Złoty kurczak curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

89 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

10 sztuk

0

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szklanka

0.5 pęczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grubą kostkę. W miseczce wymieszaj jogurt, sok z limonki, połowę posiekanej kolendry oraz rozkruszonym rosołem Knorr. Całość dodaj do pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj. Pozostaw na kilka minut.

Krok 2

Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10-15 min.

Krok 3

W garnku przesmaż pokrojoną w paski cebulę, pieczarki pokrojone w cząstki oraz posiekany czosnek. Dodaj curry oraz posiekane chili. Następnie wlej 1 szklankę wody oraz śmietanę i zagotuj.

Krok 4

Mięso wyjmij z piekarnika i przełóż do garnka z gotującym się sosem. Całość dopraw do smaku, zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody i ponownie zagotuj. Gotowe danie posyp pozostałą kolendrą oraz posiekanym chili.

1

Opinie o przepisie

  • Krystian Lipka

    Krystian Lipka

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złoty kurczak curryZłoty kurczak curry

Soczyste mięso drobiowe doprawione wyrazistym curry nabiera orientalnego charakteru. Nawiązujące do kuchni indyjskiej danie ma głęboki, delikatnie pikantny smak. Jeśli lubisz tego rodzaju potrawy, złoty kurczak curry to dla Ciebie dobra propozycja. Przyrządza się go z piersi drobiowych, które marynuje się w zalewie z jogurtu, soku z limonki, kolendry i pokruszonej kostki rosołowej. Tak przygotowane mięso piecze się w piekarniku. Decydujący wpływ na smak dania ma gęsty sos. Przygotuj go z pieczarek podsmażonych z cebulą i czosnkiem. Dopraw całość, wykorzystując chili, curry i kolendrę. Warzywa wymieszaj ze szklanką wody i śmietaną. Na koniec wystarczy dorzucić do sosu upieczone mięso, zagęścić mąką i przez jakiś czas dusić na małym ogniu. Złoty kurczak curry będzie doskonale smakował z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Na kolację możesz go zaserwować z kukurydzianymi bułkami. Chcesz uatrakcyjnić to danie? Dorzuć do niego paprykę, kukurydzę lub cukinię. Jeśli masz ochotę spróbować tej orientalnej potrawy, skorzystaj z podanego przepisu. Smacznego.