Smażone polędwiczki z sosem grzybowym video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

100 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

100 gramów

500 gramów

100 gramów

100 gramów

300 mililitrów

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj drobniutko

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w plastry po 125 gram, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni po dwie minuty z każdej strony, – jeśli mięso wyda ci się jeszcze surowe dosmaż je o kolejną minutę, po tym czasie mięso przełóż na bok.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, smaż chwilę mieszając od czasu do czasu, na patelni nie powinno być żadnego soku.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Całość podlej brandy i podpal alkohol. Podgrzewaj cały czas, aż zupełnie odparuje.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dodaj wtedy łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj z grzybami. Grzyby podlej szklanką wody, dodaj śmietanę, wszystko razem gotuj przez pięć minut mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Gotowy sos dopraw do smaku kostką Bulionu grzybowego Knorr.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 6

Krok 7

Mięso na powrót umieść w sosie, podgrzej chwilę, podawaj polane sosem.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Kozłowska

    Elżbieta Kozłowska , 10.05.2020

    super potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kantypowicz

    Monika Kantypowicz , 07.03.2020

    rewelacja tylko ja nie daję pieczarek psuje smak grzyba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Hirsz

    Barbara Hirsz , 06.02.2016

    pewnie będzie dobre danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEOSmażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO

Grzyby umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj drobniutko