
Składniki
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obraną dynię i ziemniaki pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Czosnek, cebulę i papryczkę chili posiekaj.

Krok 2
Na oleju podsmaż czosnek, cebulę i chili. Gdy się lekko zrumienią, dodaj ziemniaki.

Krok 3
Teraz wsyp wszystkie przyprawy i całość smaż 2-3 minuty.

Krok 4
Dodaj kostkę z dyni i smaż kolejne 2 minuty.

Krok 5
Po tym czasie wlej mleko kokosowe.

Krok 6
Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i całość duś, aż składniki zmiękną i sos dobrze zgęstnieje. Podawaj posypane świeżo posiekaną kolendrą i skropione sokiem z cytryny.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry ze smażonej dyni i ziemniaków
Curry to nazwa sposobu przygotowywania potraw w kuchni indyjskiej. Są to warzywa, mięso, ryby, ser lub też inne składniki duszone razem w sosie. W okresie jesienno-zimowym przyrządzić możesz je na przykład na bazie smażonej dyni oraz ziemniaków. Nazwa tej potrawy pochodzi od tamilskiego słowa „kari”, które oznacza dosłownie „sos”. Na zachodnie słowo „curry” kojarzy się nie tyle z daniem, co z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw, które czasami miesza się z olejem lub ghi, czyli pastą curry. Najczęściej spotykanymi w curry przyprawami są: imbir, pieprz, kurkuma, kolendra, chili, kmin rzymski oraz gorczyca czarna. Czasami spotyka się tu także sól, czosnek, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon oraz szalotkę. Jeżeli chodzi o gotowe mieszanki dostępne w sklepach, wyróżnić można curry indyjskie, które w zależności od składników występuje w wersji żółtej lub czerwonej oraz curry wywodzące się ze Sri Lanki, które jest ostrzejsze w smaku, a przyprawy wchodzące w jego skład przed zmieszaniem są palone i prażone, stąd też jego ciemnobrązowa barwa.