Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
łatwe
2249 osób zapisało

Składniki
200 gramów
150 gramów
1 opakowanie
150 gramów
300 gramów
4 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
4 sztuki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w skórce, w osolonym wrzątku, do momentu, gdy będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie i odstaw. To samo zrób z bobem. Jeśli używasz mrożonego, wystarczy, że go rozmrozisz i obierzesz.

Krok 3
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.

Krok 4
Na pomidorach natnij skórkę, następnie sparz wrzątkiem. Przełóż do miski z zimną wodą i obierz. Pokrój w ćwiartki. Ziemniaki i cebulę pokrój w plastry.

Krok 5
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według wskazówek na opakowaniu. Dodaj musztardę ziarnistą i ponownie wymieszaj.

Krok 6
Na talerzu układaj liście cykorii, następnie porwane liście sałat. Połóż ćwiartki pomidora, plastry ziemniaków i cebuli. Na wierzchu układaj fasolkę szparagową i bób. Posyp oliwkami.

Krok 7
Sałatkę polej sosem, udekoruj ćwiartkami jajek oraz plastrami wędzonego łososia.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje niespotykane doznania smakowe. Często podawana jest na wystawnych przyjęciach, wspaniale komponuje się z lampką wina. Serwuje się ją na zimno z sosem winegret lub francuskim sosem sałatkowym. Przygotowanie sałatki nicejskiej nie jest skomplikowane. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków, dlatego warto od niego zacząć. Ugotować należy również jajka oraz fasolkę szparagową i bób, najlepiej al dente. Dobrze, gdyby warzywa były świeże, jednak mrożone także się sprawdzą. Sztuka przygotowania sałatki nicejskiej polega na odpowiednim wyeksponowaniu jej składników na talerzu, nie krój ich wiec zbyt drobno. Całość ma działać na zmysły kolorami i kształtami. Liście cykorii, prócz charakterystycznej goryczki, dają też daniu przyjemną chrupkość. Nad talerzem sałatki królować powinien różowy wędzony łosoś.


































