Sałatka jarzynowa – szybka: przepis na święta | Przepisy.pl pixel

Błyskawiczna sałatka jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

195

heart
1224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2502 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4823 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

120 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę.

Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - Krok 1

Krok 2

Podobnie pokrój jabłko i ogórka.

Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - Krok 2

Krok 3

Połącz majonez Hellmann’s z musztardą i chrzanem. Do warzyw dodaj odcedzony groszek i wszytko wymieszaj z przygotowanym sosem.

Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do błyskawicznej sałatki jarzynowej możesz dodać również ugotowane ziemniaki i jajka.

61

Opinie o przepisie

  • Gocha

    Gocha , 19.10.2023

    A ja robię sama majonez, mam Hashimoto i staram się jak najwięcej wykonywać sosów zdrowszy chce.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Węgielewska

    Danka Węgielewska , 25.01.2023

    A kukurydza, owoce granatu,sok z kwaszonych ogórków jajko ugotowane na twardo Ja daję majonez Kielecki ma bardzo dobry smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewa.rolnik@vp.pl

    ewa.rolnik@vp.pl , 01.12.2022

    Tak od zawsze gości u nas na stole robiona tylko przez tatę.Lubia ja pokolenia już trzecie.Mamo będzie sałatka na święta tak a kto robi dziadek pewnie że tak .Majonez tylko domowy .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 01.12.2022

    TAK Królowa sałatek. Wszystkim smakuje. Ja jednak gotuję warzywa osobno, nie wykorzystuję tych z rosołu. Nie dodaję także chrzanu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agusia32 agusia32

    agusia32 agusia32 , 14.12.2020

    Tak. Sałatka z mojego dzieciństwa, która towarzyszy mi do dzisiaj... Kiedy mam dół, zajadam go sałatką. Kocham wszelkie sałatki, znam wiele lżejszych przepisów, ale tylko ta ma w sobie TĘ moc! Tradycja, wspomnienia, komunistyczny luksus. Już samo krojenie działa kojąco! I ja jeszcze jajo dodaję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Gełeta

    Elżbieta Gełeta , 25.11.2017

    Pani Ina Caro ma rację--kiszone a kwaszone to dwa różne pojęcia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Słomka

    Katarzyna Słomka , 23.11.2017

    Pani Ina Caro się myli i to grubo. Różnica jest istotna. Warzywa kwaszone są zakwaszane octem, a kiszone fermentują naturalnie bez pomocy kwasu octowego. Kwaszone ogórki są niesmaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Szymański

    Marian Szymański , 21.03.2017

    A ja wolę własnej roboty majonez

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szewczyk

    Ewa Szewczyk , 20.03.2017

    Bardzo dobre! Polecam☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro , 19.03.2017

    Ogórek kwaszony i kiszony to to samo,różnie tylko się mówi ,to samo dotyczy kapusty kwaszonej lub kiszonej a warzywa z rosołu czasami można wykorzystać ,ale sa zbyt rozgotowane.Ja preferuję majonez Winiary,bo jest najlepiej doprawiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Irena Raczyńska

    Irena Raczyńska , 17.12.2016

    Nigdy nie wykorzystuję warzyw z rosołu do sałatki bo nie mają smaku. Do sałatki należy gotować warzywa nie obrane Co za modę się wprowadza Warzywa z rosołu należy wkroić każdemu na talerz i tak się je, a nie samą wodę z makaronem, a warzywa do sałatki.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Teresa Majewska

    Teresa Majewska , 23.03.2016

    jak majonez to tylko kielecki!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Mika

    Genowefa Mika , 23.03.2016

    Zawsze tak robię, gdy gotuję rosół. Pozdrawiam sałatkolubów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Szast

    Danuta Szast , 23.03.2016

    Łatwa napewno!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nowak

    Teresa Nowak , 22.03.2016

    napewno dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Werner

    Katarzyna Werner , 22.03.2016

    polecam naprawde dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wrzosek

    Piotr Wrzosek , 22.03.2016

    w przepisie nie ma nic o gotowaniu rosołu, za to jest wyraźnie napisane - lista zakupów 1. warzywa z rosołu... Widzę że ktoś tu nie zrozumiał humorystyki przepisu :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szulczewska

    Krystyna Szulczewska , 22.03.2016

    Tę sałatkę....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Wiacek

    Jadwiga Wiacek , 22.03.2016

    Widać Kto lubi smacznie zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 22.03.2016

    Kętrzyński majonez najlepszy na świecie :) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kapałka Miłek

    Barbara Kapałka Miłek , 22.03.2016

    Majonez tylko własnej roboty!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Sobiecka

    Helena Sobiecka , 22.03.2016

    Ugotować rosół i masz 2 w 1

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Twardochleb

    Krystyna Twardochleb , 22.03.2016

    Paskudna,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Ślemp

    Krysia Ślemp , 22.03.2016

    Chyba jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Tomczak

    Elzbieta Tomczak , 22.03.2016

    Smacznego....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wrzosek

    Piotr Wrzosek , 22.03.2016

    Lista zakupów - 1. warzywa z rosołu (3 sztuki) ... Przepraszam, gdzie to mogę kupić? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Obacz

    Teresa Obacz , 22.03.2016

    Obojętnie jakie tylko jarzynowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Taraszewska

    Elżbieta Taraszewska , 22.03.2016

    Wolę swoją. Majonez Winiary i ogórek kiszony.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Błyskawiczna sałatka jarzynowa Błyskawiczna sałatka jarzynowa

Przygotowanie pysznej sałatki nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni! Tę z proponowanego przepisu przyrządzisz niezwykle szybko. Zaledwie 15 minut dzieli Cię od spróbowania pysznego smaku sałatki jarzynowej. Wykorzystaj do niej warzywa z rosołu, czyli marchewkę, seler i pietruszkę. Powodzenia!

Dla kogo?

Nie ma to jak szybka sałatka warzywna, której smak jest dobrze wszystkim znany. Walory tego specjału docenią fani klasyki i tradycyjnego gotowania. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to nie czekaj zbyt długo i przekonaj się, że sałatka jarzynowa na szybko to naprawdę smaczna propozycja.  

Na jaką okazję?

Szybka sałatka jarzynowa sprawdzi się jako wczesna kolacja lub jako składnik drugiego dania obiadowego. Możesz również zaserwować ją na stole podczas urodzin czy imienin. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i zachwyć nim swoich gości. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Dzięki ugotowaniu warzyw w mięsnym wywarze będą cechowały się łagodniejszym smakiem niż surowe. Pokrój je w drobną kostkę podobnych rozmiarów. Podobnie postąp z ogórkiem kwaszonym i jabłkiem. Pokrojone warzywa, wraz z odsączonym z zalewy groszkiem, wymieszaj z sosem przygotowanym poprzez połączenie majonezu, musztardy i chrzanu.

Dla urozmaicenia:

Smak błyskawicznej sałatki jarzynowej urozmaicisz dodatkiem ugotowanych ziemniaków i jajek. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dołącz do niej kilka kaparów. Sprawdzi się również drobno posiekana natka pietruszki, której możesz użyć także do dekoracji gotowego dania. Błyskawiczną sałatkę jarzynową serwuj solo lub z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa.