Sałatka z mozzarellą i kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z mozzarellą i kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj przez 8 minut (lub do momentu, gdy będzie al dente).

Krok 2

Odcedź makaron, przelej go zimną wodą i odstaw do odsączenia.

Krok 3

Wyjmij kurki z zalewy, odsącz mozzarellę. Dodaj grzyby, ser i oliwki do makaronu.

Krok 4

Paprykę oczyść z pestek i pokrój w drobne paski. Następnie dodaj do sałatki, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Połącz sos Knorr z suszonym oregano i oliwą. Na koniec wymieszaj dokładnie powstały sos i polej nim sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z mozzarellą i kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z mozzarellą i kurkamiSałatka z mozzarellą i kurkami

Planujesz uroczystą kolację na specjalną okazję, a może masz po prostu ochotę na coś odrobinę wykwintnego? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z tego przepisu na sałatkę z mozzarellą i kurkami. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz odpowiedniego makaronu – najlepiej w kształcie kokardek, zielonych lub czarnych oliwek oraz czerwonej papryki. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu – najlepiej, jeśli będzie półtwardy. Z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w cienkie paski. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój w ćwiartki lub plasterki. Oryginalnym dodatkiem w tej sałatce są marynowane kurki oraz kuleczki mozzarelli. Możesz również użyć tej w kawałku i podzielić ją na mniejsze części. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w jednej misce. Na koniec przygotuj dressing: oliwę z oliwek extra virgin zmieszaj ze specjalną mieszanką przypraw. Do całości dodaj szczyptę suszonego oregano. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki. Smacznego.