Pierś z kurczaka z piekarnika z ziemniakami - rękaw | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

221

heart
842 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1895 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4532 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w szerokie paski i przełóż do rękawa do pieczenia.

Krok 2

Ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Razem z pokrojoną w piórka cebulą dołóż do woreczka z mięsem. Dodaj również rozgnieciony czosnek.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr połącz ze śmietaną, dodaj majeranek i wymieszaj.

Krok 4

Przygotowany marynatę wlej do rękawa do pieczenia z pozostałymi składnikami i zepnij spinką. Całość wymieszaj. Woreczek włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez około 25 minut do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Gotowe danie podawaj np. z brokułami.

1

Opinie o przepisie

  • Julka Akluj

    Julka Akluj , 18.05.2015

    ♡♡♡

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakamiPiersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami

Goszczący bardzo często na polskich stołach kurczak, znany jest pod wieloma postaciami. Od pieczonej, przez duszoną, aż do smażonej. Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie dań z drobiu, wykorzystajcie nasz przepis na pierś z kurczaka z piekarnika. To doskonałe rozwiązanie obiadowe, kiedy brakuje nam czasu. Dzięki zapiekaniu dania w foliowym worku mięso pozostaje miękkie, soczyste i delikatne, a wszystkie smaki doskonale się przenikają. Pokrój w paski mięso z piersi kurczaka. Dodaj ziemniaki - dobrze sprawdzą się w wersji ze skórką, pamiętaj tylko by dokładnie je umyć. Wybierz odmiany sałatkowe lub ogólnoużytkowe, unikaj za to mączystych, które mogą się zbytnio kruszyć. Przekrój je na spore kawałki. Dodaj przyprawę połączoną ze słodką śmietaną i majerankiem. Włóż wszystkie składniki do woreczka i wymieszaj tak, aby sos i przyprawy równomiernie się rozprowadziły, a następnie zapiecz. Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami podawaj z brokułami gotowanymi na parze, z mizerią albo surówką z kapusty. Zobacz, jak łatwe i szybkie może być przyrządzenie obiadu.

Dla kogo?

Pierś z kurczaka zapiekana z ziemniakami w piekarniku to propozycja nie tylko dla miłośników drobiu, ale także dla tych z was, którzy nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad. Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika z ziemniakami idealnie sprawdzi się również jako propozycja ciepłej kolacji.

Czy wiesz, że?

Polska jest jednym z największych eksporterów mięsa drobiowego w Europie. Zajmujemy także jedno z czołowych miejsc, biorąc pod uwagę średnie spożycie drobiu na jednego mieszkańca.

Dla urozmaicenia:

Pierś z kurczaka zapiekaną z ziemniakami możesz zastąpić innym mięsem drobiowym, np. indykiem. Do kurczaka i ziołowego sosu bardzo dobrze będzie pasował również świeży tymianek lub rozmaryn.