Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO
łatwe
253 osoby zapisały
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
100 gramów
50 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
100 gramów
500 gramów
100 gramów
100 gramów
300 mililitrów
50 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj drobniutko

Krok 2
Mięso pokrój w plastry po 125 gram, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni po dwie minuty z każdej strony, – jeśli mięso wyda ci się jeszcze surowe dosmaż je o kolejną minutę, po tym czasie mięso przełóż na bok.

Krok 3
Na patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, smaż chwilę mieszając od czasu do czasu, na patelni nie powinno być żadnego soku.

Krok 4
Całość podlej brandy i podpal alkohol. Podgrzewaj cały czas, aż zupełnie odparuje.

Krok 5
Dodaj wtedy łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj z grzybami. Grzyby podlej szklanką wody, dodaj śmietanę, wszystko razem gotuj przez pięć minut mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje.

Krok 6
Gotowy sos dopraw do smaku kostką Bulionu grzybowego Knorr.

Krok 7
Mięso na powrót umieść w sosie, podgrzej chwilę, podawaj polane sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej