Dania i potrawy z kurkami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kurki

54 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (54)

Kremowa zupa z kurek
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grzybowa jest bardzo popularnym daniem w tradycji kuchni polskiej. Podaje się ją na gorąco...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Do kotleta schabowego wielu z nas nie trzeba przekonywać. To sztandarowe danie naszej kuchni, pod...
Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Świeże leśne grzyby – kurki, prawdziwki oraz maślaki – znakomicie sprawdzą się jako dodatek do ri...
Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad, udka z kurczaka w sosie kurkowym będą dobrym rozwiązan...
Świderki z kiełbasą i kurkami
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowując dania makaronowe, kucharze często inspirują się przepisami pochodzącymi z Italii. W...
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
Zapiekane gniazdka z tagliatelle z kurkami i oscypkiem to oryginalny sposób na podanie makaronu...
Warkocz z polędwiczek
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Spróbuj polędwiczek wieprzowych w nieco innej odsłonie. Części mięsa splecione w formie warkocza...
Zupa grzybowa leśna
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grzybowa, choć jest jednym z dań wigilijnych, z powodzeniem może być podawana także na co dz...
Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Niepowtarzalność żurku śląskiego tkwi w różnych wariantach i sposobach jego przygotowywania. Pods...
Zupa z kurek
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kurki należą do najsmaczniejszych grzybów, bardzo szeroko wykorzystywanych w polskiej kuchni. Swo...
Grillowane polędwiczki wieprzowe
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Wystarczy czasem kilka prostych składników, by otrzymać apetyczne i pełne smaku danie. Dobrym prz...
Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowanie proponowanej sałatki to dobry sposób na smaczną kolację lub przekąskę między posiłk...
Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Jakie jest najpopularniejsze warzywo na grill? Wielu odpowiedziałoby zapewne, że ziemniak. Odmień...
Tagliatelle z kurkami i cukinią
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klasyczny włoski makaron w oryginalnym towarzystwie. Pyszny śmietanowy sos, żółciutkie kurki i s...
Sos kurkowy - VIDEO
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurki to popularne w naszym kraju grzyby, które mają bardzo dużo zastosowań. Wykorzystać możesz j...
Pierogi z grzybami – kurkami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Pierogi można przygotować na różne sposoby. Te z kurkami to jedna z wielu wersji tego popularnego...
Kurki marynowane
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym...
Grzybowa potrawka
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pizza di fungi
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka z mozzarellą i kurkami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Planujesz uroczystą kolację na specjalną okazję, a może masz po prostu ochotę na coś odrobinę wyk...
Bób z kurkami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Jeśli planujesz menu na wykwintną kolację, koniecznie sięgnij po przepis na znakomity comber jagn...
Grzybowa potrawka
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
43 min.
Kasza jaglana to kulinarne objawienie ostatnich lat. Produkt, o którym napisano tysiące publikacj...
Pierś z kurczaka z kurkami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mimo że sezon na świeże grzyby rozpoczyna się jesienią, kurki w sklepach dostępne są przez cały r...

Ciekawostki i porady

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KurkiKurki

Kurki to prawdopodobnie jedne z najbardziej charakterystycznych leśnych grzybów. Łatwo jest je rozpoznać na podstawie żółtawego lub pomarańczowego koloru oraz kształtu, przypominającego trąbkę. Kurki są jedyne w swoim rodzaju! Dostępne od maja aż do późnej jesieni pozwolą na eksperymentowanie z najróżniejszymi przepisami. Do tej pory nie pojawiały się na Waszych stołach zbyt często? Najwyższa pora zmienić ten stan rzeczy, ponieważ potrawy z kurek sprawdzą się o każdej porze dnia.

Dla kogo?

Jesteście znudzeni białymi pieczarkami? To tylko jeden z wielu powodów, by wreszcie sięgnąć po kurki. Jajecznicę z ich dodatkiem śmiało można nazwać śniadaniem mistrzów. Smakują wyśmienicie jako farsz do mięsnych roladek, pierogów i zapiekanek. Przed dodaniem ich do potraw kurki wystarczy krótko podgotować lub podsmażyć, więc cenią je wszyscy kucharze, którym zależy na czasie.

Na jaką okazję?

Łatwiej byłoby wymienić okoliczności, do których kurki nie pasują. Lista prawdopodobnie zawierałaby tylko jedną pozycję – deser. Wiadomo już, że kurki bardzo dobrze komponują się z jajkami, więc jajecznica, szakszuka lub omlet to znakomity pomysł na śniadanie i kolację. Wystarczy odrobina przypraw i śmietany, by wyczarować z nich sos, który uatrakcyjni codzienne posiłki. Potrzebujecie czegoś wystrzałowego? Kurki w połączeniu z combrem jagnięcym lub polędwiczkami wieprzowymi okażą się strzałem w dziesiątkę.

Czy wiesz, że?

Oficjalnie kurki noszą nazwę pieprznika jadalnego. Wyróżniają się umiarkowaną pikanterią, która fantastycznie wzbogaca smak potraw bazujących na łagodnych produktach. Świeżych kurek można wypatrywać już w maju, często są dostępne nawet do listopada.

Dla urozmaicenia:

Sos kurkowy to nie wszystko! Kurki bardzo zachęcająco prezentują się chociażby na pizzy i risotto oraz jako składnik apetycznych, wytrawnych tart. Stworzycie udane kombinacje, jeśli podkreślicie smak kurek świeżo mielonym pieprzem, czosnkiem, majerankiem i wyrazistymi serami. Polecamy zwłaszcza gorgonzolę, lazur i roquefort.