieloną cebulką, szczypiorkiem lub bazylią. Smacznego!