Sałatka z jarmużem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z jarmużem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
231 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

536 osób wydrukowało

Pobierz pdf

488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

100 gramów

10 sztuk

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarmuż zanurz we wrzącej wodzie na około 10 sekund. Wyjmij, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Liście jarmużu wytnij odcinając je od zgrubiałych części, pokrój w paseczki, pomieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny oraz szczyptą startej gałki.

Sałatka z jarmużem  - Krok 1

Krok 2

Przygotowany jarmuż ułóż na półmisku, na nim ułóż suszone pomidory pokrojone w paseczki i ugotowane, przekrojone na pół jajka przepiórcze. Całość polej z wierzchu dresingiem przygotowanym z sosu sałatkowego Knorr, majonezu i kilku łyżek przegotowanej wody.

Sałatka z jarmużem  - Krok 2

Krok 3

Całość posyp z wierzchu płatami parmezanu, posiekanym chilli i prażonymi orzeszkami pinii.

Sałatka z jarmużem  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Suszone pomidory można zastąpić pomidorami koktajlowymi

4

Opinie o przepisie

  • Justa

    Justa , 13.04.2022

    Właśnie zrobiłem, ale ze zwykłymi jajkami przekrojonymi w ósemki bo nigdzie w sklepach nie było przepiorczych. Jest bardzo smaczna i oryginalna. Jarmuż trochę twardy ale tak ma być. Naprawdę smacznie. Polecam. Jutro zrobię z pomidorkami koktajlowymi:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Pietroń

    Adrianna Pietroń , 14.08.2016

    Marcin Pietroń

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Pietroń

    Marcin Pietroń , 14.08.2016

    Adrianna Pietroń

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anastasia Kowalewski

    Anastasia Kowalewski , 10.10.2015

    dziwnie to wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jarmużem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jarmużem Sałatka z jarmużem

Jarmuż, dawniej uprawiany w wielu przydomowych warzywnikach, dzisiaj znów zyskuje coraz większą popularność. Jego charakterystyczne, postrzępione liście, nadają potrawom ciekawego wyglądu. Dodatkowo ma charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak, który odróżnia go od innych gatunków kapusty. Stanowi więc dobry wybór dla tych, którzy lubią potrawy bardziej wyraziste. Przed przygotowaniem, sparz liście przez kilka sekund we wrzącej wodzie, a następnie zahartuj zimną. Dzięki temu zmiękną, ale nie stracą jędrności. Odkrój zgrubiałe łodygi i porwij liście, a następnie wymieszaj je z oliwą i przyprawami. Ułóż jarmuż na talerzu, dodaj pozostałe składniki. Jaja przepiórcze możesz zamienić na kurze – pokrój je wtedy w ósemki. Tak przygotowaną sałatkę polej dressingiem, np. czosnkowym albo ziołowym. Żeby dodać jej nieco ostrości, posyp drobno posiekaną papryczką chili. Bardzo dobrze pasują do niej też prażone orzeszki pinii. Potrawę podawaj udekorowaną płatkami parmezanu albo innego tego typu sera np. Pecorino. Spróbuj!