Curry ze smażonej dyni i ziemniaków

- Krok 1Obraną dynię i ziemniaki pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Czosnek, cebulę i papryczkę chili posiekaj.
- Krok 2Na oleju podsmaż czosnek, cebulę i chili. Gdy się lekko zrumienią, dodaj ziemniaki.
- Krok 3Teraz wsyp wszystkie przyprawy i całość smaż 2-3 minuty.
- Krok 4Dodaj kostkę z dyni i smaż kolejne 2 minuty.
- Krok 5Po tym czasie wlej mleko kokosowe.
- Krok 6Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i całość duś, aż składniki zmiękną i sos dobrze zgęstnieje. Podawaj posypane świeżo posiekaną kolendrą i skropione sokiem z cytryny.

Znana w Indiach już od ponad 4 tysięcy lat, wciąż jest w trendach. Najczęściej używa się jej do dań wytrawnych, ale będzie też fenomenalna do deserów, którym nadaje słonecznego koloru. Spróbuj też modnego na Instagramie golden milk, czyli napoju na gorąco z kurkumą, imbirem i szczyptą pieprzu.

Curry to nazwa sposobu przygotowywania potraw w kuchni indyjskiej. Są to warzywa, mięso, ryby, ser lub też inne składniki duszone razem w sosie. W okresie jesienno-zimowym przyrządzić możesz je na przykład na bazie smażonej dyni oraz ziemniaków. Nazwa tej potrawy pochodzi od tamilskiego słowa „kari”, które oznacza dosłownie „sos”. Na zachodnie słowo „curry” kojarzy się nie tyle z daniem, co z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw, które czasami miesza się z olejem lub ghi, czyli pastą curry. Najczęściej spotykanymi w curry przyprawami są: imbir, pieprz, kurkuma, kolendra, chili, kmin rzymski oraz gorczyca czarna. Czasami spotyka się tu także sól, czosnek, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon oraz szalotkę. Jeżeli chodzi o gotowe mieszanki dostępne w sklepach, wyróżnić można curry indyjskie, które w zależności od składników występuje w wersji żółtej lub czerwonej oraz curry wywodzące się ze Sri Lanki, które jest ostrzejsze w smaku, a przyprawy wchodzące w jego skład przed zmieszaniem są palone i prażone, stąd też jego ciemnobrązowa barwa.