Błyskawiczna sałatka jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

164

1041 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3816 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

120 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę.

Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - Krok 1

Krok 2

Podobnie pokrój jabłko i ogórka.

Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - Krok 2

Krok 3

Połącz majonez Hellmann’s z musztardą i chrzanem. Do warzyw dodaj odcedzony groszek i wszytko wymieszaj z przygotowanym sosem.

Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do błyskawicznej sałatki jarzynowej możesz dodać również ugotowane ziemniaki i jajka.

54

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Gełeta

    Elżbieta Gełeta , 25.11.2017

    Pani Ina Caro ma rację--kiszone a kwaszone to dwa różne pojęcia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Słomka

    Katarzyna Słomka , 23.11.2017

    Pani Ina Caro się myli i to grubo. Różnica jest istotna. Warzywa kwaszone są zakwaszane octem, a kiszone fermentują naturalnie bez pomocy kwasu octowego. Kwaszone ogórki są niesmaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Szymański

    Marian Szymański , 21.03.2017

    A ja wolę własnej roboty majonez

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szewczyk

    Ewa Szewczyk , 20.03.2017

    Bardzo dobre! Polecam☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro , 19.03.2017

    Ogórek kwaszony i kiszony to to samo,różnie tylko się mówi ,to samo dotyczy kapusty kwaszonej lub kiszonej a warzywa z rosołu czasami można wykorzystać ,ale sa zbyt rozgotowane.Ja preferuję majonez Winiary,bo jest najlepiej doprawiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Raczyńska

    Irena Raczyńska , 17.12.2016

    Nigdy nie wykorzystuję warzyw z rosołu do sałatki bo nie mają smaku. Do sałatki należy gotować warzywa nie obrane Co za modę się wprowadza Warzywa z rosołu należy wkroić każdemu na talerz i tak się je, a nie samą wodę z makaronem, a warzywa do sałatki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Majewska

    Teresa Majewska , 23.03.2016

    jak majonez to tylko kielecki!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Mika

    Genowefa Mika , 23.03.2016

    Zawsze tak robię, gdy gotuję rosół. Pozdrawiam sałatkolubów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Szast

    Danuta Szast , 23.03.2016

    Łatwa napewno!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nowak

    Teresa Nowak , 22.03.2016

    napewno dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Werner

    Katarzyna Werner , 22.03.2016

    polecam naprawde dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wrzosek

    Piotr Wrzosek , 22.03.2016

    w przepisie nie ma nic o gotowaniu rosołu, za to jest wyraźnie napisane - lista zakupów 1. warzywa z rosołu... Widzę że ktoś tu nie zrozumiał humorystyki przepisu :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szulczewska

    Krystyna Szulczewska , 22.03.2016

    Tę sałatkę....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Wiacek

    Jadwiga Wiacek , 22.03.2016

    Widać Kto lubi smacznie zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 22.03.2016

    Kętrzyński majonez najlepszy na świecie :) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kapałka Miłek

    Barbara Kapałka Miłek , 22.03.2016

    Majonez tylko własnej roboty!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Sobiecka

    Helena Sobiecka , 22.03.2016

    Ugotować rosół i masz 2 w 1

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Twardochleb

    Krystyna Twardochleb , 22.03.2016

    Paskudna,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Ślemp

    Krysia Ślemp , 22.03.2016

    Chyba jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Tomczak

    Elzbieta Tomczak , 22.03.2016

    Smacznego....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wrzosek

    Piotr Wrzosek , 22.03.2016

    Lista zakupów - 1. warzywa z rosołu (3 sztuki) ... Przepraszam, gdzie to mogę kupić? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Obacz

    Teresa Obacz , 22.03.2016

    Obojętnie jakie tylko jarzynowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Taraszewska

    Elżbieta Taraszewska , 22.03.2016

    Wolę swoją. Majonez Winiary i ogórek kiszony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Marcin

    Alicja Marcin , 22.03.2016

    Zakaz na ogórki kwaszone. Musi być kiszony, a majonez tylko Winiary.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ludmila Zabinska

    Ludmila Zabinska , 22.03.2016

    Bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufi De la Vega

    Rufi De la Vega , 18.02.2016

    palce lizać pół miski juz podczas robienia zerzarlem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Musiol

    Małgorzata Musiol , 21.12.2014

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kisser

    Iwona Kisser , 21.12.2014

    Jaka ma szybko?! Warzywa trzeba ugotować i to już więcej jak 15 minut. Skrojenie (grubo, czy cienko, to już osobisty wybór), dorabia każdy do swojego smaku, jak uważa. Ale napewno trwa to dłużej. Głupota totalna. A majonez faktycznie najlepszy własnej roboty:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Łukasiewicz

    Artur Łukasiewicz , 21.12.2014

    nie rozumiem polaczenia chrzanu musztardy i majonezu i jak dla mnie za grubo pokrojona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Barański

    Marek Barański , 21.12.2014

    przecież ten przepis jest reklamą majonezu ...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyskawiczna sałatka jarzynowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Błyskawiczna sałatka jarzynowa Błyskawiczna sałatka jarzynowa

Przygotowanie pysznej sałatki nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. Tę z proponowanego przepisu przyrządzisz wyjątkowo szybko. Wykorzystaj do niej warzywa z rosołu, czyli marchewkę, seler i pietruszkę. Dzięki ugotowaniu w mięsnym wywarze będą cechowały się łagodniejszym smakiem niż surowe. Wszystkie z wymienionych pokrój w drobną kostkę podobnych rozmiarów. Podobnie postąp z ogórkiem kwaszonym i jabłkiem. Pokrojone warzywa, wraz z odsączonym z zalewy groszkiem, wymieszaj z sosem przygotowanym poprzez połączenie majonezu, musztardy i chrzanu. Smak sałatki urozmaicisz również dodatkiem ugotowanych ziemniaków i jajek. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dołącz do niej kilka kaparów. Sprawdzi się również drobno posiekana natka pietruszki, której możesz użyć także do dekoracji gotowego dania. Błyskawiczną sałatkę jarzynową serwuj solo lub z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Sprawdzi się jako wczesna kolacja lub jako składnik drugiego dania obiadowego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.