Smażone polędwiczki z sosem grzybowym video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

273 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

50 mililitrów

50 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, osusz, pokrój w ćwiartki, cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj drobniutko

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w plastry po 125 gram, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni po dwie minuty z każdej strony, – jeśli mięso wyda ci się jeszcze surowe dosmaż je o kolejną minutę, po tym czasie mięso przełóż na bok.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, smaż chwilę mieszając od czasu do czasu, na patelni nie powinno być żadnego soku.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Całość podlej brandy i podpal alkohol. Podgrzewaj cały czas, aż zupełnie odparuje.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dodaj wtedy łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj z grzybami. Grzyby podlej szklanką wody, dodaj śmietanę, wszystko razem gotuj przez pięć minut mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Gotowy sos dopraw do smaku kostką Bulionu grzybowego Knorr.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 6

Krok 7

Mięso na powrót umieść w sosie, podgrzej chwilę, podawaj polane sosem.

Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Kozłowska

    Elżbieta Kozłowska , 10.05.2020

    super potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kantypowicz

    Monika Kantypowicz , 07.03.2020

    rewelacja tylko ja nie daję pieczarek psuje smak grzyba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Hirsz

    Barbara Hirsz , 06.02.2016

    pewnie będzie dobre danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone polędwiczki z sosem grzybowym - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej