Dania i potrawy z kurkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kurki

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KurkiKurki

Kurki to prawdopodobnie jedne z najbardziej charakterystycznych leśnych grzybów. Łatwo jest je rozpoznać na podstawie żółtawego lub pomarańczowego koloru oraz kształtu, przypominającego trąbkę. Kurki są jedyne w swoim rodzaju! Dostępne od maja aż do późnej jesieni pozwolą na eksperymentowanie z najróżniejszymi przepisami. Do tej pory nie pojawiały się na Waszych stołach zbyt często? Najwyższa pora zmienić ten stan rzeczy, ponieważ potrawy z kurek sprawdzą się o każdej porze dnia.

Dla kogo?

Jesteście znudzeni białymi pieczarkami? To tylko jeden z wielu powodów, by wreszcie sięgnąć po kurki. Jajecznicę z ich dodatkiem śmiało można nazwać śniadaniem mistrzów. Smakują wyśmienicie jako farsz do mięsnych roladek, pierogów i zapiekanek. Przed dodaniem ich do potraw kurki wystarczy krótko podgotować lub podsmażyć, więc cenią je wszyscy kucharze, którym zależy na czasie.

Na jaką okazję?

Łatwiej byłoby wymienić okoliczności, do których kurki nie pasują. Lista prawdopodobnie zawierałaby tylko jedną pozycję – deser. Wiadomo już, że kurki bardzo dobrze komponują się z jajkami, więc jajecznica, szakszuka lub omlet to znakomity pomysł na śniadanie i kolację. Wystarczy odrobina przypraw i śmietany, by wyczarować z nich sos, który uatrakcyjni codzienne posiłki. Potrzebujecie czegoś wystrzałowego? Kurki w połączeniu z combrem jagnięcym lub polędwiczkami wieprzowymi okażą się strzałem w dziesiątkę.

Czy wiesz, że?

Oficjalnie kurki noszą nazwę pieprznika jadalnego. Wyróżniają się umiarkowaną pikanterią, która fantastycznie wzbogaca smak potraw bazujących na łagodnych produktach. Świeżych kurek można wypatrywać już w maju, często są dostępne nawet do listopada.

Dla urozmaicenia:

Sos kurkowy to nie wszystko! Kurki bardzo zachęcająco prezentują się chociażby na pizzy i risotto oraz jako składnik apetycznych, wytrawnych tart. Stworzycie udane kombinacje, jeśli podkreślicie smak kurek świeżo mielonym pieprzem, czosnkiem, majerankiem i wyrazistymi serami. Polecamy zwłaszcza gorgonzolę, lazur i roquefort.