Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
łatwe
1369 osób zapisało

Składniki
sos:
1 sztuka
6 sztuk
80 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
100 mililitrów
pierś z kurczaka:
4 sztuki
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby zalej szklanką gotującej się wody, całość odstaw na ok. 10 minut tak aby grzyby zmiękły. W tym czasie na części oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaj pokrojone w paski suszone grzyby. Całość dopraw pieprzem, dodaj łyżkę bułki tartej. Farsz odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
W piersi z kurczaka zrób nacięcie. W powstałą kieszonkę włóż grzybowy farsz i zepnij wykałaczkami. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Obsmaż na patelni, a następnie wstaw na około 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pod koniec pieczenia mięso podlej połową szklanki wody. Powstały w ten sposób sok wykorzystaj do przygotowania sosu.
Krok 3
Na tej samej patelni, na której było przygotowywane mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Na koniec do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody lub soku z pieczenia mięsa.
Krok 4
Dodaj sos pieczeniowy Knorr, dzięki czemu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok aby wystygł. Zimny sos połącz z sosem Hellmann's i śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno z mięsem.
Dobra rada:
Zamiast pietruszki do sosu dodaj posiekaną natkę kolendry, sos nabierze jeszcze lepszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub elegancką kolację. Pierś z kurczaka faszerowana grzybami podawana jest z pikantnym gęstym sosem, który podkreśla jej smak. Nadzienie przyrządza się z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, dzięki czemu jest bardzo wyraziste. Faszeruje się nim mięso, które następnie jest podsmażane i pieczone w piekarniku. Aby pierś zachowała soczystość, pod koniec pieczenia podlewa się ją wodą. Powstały sok z mięsa wykorzystuje się do przyrządzenia sosu. Składają się na niego: papryczka chili, szalotka, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Przygotowuje się je na patelni, a następnie odstawia do wystygnięcia. Kiedy są już zimne, miesza się je z sosem czosnkowym. Dołącz do tak przygotowanego kurczaka pieczone ziemniaki, warzywa z grilla lub przyrządzone na parze. Potrawa będzie też świetnie współgrać z sałatką ze świeżych warzyw i sera pleśniowego. Zaopatrz się w niezbędne składniki i przygotuj danie na podstawie podanego przepisu.