Curry z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

5 łyżek

0.2 łyżeczki

3 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

5 łyżeczek

4 sztuki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

4 łyżki

10 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzaną patelnię wrzuć kolendrę, kumin, chili oraz wiórki kokosowe. Podgrzewaj kilka minut, mieszając. Odstaw do ostygnięcia.

Curry z soczewicy  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj pomidory, bakłażana i cebulę. Umytą soczewicę zagotuj i wsyp do niej kurkumę. Dodaj również kostkę Rosołu z kury Knorr i gotuj całość przez kwadrans.

Curry z soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Utrzyj w moździerzu wcześniej przygotowane przyprawy z kokosem.

Curry z soczewicy  - Krok 3

Krok 4

Gdy soczewica zmięknie, dorzuć do niej cebulę, bakłażana, pomidory oraz przygotowany kokos i gotuj jeszcze chwilę. Następnie dodaj cukier oraz pastę tamaryndową i mieszając, gotuj jeszcze dwie minuty.

Curry z soczewicy  - Krok 4

Krok 5

Nasiona gorczycy usmaż na patelni, posyp nimi soczewicę i podawaj.

Curry z soczewicy  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy Curry z soczewicy

Curry z soczewicy to pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu jarski obiad lub kolację. Dzięki dużej zawartości przypraw danie to świetnie rozgrzewa, przez co doskonale sprawdzi się w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Potrawa ta posmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych smaków, ale nie tylko. Możesz zaserwować ją solo lub z ryżem albo pieczywem. Główny składnik dania–soczewicę, najpierw opłucz, a następnie zalej wrzątkiem, lekko posól i ugotuj uważając, aby się nie rozpadła. Jeżeli jesteś fanką mięsa dodaj do warzyw dodaj odrobinę pokrojonego w kostkę, przesmażonego na oleju boczku. Do przyprawienia tej potrawy najlepiej sprawdzi się kolendra, chili, kmin oraz kurkuma. Egzotycznego smaku nadadzą curry także wiórki kokosowe. Na sam koniec potrawę możesz posypać posiekaną dymką. Udanego gotowania i smacznego!