Sałatka z mozzarellą i kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z mozzarellą i kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj przez 8 minut (lub do momentu, gdy będzie al dente).

Krok 2

Odcedź makaron, przelej go zimną wodą i odstaw do odsączenia.

Krok 3

Wyjmij kurki z zalewy, odsącz mozzarellę. Dodaj grzyby, ser i oliwki do makaronu.

Krok 4

Paprykę oczyść z pestek i pokrój w drobne paski. Następnie dodaj do sałatki, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Połącz sos Knorr z suszonym oregano i oliwą. Na koniec wymieszaj dokładnie powstały sos i polej nim sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grecka sałatka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z mozzarellą i kurkamiSałatka z mozzarellą i kurkami

Planujesz uroczystą kolację na specjalną okazję, a może masz po prostu ochotę na coś odrobinę wykwintnego? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z tego przepisu na sałatkę z mozzarellą i kurkami. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz odpowiedniego makaronu – najlepiej w kształcie kokardek, zielonych lub czarnych oliwek oraz czerwonej papryki. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu – najlepiej, jeśli będzie półtwardy. Z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w cienkie paski. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój w ćwiartki lub plasterki. Oryginalnym dodatkiem w tej sałatce są marynowane kurki oraz kuleczki mozzarelli. Możesz również użyć tej w kawałku i podzielić ją na mniejsze części. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w jednej misce. Na koniec przygotuj dressing: oliwę z oliwek extra virgin zmieszaj ze specjalną mieszanką przypraw. Do całości dodaj szczyptę suszonego oregano. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki. Smacznego.