Sałatka nicejska z łososiem wędzonym - na zimno | Przepisy.pl pixel

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

92

heart
1625 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1846 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 opakowanie

150 gramów

300 gramów

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

4 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w skórce, w osolonym wrzątku, do momentu, gdy będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie i odstaw. To samo zrób z bobem. Jeśli używasz mrożonego, wystarczy, że go rozmrozisz i obierzesz.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Na pomidorach natnij skórkę, następnie sparz wrzątkiem. Przełóż do miski z zimną wodą i obierz. Pokrój w ćwiartki. Ziemniaki i cebulę pokrój w plastry.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według wskazówek na opakowaniu. Dodaj musztardę ziarnistą i ponownie wymieszaj.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 5

Krok 6

Na talerzu układaj liście cykorii, następnie porwane liście sałat. Połóż ćwiartki pomidora, plastry ziemniaków i cebuli. Na wierzchu układaj fasolkę szparagową i bób. Posyp oliwkami.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 6

Krok 7

Sałatkę polej sosem, udekoruj ćwiartkami jajek oraz plastrami wędzonego łososia.

Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

2

Opinie o przepisie

  • Beata Szczepanik-Bujas

    Beata Szczepanik-Bujas , 03.09.2018

    mega pyszne!!! nowe smaki i polaczenia. zajadalam sie kazdym skladnikiem!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka nicejska z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka nicejska z wędzonym łososiemSałatka nicejska z wędzonym łososiem

Sałatka nicejska to istny talerz obfitości. Dzięki niezwykłym połączeniom składników gwarantuje niespotykane doznania smakowe. Często podawana jest na wystawnych przyjęciach, wspaniale komponuje się z lampką wina. Serwuje się ją na zimno z sosem winegret lub francuskim sosem sałatkowym. Przygotowanie sałatki nicejskiej nie jest skomplikowane. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków, dlatego warto od niego zacząć. Ugotować należy również jajka oraz fasolkę szparagową i bób, najlepiej al dente. Dobrze, gdyby warzywa były świeże, jednak mrożone także się sprawdzą. Sztuka przygotowania sałatki nicejskiej polega na odpowiednim wyeksponowaniu jej składników na talerzu, nie krój ich wiec zbyt drobno. Całość ma działać na zmysły kolorami i kształtami. Liście cykorii, prócz charakterystycznej goryczki, dają też daniu przyjemną chrupkość. Nad talerzem sałatki królować powinien różowy wędzony łosoś.