Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem
łatwe
1068 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
5 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
200 mililitrów
100 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
50 mililitrów
50 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
2 kostki Bulionu grzybowego Knorr zagotuj z litrem wody, odstaw na bok.

Krok 2
Orzeszki piniowe obsmaż na patelni bez tłuszczu na złoty kolor

Krok 3
Grzyby oczyść, umyj. pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w ćwiartki.

Krok 4
W płaskim garnku o szerokim dnie rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przełóż ją na bok. Na tej samej oliwie podsmaż szalotki i grzyby, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, całość zalej winem i gotuj, aż wino zupełnie odparuje. W tym czasie posiekaj zioła, dodaj je do grzybów, dodaj również na powrót pierś z kurczaka.

Krok 5
Dodaj ryż i gotuj dolewając co jakiś czas bulion grzybowy – gotuj go tak długo, aż ziarenka będą miękkie, dodaj wtedy masło i śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze pięć minut, po czym dodaj parmezan.

Krok 6
Risotto powinno być lekko płynne, serwując polej je kilkoma kroplami oliwy truflowej po wierzchu i posyp orzeszkami pinii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem
Świeże leśne grzyby – kurki, prawdziwki oraz maślaki – znakomicie sprawdzą się jako dodatek do risotto z kurczakiem. Warto je przygotować szczególnie jesienią, gdy możesz wybrać się do lasu na grzybobranie. Jeśli jednak chcesz przyrządzić tę potrawę o innej porze roku, nic straconego – zastąp świeże grzyby mrożonymi. Najpierw oczyść je i posiekaj na mniejsze kawałki, a szalotki podziel na ćwiartki. Filet z piersi kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie i przełóż na talerz, a w tym samym garnku umieść cebulę oraz grzyby. Danie nabierze wyrazistego smaku, jeśli dodasz do niego czosnek, wino oraz świeże zioła, takie jak: szałwia, rozmaryn i tymianek. Do garnka wsyp przeznaczony do risotto ryż arborio i podczas gotowania cały czas podlewaj go wywarem przyrządzonym na bazie grzybowej kostki bulionowej. Na koniec dodaj śmietanę oraz parmezan, które sprawią, że potrawa będzie miała kremową konsystencję. Risotto podawaj posypane prażonymi orzeszkami piniowymi i skropione oliwą truflową.