Pierś z kurczaka faszerowana grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

1026 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

890 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1082 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

sos:

1 sztuka

6 sztuk

80 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

100 mililitrów

pierś z kurczaka:

4 sztuki

300 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby zalej szklanką gotującej się wody, całość odstaw na ok. 10 minut tak aby grzyby zmiękły. W tym czasie na części oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaj pokrojone w paski suszone grzyby. Całość dopraw pieprzem, dodaj łyżkę bułki tartej. Farsz odstaw do wystygnięcia.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 1

Krok 2

W piersi z kurczaka zrób nacięcie. W powstałą kieszonkę włóż grzybowy farsz i zepnij wykałaczkami. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Obsmaż na patelni, a następnie wstaw na około 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pod koniec pieczenia mięso podlej połową szklanki wody. Powstały w ten sposób sok wykorzystaj do przygotowania sosu.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni, na której było przygotowywane mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Na koniec do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody lub soku z pieczenia mięsa.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj sos pieczeniowy Knorr, dzięki czemu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok aby wystygł. Zimny sos połącz z sosem Hellmann's i śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno z mięsem.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pietruszki do sosu dodaj posiekaną natkę kolendry, sos nabierze jeszcze lepszego smaku.

60

Opinie o przepisie

  • Violetta Mikitów

    Violetta Mikitów , 24.06.2016

    Kurczaki po lesie nie chodzą! Lisek wykradł gp z kurnika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ma-la Nikola

    Ma-la Nikola , 26.04.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bartczak

    Ewa Bartczak , 14.04.2016

    O tak, bardzo smaczne....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kuch

    Magdalena Kuch , 26.01.2016

    O to właśnie chodzi żeby znaleźć smak :-) również zachęcam wszystkich ażeby próbować, eksperymentować itp, ale na Boga nie używać trucizny, bo tym dla mnie są te wszystkie esencje, kostki rosolowe "vegety" itp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Lukaszyk

    Ula Lukaszyk , 26.01.2016

    Super! Proszę o przepis. Bo po tymi zawijańcami może kryć się wiele pomysłów. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Lukaszyk

    Ula Lukaszyk , 26.01.2016

    Inspiracje własne. Na tym polega własna kuchnia. Ten , kto lubi gotować, nie robi dania wg. przepisu, tylko wg. własnego smaku. A przepis, jest szkieletem , by stworzyć SWOJE DANIE!!!! I stąd tyle przepisów. Pani Magdo! Wszystko przed Panią. A może nawet książka kucharska. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zych

    Jerzy Zych , 26.01.2016

    Wolę przepisy o faszerowanej kaczce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Dawidowska

    Zosia Dawidowska , 26.01.2016

    Lubię gotować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Drozdek

    Stanisław Drozdek , 26.01.2016

    Na pewno pychotka !!! Palce lizać bo uwielbiam Dobre Ładne PIERSI !!!!!! MNIAM-MNIAM !!!!!!!....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Lukaszyk

    Ula Lukaszyk , 26.01.2016

    Lubię dobrą kuchnię, lubię gotować. Dziękuję, że podrzucacie mi dobre i sprawdzone przepisy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Rudnicka

    Alicja Rudnicka , 26.01.2016

    Wygląda pysznie , chętnie bym spróbowała , ale nie chce mi się gotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 26.01.2016

    Tak źle to jeszcze nie jest!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anatol Popek

    Anatol Popek , 26.01.2016

    A jeszcze można obślinić klawiaturę =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 26.01.2016

    Znowu zaczynacie z tymi smakami.Kubki smakowe nie wytrzymują!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronislawa Nowak

    Bronislawa Nowak , 26.01.2016

    moc kalorii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Światłowski

    Kazimierz Światłowski , 26.01.2016

    Wyglada bardzo apetycznie ale chcialbym zchudnac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Mazurczyk

    Halina Mazurczyk , 26.01.2016

    Kurczaczek dietetyczny...białe mięsko mniej tuczy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Uchnast

    Tadeusz Uchnast , 26.01.2016

    No,no, a czy ja gorszy ? - moje wypociny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Blok

    Roman Blok , 26.01.2016

    Mogą być bez nadzienia też będą smaczne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Daniszewska

    Barbara Daniszewska , 26.01.2016

    ASIA przestań ! jak mamy schudnąć jak Ty takie pyszności pokazujesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Ryszard Kubiak

    Urszula Ryszard Kubiak , 26.01.2016

    GRZYBY SUSZONE KONIECZNIE UGOTOWAĆ .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Ablewicz

    Elzbieta Ablewicz , 26.01.2016

    Na picture wszystko wyglada ladnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kuch

    Magdalena Kuch , 26.01.2016

    Przepis fajny ale bez tej glutowatej i sztucznej esencji do sosu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanka Jóźwiak

    Hanka Jóźwiak , 26.01.2016

    kocham jeśc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adela Skowronek

    Adela Skowronek , 26.01.2016

    ja tą garkuchnie bardzo lubię i gotuję razem z nią

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kaczmarek

    Elżbieta Kaczmarek , 26.01.2016

    po co ta garkuchnia na stronie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ira Slota

    Ira Slota , 26.01.2016

    Wygląda apetycznie ale jak było by smacznie jak by ktoś przygotowal..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Jasinski

    Marek Jasinski , 26.01.2016

    Kotek kiedy te filety zrobisz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Lachowicz

    Hanna Lachowicz , 26.01.2016

    Tak długo trzeba czekać a mi się chce już jeść :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stępień

    Wojciech Stępień , 26.01.2016

    Smacznego pyszne jedzenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka faszerowana grzybami Pierś z kurczaka faszerowana grzybami

Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub elegancką kolację. Pierś z kurczaka faszerowana grzybami podawana jest z pikantnym gęstym sosem, który podkreśla jej smak. Nadzienie przyrządza się z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, dzięki czemu jest bardzo wyraziste. Faszeruje się nim mięso, które następnie jest podsmażane i pieczone w piekarniku. Aby pierś zachowała soczystość, pod koniec pieczenia podlewa się ją wodą. Powstały sok z mięsa wykorzystuje się do przyrządzenia sosu. Składają się na niego: papryczka chili, szalotka, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Przygotowuje się je na patelni, a następnie odstawia do wystygnięcia. Kiedy są już zimne, miesza się je z sosem czosnkowym. Dołącz do tak przygotowanego kurczaka pieczone ziemniaki, warzywa z grilla lub przyrządzone na parze. Potrawa będzie też świetnie współgrać z sałatką ze świeżych warzyw i sera pleśniowego. Zaopatrz się w niezbędne składniki i przygotuj danie na podstawie podanego przepisu.