Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami
łatwe
4515 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
8 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w szerokie paski i przełóż do rękawa do pieczenia.
Krok 2
Ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Razem z pokrojoną w piórka cebulą dołóż do woreczka z mięsem. Dodaj również rozgnieciony czosnek.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr połącz ze śmietaną, dodaj majeranek i wymieszaj.
Krok 4
Przygotowany marynatę wlej do rękawa do pieczenia z pozostałymi składnikami i zepnij spinką. Całość wymieszaj. Woreczek włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez około 25 minut do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Gotowe danie podawaj np. z brokułami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami
Goszczący bardzo często na polskich stołach kurczak, znany jest pod wieloma postaciami. Od pieczonej, przez duszoną, aż do smażonej. Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie dań z drobiu, wykorzystajcie nasz przepis na pierś z kurczaka z piekarnika. To doskonałe rozwiązanie obiadowe, kiedy brakuje nam czasu. Dzięki zapiekaniu dania w foliowym worku mięso pozostaje miękkie, soczyste i delikatne, a wszystkie smaki doskonale się przenikają. Pokrój w paski mięso z piersi kurczaka. Dodaj ziemniaki - dobrze sprawdzą się w wersji ze skórką, pamiętaj tylko by dokładnie je umyć. Wybierz odmiany sałatkowe lub ogólnoużytkowe, unikaj za to mączystych, które mogą się zbytnio kruszyć. Przekrój je na spore kawałki. Dodaj przyprawę połączoną ze słodką śmietaną i majerankiem. Włóż wszystkie składniki do woreczka i wymieszaj tak, aby sos i przyprawy równomiernie się rozprowadziły, a następnie zapiecz. Piersi z kurczaka zapiekane z ziemniakami podawaj z brokułami gotowanymi na parze, z mizerią albo surówką z kapusty. Zobacz, jak łatwe i szybkie może być przyrządzenie obiadu.
Dla kogo?
Pierś z kurczaka zapiekana z ziemniakami w piekarniku to propozycja nie tylko dla miłośników drobiu, ale także dla tych z was, którzy nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad. Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika z ziemniakami idealnie sprawdzi się również jako propozycja ciepłej kolacji.
Czy wiesz, że?
Polska jest jednym z największych eksporterów mięsa drobiowego w Europie. Zajmujemy także jedno z czołowych miejsc, biorąc pod uwagę średnie spożycie drobiu na jednego mieszkańca.
Dla urozmaicenia:
Pierś z kurczaka zapiekaną z ziemniakami możesz zastąpić innym mięsem drobiowym, np. indykiem. Do kurczaka i ziołowego sosu bardzo dobrze będzie pasował również świeży tymianek lub rozmaryn.