Sałatka nicejska z łososiem wędzonym - na zimno | Przepisy.pl pixel

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

92

heart
1626 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1866 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

150 gramów

300 gramów

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

4 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w skórce, w osolonym wrzątku, do momentu, gdy będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie i odstaw. To samo zrób z bobem. Jeśli używasz mrożonego, wystarczy, że go rozmrozisz i obierzesz.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Na pomidorach natnij skórkę, następnie sparz wrzątkiem. Przełóż do miski z zimną wodą i obierz. Pokrój w ćwiartki. Ziemniaki i cebulę pokrój w plastry.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według wskazówek na opakowaniu. Dodaj musztardę ziarnistą i ponownie wymieszaj.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 5

Krok 6

Na talerzu układaj liście cykorii, następnie porwane liście sałat. Połóż ćwiartki pomidora, plastry ziemniaków i cebuli. Na wierzchu układaj fasolkę szparagową i bób. Posyp oliwkami.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 6

Krok 7

Sałatkę polej sosem, udekoruj ćwiartkami jajek oraz plastrami wędzonego łososia.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

2

Opinie o przepisie

  • Beata Szczepanik-Bujas

    Beata Szczepanik-Bujas , 03.09.2018

    mega pyszne!!! nowe smaki i polaczenia. zajadalam sie kazdym skladnikiem!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka nicejska z wędzonym łososiemSałatka nicejska z wędzonym łososiem

Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje niespotykane doznania smakowe. Często podawana jest na wystawnych przyjęciach, wspaniale komponuje się z lampką wina. Serwuje się ją na zimno z sosem winegret lub francuskim sosem sałatkowym. Przygotowanie sałatki nicejskiej nie jest skomplikowane. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków, dlatego warto od niego zacząć. Ugotować należy również jajka oraz fasolkę szparagową i bób, najlepiej al dente. Dobrze, gdyby warzywa były świeże, jednak mrożone także się sprawdzą. Sztuka przygotowania sałatki nicejskiej polega na odpowiednim wyeksponowaniu jej składników na talerzu, nie krój ich wiec zbyt drobno. Całość ma działać na zmysły kolorami i kształtami. Liście cykorii, prócz charakterystycznej goryczki, dają też daniu przyjemną chrupkość. Nad talerzem sałatki królować powinien różowy wędzony łosoś.