
Składniki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
4 sztuki
0.75 szklanki
2 sztuki
0.2 łyżeczki
1 szczypta
10 gramów
3 sztuki
5 łyżeczek
5 łyżek
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zacznij przyrządzanie curry z soczewicy od dodatków, które nadadzą mu orientalny aromat. Rozgrzej na patelni olej, a następnie wsyp na nią 5 łyżeczek nasion kolendry, pół łyżeczki kminu rzymskiego, papryczki chili oraz 4 łyżki wiórek kokosowych. Podgrzewaj je przez kilka minut. Mieszaj, aby nie przywarły do patelni. Później zsyp je do miski lub na talerz i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Następnie posiekaj 4 pomidory, 2 bakłażany i 2 cebule w drobną kostkę. W międzyczasie możesz zagotować wodę w garnku. Soczewicę przemyj pod wodą na sicie i wsyp do garnka z gotującą się wodą. Dosyp do niej około ćwierć łyżeczki kurkumy i zamieszaj. Potem dodaj do soczewicy także kostkę Rosołu z kury Knorr i gotuj całość przez kwadrans.

Krok 3
Sięgnij po moździerz. Utrzyj w nim wcześniej przygotowane na patelni przyprawy z kokosem.

Krok 4
Wróć do soczewicy i bulionu – nie odlewaj go! Po 15 minutach soczewica powinna już zmięknąć. Wtedy dorzuć do niej pokrojone cebule, bakłażany i pomidory. Wsyp do garnka także utarty kokos z przyprawami, a następnie dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach dodaj szczyptę cukru oraz 10 gramów pasty z tamaryndowca. Gotuj jeszcze dwie minuty, wciąż mieszając.

Krok 5
Przygotuj patelnię, na której wcześniej smażyłeś wiórki kokosowe i przyprawy. Rozgrzej ją jeszcze raz i usmaż na niej pół łyżeczki nasion gorczycy. Przelej curry z soczewicą do misek, a każdą porcję posyp uprażoną gorczycą. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej. Zależy ci na oszczędności czasu podczas przygotowywania soczewicy curry? Wybierz czerwoną lub żółtą – te gatunki gotują się najszybciej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z soczewicy
Przepis na rozgrzewającą zupę curry z soczewicą jest niezwykle prosty! Główny składnik dania – soczewicę, najpierw opłucz, a następnie zalej wrzątkiem, lekko posól i ugotuj uważając, aby się nie rozpadła. Jeżeli jesteś fanką mięsa dodaj do warzyw dodaj odrobinę pokrojonego w kostkę, przesmażonego na oleju boczku. Udanego gotowania i smacznego!
Dla kogo?
Soczewica w sosie curry posmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych smaków, ale nie tylko. Możesz zaserwować ją solo lub z ryżem albo pieczywem.
Na jaką okazję?
Curry z soczewicy to pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu jarski obiad lub kolację. Dzięki dużej zawartości przypraw danie to świetnie rozgrzewa, przez co doskonale sprawdzi się w szczególności w okresie jesienno-zimowym.
Czy wiesz, że?
Jednym ze składników curry z soczewicą jest pasta z tamaryndowca, która jest również bazą innego znanego dania pochodzącego z Azji – pad thai. Warto więc mieć ją w kuchni.
Dla urozmaicenia:
Do przyprawienia curry z soczewicy najlepiej sprawdzi się kolendra, chili, kmin oraz kurkuma. Egzotycznego smaku nadadzą curry także wiórki kokosowe. Na sam koniec potrawę możesz posypać posiekaną dymką.