
Składniki
25 dekagramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj przez 8 minut (lub do momentu, gdy będzie al dente).
Krok 2
Odcedź makaron, przelej go zimną wodą i odstaw do odsączenia.
Krok 3
Wyjmij kurki z zalewy, odsącz mozzarellę. Dodaj grzyby, ser i oliwki do makaronu.
Krok 4
Paprykę oczyść z pestek i pokrój w drobne paski. Następnie dodaj do sałatki, całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Połącz sos Knorr z suszonym oregano i oliwą. Na koniec wymieszaj dokładnie powstały sos i polej nim sałatkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z mozzarellą i kurkami
Planujesz uroczystą kolację na specjalną okazję, a może masz po prostu ochotę na coś odrobinę wykwintnego? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z tego przepisu na sałatkę z mozzarellą i kurkami. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz odpowiedniego makaronu – najlepiej w kształcie kokardek, zielonych lub czarnych oliwek oraz czerwonej papryki. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu – najlepiej, jeśli będzie półtwardy. Z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w cienkie paski. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój w ćwiartki lub plasterki. Oryginalnym dodatkiem w tej sałatce są marynowane kurki oraz kuleczki mozzarelli. Możesz również użyć tej w kawałku i podzielić ją na mniejsze części. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w jednej misce. Na koniec przygotuj dressing: oliwę z oliwek extra virgin zmieszaj ze specjalną mieszanką przypraw. Do całości dodaj szczyptę suszonego oregano. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki. Smacznego.


































