Sałatka nicejska z łososiem wędzonym - na zimno | Przepisy.pl pixel

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

92

heart
1626 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1851 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

150 gramów

300 gramów

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

4 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w skórce, w osolonym wrzątku, do momentu, gdy będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie i odstaw. To samo zrób z bobem. Jeśli używasz mrożonego, wystarczy, że go rozmrozisz i obierzesz.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Na pomidorach natnij skórkę, następnie sparz wrzątkiem. Przełóż do miski z zimną wodą i obierz. Pokrój w ćwiartki. Ziemniaki i cebulę pokrój w plastry.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według wskazówek na opakowaniu. Dodaj musztardę ziarnistą i ponownie wymieszaj.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 5

Krok 6

Na talerzu układaj liście cykorii, następnie porwane liście sałat. Połóż ćwiartki pomidora, plastry ziemniaków i cebuli. Na wierzchu układaj fasolkę szparagową i bób. Posyp oliwkami.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 6

Krok 7

Sałatkę polej sosem, udekoruj ćwiartkami jajek oraz plastrami wędzonego łososia.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

2

Opinie o przepisie

  • Beata Szczepanik-Bujas

    Beata Szczepanik-Bujas , 03.09.2018

    mega pyszne!!! nowe smaki i polaczenia. zajadalam sie kazdym skladnikiem!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka nicejska z wędzonym łososiemSałatka nicejska z wędzonym łososiem

Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje niespotykane doznania smakowe. Często podawana jest na wystawnych przyjęciach, wspaniale komponuje się z lampką wina. Serwuje się ją na zimno z sosem winegret lub francuskim sosem sałatkowym. Przygotowanie sałatki nicejskiej nie jest skomplikowane. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków, dlatego warto od niego zacząć. Ugotować należy również jajka oraz fasolkę szparagową i bób, najlepiej al dente. Dobrze, gdyby warzywa były świeże, jednak mrożone także się sprawdzą. Sztuka przygotowania sałatki nicejskiej polega na odpowiednim wyeksponowaniu jej składników na talerzu, nie krój ich wiec zbyt drobno. Całość ma działać na zmysły kolorami i kształtami. Liście cykorii, prócz charakterystycznej goryczki, dają też daniu przyjemną chrupkość. Nad talerzem sałatki królować powinien różowy wędzony łosoś.