Składniki
sos:
1 sztuka
6 sztuk
80 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
pierś z kurczaka:
4 sztuki
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby zalej szklanką gotującej się wody, całość odstaw na ok. 10 minut tak aby grzyby zmiękły. W tym czasie na części oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaj pokrojone w paski suszone grzyby. Całość dopraw pieprzem, dodaj łyżkę bułki tartej. Farsz odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
W piersi z kurczaka zrób nacięcie. W powstałą kieszonkę włóż grzybowy farsz i zepnij wykałaczkami. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Obsmaż na patelni, a następnie wstaw na około 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pod koniec pieczenia mięso podlej połową szklanki wody. Powstały w ten sposób sok wykorzystaj do przygotowania sosu.
Krok 3
Na tej samej patelni, na której było przygotowywane mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Na koniec do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody lub soku z pieczenia mięsa.
Krok 4
Dodaj sos pieczeniowy Knorr, dzięki czemu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok aby wystygł. Zimny sos połącz ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno z mięsem.
Dobra rada:
Zamiast pietruszki do sosu dodaj posiekaną natkę kolendry, sos nabierze jeszcze lepszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
Szukasz pomysłu na mięso drobiowe w nowej odsłonie? Kurczak faszerowany grzybami to najlepsza opcja. Soczysty, aromatyczny i pyszny! Nadzienie przyrządza się z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, dzięki czemu jest bardzo wyraziste. Faszeruje się nim mięso, które następnie jest podsmażane i pieczone w piekarniku. Spróbujesz?
Dla kogo?
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami to idealna propozycja dla fanów mięs o ciekawych wnętrzach. Zaopatrz się w niezbędne składniki i przygotuj danie na podstawie podanego przepisu! To naprawdę proste, a efekty miło Cię zaskoczą. Do dzieła!
Na jaką okazję?
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Możesz również zaskoczyć tym daniem drugą połówkę i przygotować dla niej elegancką kolację. Kurczak faszerowany grzybami leśnymi podbija serca i podniebienia.
Czy wiesz, że?
Aby pierś zachowała soczystość, pod koniec pieczenia podlewa się ją wodą. Powstały sok z mięsa wykorzystuje się do przyrządzenia sosu. Składają się na niego: papryczka chili, szalotka, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Przygotowuje się je na patelni, a następnie odstawia do wystygnięcia. Kiedy są już zimne, miesza się je z sosem czosnkowym.
Dla urozmaicenia:
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami podawana jest z pikantnym gęstym sosem, który podkreśla jej smak. Dołącz do tak przygotowanego mięsa pieczone ziemniaki, warzywa z grilla lub przyrządzone na parze. Kurczak nadziewany grzybami będzie też świetnie współgrać z sałatką ze świeżych warzyw i sera pleśniowego.