Kurczak po tajsku z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po tajsku z krewetkami

w sosie z zielonego curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

70 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

100 gramów

200 gramów

10 gramów

80 gramów

400 mililitrów

1 opakowanie

opcjonalnie:

4 listków

4 listków

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj z skórką do miękkości i następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Fasolkę szparagową ugotuj do miękkości, następnie przekrój wzdłuż na pół.

Krok 3

W woku lub na patelni podsmaż delikatnie czosnek, aby był złocisty i niezbyt rumiany, ponieważ będzie gorzki.

Krok 4

Dodaj curry i podsmaż chwilę.

Krok 5

Mleko kokosowe wymieszaj z Fix do potraw chińskich Knorr i wlej na patelnię.

Krok 6

Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki i wraz z listkami limonki dodaj do sosu. Gotuj ok. 5 minut.

Krok 7

Krewetki oczyść i przekrój wzdłuż na pół. Krewetki, odcedzone pędy bambusa, ziemniaki i fasolkę dodaj do sosu. Całość gotuj kolejne 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej odrobinę wody. Podawaj z listkami tajskiej bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tajską bazylię można zastąpić zwykłą lub świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak curry
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po tajsku z krewetkamiKurczak po tajsku z krewetkami

Kuchnia z temperamentem? To ta dobrze doprawiona! Sięgnij po przepisy jednej z najbardziej oryginalnych kuchni świata – tajskiej. Dziś pod lupę bierzemy jednogarnkowego kurczaka z krewetkami w sosie z zielonego curry. Prawdziwa eksplozja smaków!

Dla kogo? Dla tych, którzy mają słabość do kuchni azjatyckiej w każdej postaci. Ale także dla tych, którzy chcą rozpocząć z nią przygodę – zapraszamy w egzotyczną podróż!

Na jaką okazję? Jednogarnkowce do boju! Zorganizuj wraz z przyjaciółmi wspólny wieczór w towarzystwie kuchni tajskiej. Kurczak po tajsku z krewetkami w sosie z zielonego curry nie ma sobie równych - uznanie w oczach gości gwarantowane!

Dla urozmaicenia: Tajską bazylię możesz zastąpić tą zwykłą. W tej roli dobrze sprawdzi się także kolendra.

Czy wiesz, że? Kuchnia tajska bawi się smakami i miesza je ze sobą. W celu złagodzenia pikantnego smaku potraw, często wykorzystuje się mleczko kokosowe, aromatyczną trawę cytrynową czy sok z limonki.