Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
łatwe
1160 osób zapisało
Składniki
sos:
1 sztuka
6 sztuk
80 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
100 mililitrów
pierś z kurczaka:
4 sztuki
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby zalej szklanką gotującej się wody, całość odstaw na ok. 10 minut tak aby grzyby zmiękły. W tym czasie na części oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodaj pokrojone w paski suszone grzyby. Całość dopraw pieprzem, dodaj łyżkę bułki tartej. Farsz odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
W piersi z kurczaka zrób nacięcie. W powstałą kieszonkę włóż grzybowy farsz i zepnij wykałaczkami. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka. Obsmaż na patelni, a następnie wstaw na około 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pod koniec pieczenia mięso podlej połową szklanki wody. Powstały w ten sposób sok wykorzystaj do przygotowania sosu.
Krok 3
Na tej samej patelni, na której było przygotowywane mięso, na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Na koniec do sosu wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody lub soku z pieczenia mięsa.
Krok 4
Dodaj sos pieczeniowy Knorr, dzięki czemu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Sos odstaw na bok aby wystygł. Zimny sos połącz z sosem Hellmann's i śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na zimno z mięsem.
Dobra rada:
Zamiast pietruszki do sosu dodaj posiekaną natkę kolendry, sos nabierze jeszcze lepszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka faszerowana grzybami
Soczyste drobiowe mięso z wyrazistym grzybowym farszem to propozycja na niedzielny obiad lub elegancką kolację. Pierś z kurczaka faszerowana grzybami podawana jest z pikantnym gęstym sosem, który podkreśla jej smak. Nadzienie przyrządza się z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, dzięki czemu jest bardzo wyraziste. Faszeruje się nim mięso, które następnie jest podsmażane i pieczone w piekarniku. Aby pierś zachowała soczystość, pod koniec pieczenia podlewa się ją wodą. Powstały sok z mięsa wykorzystuje się do przyrządzenia sosu. Składają się na niego: papryczka chili, szalotka, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Przygotowuje się je na patelni, a następnie odstawia do wystygnięcia. Kiedy są już zimne, miesza się je z sosem czosnkowym. Dołącz do tak przygotowanego kurczaka pieczone ziemniaki, warzywa z grilla lub przyrządzone na parze. Potrawa będzie też świetnie współgrać z sałatką ze świeżych warzyw i sera pleśniowego. Zaopatrz się w niezbędne składniki i przygotuj danie na podstawie podanego przepisu.