Składniki
2 łyżeczki
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
3 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
1 kilogram
1 szklanka
400 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż do momentu, gdy się zarumieni.
Krok 2
Dodaj pastę curry oraz dymki i smaż przez minutę.
Krok 3
Wlej mleko kokosowe, bulion, sos rybny, wsyp cukier i doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Krok 5
Wrzuć krewetki. Gotuj przez ok. 3 minuty, aby krewetki stały się przezroczyste.
Krok 6
Curry posyp listkami kolendry i podawaj udekorowane cząstkami limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej