Składniki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
4 sztuki
0.75 szklanki
2 sztuki
0.2 łyżeczki
1 szczypta
10 gramów
3 sztuki
5 łyżeczek
5 łyżek
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zacznij przyrządzanie curry z soczewicy od dodatków, które nadadzą mu orientalny aromat. Rozgrzej na patelni olej, a następnie wsyp na nią 5 łyżeczek nasion kolendry, pół łyżeczki kminu rzymskiego, papryczki chili oraz 4 łyżki wiórek kokosowych. Podgrzewaj je przez kilka minut. Mieszaj, aby nie przywarły do patelni. Później zsyp je do miski lub na talerz i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Następnie posiekaj 4 pomidory, 2 bakłażany i 2 cebule w drobną kostkę. W międzyczasie możesz zagotować wodę w garnku. Soczewicę przemyj pod wodą na sicie i wsyp do garnka z gotującą się wodą. Dosyp do niej około ćwierć łyżeczki kurkumy i zamieszaj. Potem dodaj do soczewicy także kostkę Rosołu z kury Knorr i gotuj całość przez kwadrans.
Krok 3
Sięgnij po moździerz. Utrzyj w nim wcześniej przygotowane na patelni przyprawy z kokosem.
Krok 4
Wróć do soczewicy i bulionu – nie odlewaj go! Po 15 minutach soczewica powinna już zmięknąć. Wtedy dorzuć do niej pokrojone cebule, bakłażany i pomidory. Wsyp do garnka także utarty kokos z przyprawami, a następnie dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach dodaj szczyptę cukru oraz 10 gramów pasty z tamaryndowca. Gotuj jeszcze dwie minuty, wciąż mieszając.
Krok 5
Przygotuj patelnię, na której wcześniej smażyłeś wiórki kokosowe i przyprawy. Rozgrzej ją jeszcze raz i usmaż na niej pół łyżeczki nasion gorczycy. Przelej curry z soczewicą do misek, a każdą porcję posyp uprażoną gorczycą. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej. Zależy ci na oszczędności czasu podczas przygotowywania soczewicy curry? Wybierz czerwoną lub żółtą – te gatunki gotują się najszybciej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z soczewicy
Przepis na rozgrzewającą zupę curry z soczewicą jest niezwykle prosty! Główny składnik dania – soczewicę, najpierw opłucz, a następnie zalej wrzątkiem, lekko posól i ugotuj uważając, aby się nie rozpadła. Jeżeli jesteś fanką mięsa dodaj do warzyw dodaj odrobinę pokrojonego w kostkę, przesmażonego na oleju boczku. Udanego gotowania i smacznego!
Dla kogo?
Soczewica w sosie curry posmakuje wszystkim miłośnikom orientalnych smaków, ale nie tylko. Możesz zaserwować ją solo lub z ryżem albo pieczywem.
Na jaką okazję?
Curry z soczewicy to pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu jarski obiad lub kolację. Dzięki dużej zawartości przypraw danie to świetnie rozgrzewa, przez co doskonale sprawdzi się w szczególności w okresie jesienno-zimowym.
Czy wiesz, że?
Jednym ze składników curry z soczewicą jest pasta z tamaryndowca, która jest również bazą innego znanego dania pochodzącego z Azji – pad thai. Warto więc mieć ją w kuchni.
Dla urozmaicenia:
Do przyprawienia curry z soczewicy najlepiej sprawdzi się kolendra, chili, kmin oraz kurkuma. Egzotycznego smaku nadadzą curry także wiórki kokosowe. Na sam koniec potrawę możesz posypać posiekaną dymką.