
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
100 gramów
10 sztuk
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jarmuż zanurz we wrzącej wodzie na około 10 sekund. Wyjmij, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Liście jarmużu wytnij odcinając je od zgrubiałych części, pokrój w paseczki, pomieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny oraz szczyptą startej gałki.

Krok 2
Przygotowany jarmuż ułóż na półmisku, na nim ułóż suszone pomidory pokrojone w paseczki i ugotowane, przekrojone na pół jajka przepiórcze. Całość polej z wierzchu dresingiem przygotowanym z sosu sałatkowego Knorr, majonezu i kilku łyżek przegotowanej wody.

Krok 3
Całość posyp z wierzchu płatami parmezanu, posiekanym chilli i prażonymi orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Suszone pomidory można zastąpić pomidorami koktajlowymi
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z jarmużem
Jarmuż, dawniej uprawiany w wielu przydomowych warzywnikach, dzisiaj znów zyskuje coraz większą popularność. Jego charakterystyczne, postrzępione liście, nadają potrawom ciekawego wyglądu. Dodatkowo ma charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak, który odróżnia go od innych gatunków kapusty. Stanowi więc dobry wybór dla tych, którzy lubią potrawy bardziej wyraziste. Przed przygotowaniem, sparz liście przez kilka sekund we wrzącej wodzie, a następnie zahartuj zimną. Dzięki temu zmiękną, ale nie stracą jędrności. Odkrój zgrubiałe łodygi i porwij liście, a następnie wymieszaj je z oliwą i przyprawami. Ułóż jarmuż na talerzu, dodaj pozostałe składniki. Jaja przepiórcze możesz zamienić na kurze – pokrój je wtedy w ósemki. Tak przygotowaną sałatkę polej dressingiem, np. czosnkowym albo ziołowym. Żeby dodać jej nieco ostrości, posyp drobno posiekaną papryczką chili. Bardzo dobrze pasują do niej też prażone orzeszki pinii. Potrawę podawaj udekorowaną płatkami parmezanu albo innego tego typu sera np. Pecorino. Spróbuj!



































