Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 łyżki

150 gramów

1 opakowanie

120 gramów

1 sztuka

300 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia porwij na mniejsze kawałki pozbywając się skóry i ości.

Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - Krok 1

Krok 2

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na ćwiartki.

Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - Krok 2

Krok 3

Liście sałaty i botwinkę porwij na mniejsze kawałki.

Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z oliwą, trzema łyżkami wody. Następnie sos wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki. Sałatkę podawaj z salaterce.

Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tej sałatki dobrze pasuje bagietka z masłem ziołowym. Sałatkę możesz wzbogacić posypując ją płatkami migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbaremLetnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem

Drożdżowe ciasto albo kompot z rabarbarem to smaki kojarzone z dzieciństwem. Tymczasem ta roślina, która wchodzi w skład wielu wakacyjnych dań, nie musi być wcale dodatkiem do potraw słodkich – bowiem wbrew obiegowej opinii rabarbar nie jest owocem, a warzywem. Odkryj więc w sobie kulinarnego eksperymentatora i stwórz letnią sałatkę z wędzonym łososiem i rabarbarem. Rabarbar charakteryzuje się cierpkim smakiem, ale warto pamiętać, że im czerwieńsze są jego łodygi, tym jest słodszy. Przygotowując sałatkę pamiętaj, żeby z łososia usunąć wszystkie ości, a liście sałaty i botwinki dokładnie umyć. Na koniec możesz posypać danie prażonymi płatkami migdałów i podać z bagietką ziołowo-czosnkową. Tą propozycją na pewno zachwycisz zwolenników wykwintnych sałatek. Pięknie podana w ozdobnej salaterce będzie ponadto ozdobą każdego stołu.