Kurczak po tajsku z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po tajsku z krewetkami

w sosie z zielonego curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
70 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

100 gramów

200 gramów

10 gramów

80 gramów

400 mililitrów

1 opakowanie

opcjonalnie:

4 listków

4 listków

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj z skórką do miękkości i następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Fasolkę szparagową ugotuj do miękkości, następnie przekrój wzdłuż na pół.

Krok 3

W woku lub na patelni podsmaż delikatnie czosnek, aby był złocisty i niezbyt rumiany, ponieważ będzie gorzki.

Krok 4

Dodaj curry i podsmaż chwilę.

Krok 5

Mleko kokosowe wymieszaj z Fix do potraw chińskich Knorr i wlej na patelnię.

Krok 6

Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki i wraz z listkami limonki dodaj do sosu. Gotuj ok. 5 minut.

Krok 7

Krewetki oczyść i przekrój wzdłuż na pół. Krewetki, odcedzone pędy bambusa, ziemniaki i fasolkę dodaj do sosu. Całość gotuj kolejne 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej odrobinę wody. Podawaj z listkami tajskiej bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tajską bazylię można zastąpić zwykłą lub świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po tajsku z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Złoty kurczak curry
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po tajsku z krewetkamiKurczak po tajsku z krewetkami

Kuchnia z temperamentem? To ta dobrze doprawiona! Sięgnij po przepisy jednej z najbardziej oryginalnych kuchni świata – tajskiej. Dziś pod lupę bierzemy jednogarnkowego kurczaka z krewetkami w sosie z zielonego curry. Prawdziwa eksplozja smaków!

Dla kogo? Dla tych, którzy mają słabość do kuchni azjatyckiej w każdej postaci. Ale także dla tych, którzy chcą rozpocząć z nią przygodę – zapraszamy w egzotyczną podróż!

Na jaką okazję? Jednogarnkowce do boju! Zorganizuj wraz z przyjaciółmi wspólny wieczór w towarzystwie kuchni tajskiej. Kurczak po tajsku z krewetkami w sosie z zielonego curry nie ma sobie równych - uznanie w oczach gości gwarantowane!

Dla urozmaicenia: Tajską bazylię możesz zastąpić tą zwykłą. W tej roli dobrze sprawdzi się także kolendra.

Czy wiesz, że? Kuchnia tajska bawi się smakami i miesza je ze sobą. W celu złagodzenia pikantnego smaku potraw, często wykorzystuje się mleczko kokosowe, aromatyczną trawę cytrynową czy sok z limonki.