Łosoś w sosie pomidorowym - z puszki: kawałki | Przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia oprósz Delikatem warzywnym z obu stron, odstaw na bok w chłodne miejsce.

Łosoś w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

W garnku z szerokim dnem na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kostkę chili i cebulę, dodaj pomidory z puszki, kapary i kostkę rosołową drobiową Knorr.

Łosoś w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Do tak przygotowanego sosu włóż wcześniej zamarynowane filety z łososia. Całość przykryj, rybę duś około 20 minut. Podawaj z ryżem.

Łosoś w sosie pomidorowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie pomidorowymŁosoś w sosie pomidorowym

Łosoś w pomidorowym sosie to dobra propozycja dla wszystkich fanów potraw z rybą. Smak dosyć delikatnego mięsa warto przełamać wyrazistymi składnikami. W tym celu przygotuj pikantny sos na bazie pomidorów z puszki, z dodatkiem drobno pokrojonej papryczki chili oraz z intensywnymi kaparami. Powinna się w nim znaleźć również pokrojona w małą kostkę cebula. Filet z łososia dokładnie umyj i osusz, następnie zamarynuj przyprawą uniwersalną, która uwydatni jego smak. Duś go pod przykryciem we wcześniej przygotowanym gęstym sosie. Gotowe danie zaserwujesz z wieloma różnymi dodatkami. Świetnym wyborem będzie ugotowany na sypko ryż basmati lub jaśminowy. Sprawdzi się również kromka świeżego chleba, np. wieloziarnistego na żytnim zakwasie. Do dekoracji gotowej potrawy użyj listków świeżych ziół, takich jak: majeranek, bazylia czy oregano. Łosoś w pomidorowym sosie to idealne danie na obiad, również ten bardziej wykwintny. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.