Smażone polędwiczki z sosem grzybowym video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

100 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

100 gramów

500 gramów

100 gramów

100 gramów

300 mililitrów

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj drobniutko

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w plastry po 125 gram, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni po dwie minuty z każdej strony, – jeśli mięso wyda ci się jeszcze surowe dosmaż je o kolejną minutę, po tym czasie mięso przełóż na bok.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, smaż chwilę mieszając od czasu do czasu, na patelni nie powinno być żadnego soku.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Całość podlej brandy i podpal alkohol. Podgrzewaj cały czas, aż zupełnie odparuje.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dodaj wtedy łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj z grzybami. Grzyby podlej szklanką wody, dodaj śmietanę, wszystko razem gotuj przez pięć minut mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Gotowy sos dopraw do smaku kostką Bulionu grzybowego Knorr.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 6

Krok 7

Mięso na powrót umieść w sosie, podgrzej chwilę, podawaj polane sosem.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Kozłowska

    Elżbieta Kozłowska , 10.05.2020

    super potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kantypowicz

    Monika Kantypowicz , 07.03.2020

    rewelacja tylko ja nie daję pieczarek psuje smak grzyba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Hirsz

    Barbara Hirsz , 06.02.2016

    pewnie będzie dobre danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pyzy ziemniaczane
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEOSmażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO

Grzyby umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj drobniutko