
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
150 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
0.5 sztuki
0.5 pęczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w grubą kostkę. W miseczce wymieszaj jogurt, sok z limonki, połowę posiekanej kolendry oraz rozkruszonym rosołem Knorr. Całość dodaj do pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj. Pozostaw na kilka minut.
Krok 2
Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10-15 min.
Krok 3
W garnku przesmaż pokrojoną w paski cebulę, pieczarki pokrojone w cząstki oraz posiekany czosnek. Dodaj curry, przekrojoną na pół i lekko rozbitą tłuczkiem trawę cytrynową oraz posiekane chili. Następnie wlej 1 szklankę wody oraz śmietanę i zagotuj.
Krok 4
Mięso wyjmij z piekarnika i przełóż do garnka z gotującym się sosem. Całość dopraw do smaku, zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody i ponownie zagotuj. Gotowe danie posyp pozostałą kolendrą oraz posiekanym chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejInne przepisy
Złoty kurczak curry
Soczyste mięso drobiowe doprawione wyrazistym curry nabiera orientalnego charakteru. Nawiązujące do kuchni indyjskiej danie ma głęboki, delikatnie pikantny smak. Jeśli lubisz tego rodzaju potrawy, złoty kurczak curry to dla Ciebie dobra propozycja. Przyrządza się go z piersi drobiowych, które marynuje się w zalewie z jogurtu, soku z limonki, kolendry i pokruszonej kostki rosołowej. Tak przygotowane mięso piecze się w piekarniku. Decydujący wpływ na smak dania ma gęsty sos. Przygotuj go z pieczarek podsmażonych z cebulą i czosnkiem. Dopraw całość, wykorzystując chili, curry i kolendrę. Warzywa wymieszaj ze szklanką wody i śmietaną. Na koniec wystarczy dorzucić do sosu upieczone mięso, zagęścić mąką i przez jakiś czas dusić na małym ogniu. Złoty kurczak curry będzie doskonale smakował z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Na kolację możesz go zaserwować z kukurydzianymi bułkami. Chcesz uatrakcyjnić to danie? Dorzuć do niego paprykę, kukurydzę lub cukinię. Jeśli masz ochotę spróbować tej orientalnej potrawy, skorzystaj z podanego przepisu. Smacznego.