Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem
łatwe
93 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
120 gramów
0.5 pęczka
150 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia porwij na mniejsze kawałki pozbywając się skóry i ości.
Krok 2
Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na ćwiartki.
Krok 3
Liście sałaty i botwinkę porwij na mniejsze kawałki.
Krok 4
Przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą, trzema łyżkami wody. Następnie sos wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki. Sałatkę podawaj z salaterce.
Dobra rada:
Do tej sałatki dobrze pasuje bagietka z masłem ziołowym. Sałatkę możesz wzbogacić posypując ją płatkami migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem
Drożdżowe ciasto albo kompot z rabarbarem to smaki kojarzone z dzieciństwem. Tymczasem ta roślina, która wchodzi w skład wielu wakacyjnych dań, nie musi być wcale dodatkiem do potraw słodkich – bowiem wbrew obiegowej opinii rabarbar nie jest owocem, a warzywem. Odkryj więc w sobie kulinarnego eksperymentatora i stwórz letnią sałatkę z wędzonym łososiem i rabarbarem. Rabarbar charakteryzuje się cierpkim smakiem, ale warto pamiętać, że im czerwieńsze są jego łodygi, tym jest słodszy. Przygotowując sałatkę pamiętaj, żeby z łososia usunąć wszystkie ości, a liście sałaty i botwinki dokładnie umyć. Na koniec możesz posypać danie prażonymi płatkami migdałów i podać z bagietką ziołowo-czosnkową. Tą propozycją na pewno zachwycisz zwolenników wykwintnych sałatek. Pięknie podana w ozdobnej salaterce będzie ponadto ozdobą każdego stołu.