Curry z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

4 sztuki

0.75 szklanki

2 sztuki

0.2 łyżeczki

1 szczypta

10 gramów

3 sztuki

5 łyżeczek

5 łyżek

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Na rozgrzaną patelnię wrzuć kolendrę, kumin, chili oraz wiórki kokosowe. Podgrzewaj kilka minut, mieszając. Odstaw do ostygnięcia.

Curry z soczewicy  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj pomidory, bakłażana i cebulę. Umytą soczewicę zagotuj i wsyp do niej kurkumę. Dodaj również kostkę Rosołu z kury Knorr i gotuj całość przez kwadrans.

Curry z soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Utrzyj w moździerzu wcześniej przygotowane przyprawy z kokosem.

Curry z soczewicy  - Krok 3

Krok 4

Gdy soczewica zmięknie, dorzuć do niej cebulę, bakłażana, pomidory oraz przygotowany kokos i gotuj jeszcze chwilę. Następnie dodaj cukier oraz pastę tamaryndową i mieszając, gotuj jeszcze dwie minuty.

Curry z soczewicy  - Krok 4

Krok 5

Nasiona gorczycy usmaż na patelni, posyp nimi soczewicę i podawaj.

Curry z soczewicy  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy Curry z soczewicy

Curry z soczewicy to pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu jarski obiad lub kolację. Dzięki dużej zawartości przypraw danie to świetnie rozgrzewa, przez co doskonale sprawdzi się w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Potrawa ta posmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych smaków, ale nie tylko. Możesz zaserwować ją solo lub z ryżem albo pieczywem. Główny składnik dania–soczewicę, najpierw opłucz, a następnie zalej wrzątkiem, lekko posól i ugotuj uważając, aby się nie rozpadła. Jeżeli jesteś fanką mięsa dodaj do warzyw dodaj odrobinę pokrojonego w kostkę, przesmażonego na oleju boczku. Do przyprawienia tej potrawy najlepiej sprawdzi się kolendra, chili, kmin oraz kurkuma. Egzotycznego smaku nadadzą curry także wiórki kokosowe. Na sam koniec potrawę możesz posypać posiekaną dymką. Udanego gotowania i smacznego!