Łosoś z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
433 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

455 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

80 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną papryczkę chilli. Gdy cebula zacznie delikatnie brązowieć dodaj puszkę pomidorów.

Łosoś z soczewicą - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody, dodaj do garnka wraz z soczewicą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 20 minut, aż soczewica zrobi się miękka.

Łosoś z soczewicą - Krok 2

Krok 3

Do powstałego sosu dodaj dzwonki łososia, delikatnie oprószone Delikatem. Gotuj razem około 4 -5 minut do momentu, aż ryba dojdzie w środku. Łososia podawaj z sosem i soczewicą obficie posypaną posiekaną natką kolendry.

Łosoś z soczewicą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj również różyczki brokułów lub ugotowaną fasolkę szparagową twoje danie nabierze wtedy kompletnej potrawy jednogarnkowej.

2

Opinie o przepisie

  • Robert Sony

    Robert Sony , 17.12.2015

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika von Wyrtel

    Dominika von Wyrtel , 10.10.2015

    .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z soczewicąŁosoś z soczewicą

Łosoś z soczewicą – świetny, jeżeli gustujesz w łatwych do przygotowania daniach jednogarnkowych. Tę smaczną potrawę zaserwujesz na wiele sposobów, np. z chrupiącym pieczywem, młodymi ziemniakami oprószonymi koperkiem czy ugotowanym na sypko ryżem długoziarnistym. Przygotowania rozpocznij od podsmażenia cebuli i drobno posiekanego chili. Jeżeli preferujesz delikatniejsze smaki, zrezygnuj z ostrej papryczki. Następnie dodaj zawartość puszki pomidorów, fix do dania orientalnego oraz zieloną soczewicę. Natrzyj dzwonka łososia przyprawą uniwersalną i dodaj do sosu. Gotową, jeszcze ciepłą potrawę, udekoruj posiekaną natką kolendry, sprawdzi się również bazylia lub pietruszka. Łososia z soczewicą serwuj z kawałkami cytryny, którymi warto skropić rybę przed spożyciem. Lubisz połączenie ryb i dużej ilości warzyw? W takim przypadku zmodyfikuj nieco przepis i dodaj do sosu różyczki brokułów (opcjonalnie kalafiora) lub ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Mamy nadzieję, że nasze przepisy dostarczą Ci wielu kulinarnych inspiracji.