Curry z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

4 sztuki

0.75 szklanki

2 sztuki

0.2 łyżeczki

1 szczypta

10 gramów

3 sztuki

5 łyżeczek

5 łyżek

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zacznij przyrządzanie curry z soczewicy od dodatków, które nadadzą mu orientalny aromat. Rozgrzej na patelni olej, a następnie wsyp na nią 5 łyżeczek nasion kolendry, pół łyżeczki kminu rzymskiego, papryczki chili oraz 4 łyżki wiórek kokosowych. Podgrzewaj je przez kilka minut. Mieszaj, aby nie przywarły do patelni. Później zsyp je do miski lub na talerz i odstaw do ostygnięcia.

Curry z soczewicy  - Krok 1

Krok 2

Następnie posiekaj 4 pomidory, 2 bakłażany i 2 cebule w drobną kostkę. W międzyczasie możesz zagotować wodę w garnku. Soczewicę przemyj pod wodą na sicie i wsyp do garnka z gotującą się wodą. Dosyp do niej około ćwierć łyżeczki kurkumy i zamieszaj. Potem dodaj do soczewicy także kostkę Rosołu z kury Knorr i gotuj całość przez kwadrans.

Curry z soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Sięgnij po moździerz. Utrzyj w nim wcześniej przygotowane na patelni przyprawy z kokosem.

Curry z soczewicy  - Krok 3

Krok 4

Wróć do soczewicy i bulionu – nie odlewaj go! Po 15 minutach soczewica powinna już zmięknąć. Wtedy dorzuć do niej pokrojone cebule, bakłażany i pomidory. Wsyp do garnka także utarty kokos z przyprawami, a następnie dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach dodaj szczyptę cukru oraz 10 gramów pasty z tamaryndowca. Gotuj jeszcze dwie minuty, wciąż mieszając.

Curry z soczewicy  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj patelnię, na której wcześniej smażyłeś wiórki kokosowe i przyprawy. Rozgrzej ją jeszcze raz i usmaż na niej pół łyżeczki nasion gorczycy. Przelej curry z soczewicą do misek, a każdą porcję posyp uprażoną gorczycą. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Curry z soczewicy  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej. Zależy ci na oszczędności czasu podczas przygotowywania soczewicy curry? Wybierz czerwoną lub żółtą – te gatunki gotują się najszybciej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grecki przysmak
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy Curry z soczewicy

Przepis na rozgrzewającą zupę curry z soczewicą jest niezwykle prosty! Główny składnik dania – soczewicę, najpierw opłucz, a następnie zalej wrzątkiem, lekko posól i ugotuj uważając, aby się nie rozpadła. Jeżeli jesteś fanką mięsa dodaj do warzyw dodaj odrobinę pokrojonego w kostkę, przesmażonego na oleju boczku. Udanego gotowania i smacznego!

Dla kogo?

Soczewica w sosie curry posmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych smaków, ale nie tylko. Możesz zaserwować ją solo lub z ryżem albo pieczywem.

Na jaką okazję?

Curry z soczewicy to pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu jarski obiad lub kolację. Dzięki dużej zawartości przypraw danie to świetnie rozgrzewa, przez co doskonale sprawdzi się w szczególności w okresie jesienno-zimowym.

Czy wiesz, że?

Jednym ze składników curry z soczewicą jest pasta z tamaryndowca, która jest również bazą innego znanego dania pochodzącego z Azji – pad thai. Warto więc mieć ją w kuchni.

Dla urozmaicenia:

Do przyprawienia curry z soczewicy najlepiej sprawdzi się kolendra, chili, kmin oraz kurkuma. Egzotycznego smaku nadadzą curry także wiórki kokosowe. Na sam koniec potrawę możesz posypać posiekaną dymką.