Pierś z kurczaka faszerowana grzybami – filet | Przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

1102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1652 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

sos:

1 sztuka

6 sztuk

80 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

pierś z kurczaka:

4 sztuki

300 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby zalej szklanką gotującej się wody, całość odstaw na ok. 10 minut tak aby grzyby zmiękły. W tym czasie na części oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaj pokrojone w paski suszone grzyby. Całość dopraw pieprzem, dodaj łyżkę bułki tartej. Farsz odstaw do wystygnięcia.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 1

Krok 2

W piersi z kurczaka zrób nacięcie. W powstałą kieszonkę włóż grzybowy farsz i zepnij wykałaczkami. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Obsmaż na patelni, a następnie wstaw na około 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pod koniec pieczenia mięso podlej połową szklanki wody. Powstały w ten sposób sok wykorzystaj do przygotowania sosu.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni, na której było przygotowywane mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Na koniec do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody lub soku z pieczenia mięsa.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj sos pieczeniowy Knorr, dzięki czemu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok aby wystygł. Zimny sos połącz ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno z mięsem.

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pietruszki do sosu dodaj posiekaną natkę kolendry, sos nabierze jeszcze lepszego smaku.

60

Opinie o przepisie

  • Violetta Mikitów

    Violetta Mikitów , 24.06.2016

    Kurczaki po lesie nie chodzą! Lisek wykradł gp z kurnika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ma-la Nikola

    Ma-la Nikola , 26.04.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bartczak

    Ewa Bartczak , 14.04.2016

    O tak, bardzo smaczne....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kuch

    Magdalena Kuch , 26.01.2016

    O to właśnie chodzi żeby znaleźć smak :-) również zachęcam wszystkich ażeby próbować, eksperymentować itp, ale na Boga nie używać trucizny, bo tym dla mnie są te wszystkie esencje, kostki rosolowe "vegety" itp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Lukaszyk

    Ula Lukaszyk , 26.01.2016

    Super! Proszę o przepis. Bo po tymi zawijańcami może kryć się wiele pomysłów. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Lukaszyk

    Ula Lukaszyk , 26.01.2016

    Inspiracje własne. Na tym polega własna kuchnia. Ten , kto lubi gotować, nie robi dania wg. przepisu, tylko wg. własnego smaku. A przepis, jest szkieletem , by stworzyć SWOJE DANIE!!!! I stąd tyle przepisów. Pani Magdo! Wszystko przed Panią. A może nawet książka kucharska. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zych

    Jerzy Zych , 26.01.2016

    Wolę przepisy o faszerowanej kaczce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Dawidowska

    Zosia Dawidowska , 26.01.2016

    Lubię gotować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Drozdek

    Stanisław Drozdek , 26.01.2016

    Na pewno pychotka !!! Palce lizać bo uwielbiam Dobre Ładne PIERSI !!!!!! MNIAM-MNIAM !!!!!!!....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Lukaszyk

    Ula Lukaszyk , 26.01.2016

    Lubię dobrą kuchnię, lubię gotować. Dziękuję, że podrzucacie mi dobre i sprawdzone przepisy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Rudnicka

    Alicja Rudnicka , 26.01.2016

    Wygląda pysznie , chętnie bym spróbowała , ale nie chce mi się gotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 26.01.2016

    Tak źle to jeszcze nie jest!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anatol Popek

    Anatol Popek , 26.01.2016

    A jeszcze można obślinić klawiaturę =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 26.01.2016

    Znowu zaczynacie z tymi smakami.Kubki smakowe nie wytrzymują!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronislawa Nowak

    Bronislawa Nowak , 26.01.2016

    moc kalorii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Światłowski

    Kazimierz Światłowski , 26.01.2016

    Wyglada bardzo apetycznie ale chcialbym zchudnac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Mazurczyk

    Halina Mazurczyk , 26.01.2016

    Kurczaczek dietetyczny...białe mięsko mniej tuczy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Uchnast

    Tadeusz Uchnast , 26.01.2016

    No,no, a czy ja gorszy ? - moje wypociny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Blok

    Roman Blok , 26.01.2016

    Mogą być bez nadzienia też będą smaczne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Daniszewska

    Barbara Daniszewska , 26.01.2016

    ASIA przestań ! jak mamy schudnąć jak Ty takie pyszności pokazujesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Ryszard Kubiak

    Urszula Ryszard Kubiak , 26.01.2016

    GRZYBY SUSZONE KONIECZNIE UGOTOWAĆ .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Ablewicz

    Elzbieta Ablewicz , 26.01.2016

    Na picture wszystko wyglada ladnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kuch

    Magdalena Kuch , 26.01.2016

    Przepis fajny ale bez tej glutowatej i sztucznej esencji do sosu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanka Jóźwiak

    Hanka Jóźwiak , 26.01.2016

    kocham jeśc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adela Skowronek

    Adela Skowronek , 26.01.2016

    ja tą garkuchnie bardzo lubię i gotuję razem z nią

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kaczmarek

    Elżbieta Kaczmarek , 26.01.2016

    po co ta garkuchnia na stronie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ira Slota

    Ira Slota , 26.01.2016

    Wygląda apetycznie ale jak było by smacznie jak by ktoś przygotowal..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Jasinski

    Marek Jasinski , 26.01.2016

    Kotek kiedy te filety zrobisz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Lachowicz

    Hanna Lachowicz , 26.01.2016

    Tak długo trzeba czekać a mi się chce już jeść :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stępień

    Wojciech Stępień , 26.01.2016

    Smacznego pyszne jedzenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka faszerowana grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka faszerowana grzybami Pierś z kurczaka faszerowana grzybami

Szukasz pomysłu na mięso drobiowe w nowej odsłonie? Kurczak faszerowany grzybami to najlepsza opcja. Soczysty, aromatyczny i pyszny! Nadzienie przyrządza się z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, dzięki czemu jest bardzo wyraziste. Faszeruje się nim mięso, które następnie jest podsmażane i pieczone w piekarniku. Spróbujesz?

Dla kogo?

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami to idealna propozycja dla fanów mięs o ciekawych wnętrzach. Zaopatrz się w niezbędne składniki i przygotuj danie na podstawie podanego przepisu! To naprawdę proste, a efekty miło Cię zaskoczą. Do dzieła! 

Na jaką okazję?

Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Możesz również zaskoczyć tym daniem drugą połówkę i przygotować dla niej elegancką kolację. Kurczak faszerowany grzybami leśnymi podbija serca i podniebienia. 

Czy wiesz, że?

Aby pierś zachowała soczystość, pod koniec pieczenia podlewa się ją wodą. Powstały sok z mięsa wykorzystuje się do przyrządzenia sosu. Składają się na niego: papryczka chili, szalotka, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Przygotowuje się je na patelni, a następnie odstawia do wystygnięcia. Kiedy są już zimne, miesza się je z sosem czosnkowym.

Dla urozmaicenia:

Pierś z kurczaka faszerowana grzybami podawana jest z pikantnym gęstym sosem, który podkreśla jej smak. Dołącz do tak przygotowanego mięsa pieczone ziemniaki, warzywa z grilla lub przyrządzone na parze. Kurczak nadziewany grzybami będzie też świetnie współgrać z sałatką ze świeżych warzyw i sera pleśniowego.