Łosoś w marynacie pomarańczowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w marynacie pomarańczowej

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

3 łyżki

0.25 łyżeczki

2 łyżki

0.3 szklanki

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki ułożyć w zamykanym pojemniku. Wycisnąć sok z cytryny i zmieszać go z przyprawą Knorr, 2 łyżkami oleju, 2 łyżki konfitury pomarańczowej. Zalać rybę i zostawić na 30 minut w lodówce.

Krok 2

Obetrzeć marynatę i osuszyć steki papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść steki. Smażyć na rumiano z obu stron dodając w ostatniej fazie smażenia masło.

Krok 4

Przed podaniem nakładać na steki zmieszaną ze szczyptą kolorowego pieprzu resztą konfitury.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w marynacie pomarańczowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w marynacie pomarańczowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w marynacie pomarańczowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w marynacie pomarańczowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w marynacie pomarańczowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w marynacie pomarańczowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w marynacie pomarańczowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w marynacie pomarańczowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej