Złoty kurczak curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złoty kurczak curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
108 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

0.5 sztuki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grubą kostkę. W miseczce wymieszaj jogurt, sok z limonki, połowę posiekanej kolendry oraz rozkruszonym rosołem Knorr. Całość dodaj do pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj. Pozostaw na kilka minut.

Krok 2

Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10-15 min.

Krok 3

W garnku przesmaż pokrojoną w paski cebulę, pieczarki pokrojone w cząstki oraz posiekany czosnek. Dodaj curry, przekrojoną na pół i lekko rozbitą tłuczkiem trawę cytrynową oraz posiekane chili. Następnie wlej 1 szklankę wody oraz śmietanę i zagotuj.

Krok 4

Mięso wyjmij z piekarnika i przełóż do garnka z gotującym się sosem. Całość dopraw do smaku, zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody i ponownie zagotuj. Gotowe danie posyp pozostałą kolendrą oraz posiekanym chili.

3

Opinie o przepisie

  • Zaciekawiony

    Zaciekawiony , 10.06.2022

    I gdzie ta trawa cytrynowa w tym przepisie ja się zapytowywuje???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystian Lipka

    Krystian Lipka , 06.05.2017

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złoty kurczak curryZłoty kurczak curry

Soczyste mięso drobiowe doprawione wyrazistym curry nabiera orientalnego charakteru. Nawiązujące do kuchni indyjskiej danie ma głęboki, delikatnie pikantny smak. Jeśli lubisz tego rodzaju potrawy, złoty kurczak curry to dla Ciebie dobra propozycja. Przyrządza się go z piersi drobiowych, które marynuje się w zalewie z jogurtu, soku z limonki, kolendry i pokruszonej kostki rosołowej. Tak przygotowane mięso piecze się w piekarniku. Decydujący wpływ na smak dania ma gęsty sos. Przygotuj go z pieczarek podsmażonych z cebulą i czosnkiem. Dopraw całość, wykorzystując chili, curry i kolendrę. Warzywa wymieszaj ze szklanką wody i śmietaną. Na koniec wystarczy dorzucić do sosu upieczone mięso, zagęścić mąką i przez jakiś czas dusić na małym ogniu. Złoty kurczak curry będzie doskonale smakował z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Na kolację możesz go zaserwować z kukurydzianymi bułkami. Chcesz uatrakcyjnić to danie? Dorzuć do niego paprykę, kukurydzę lub cukinię. Jeśli masz ochotę spróbować tej orientalnej potrawy, skorzystaj z podanego przepisu. Smacznego.