Risotto z grzybami i kurczakiem - kurki i maślaki | Przepisy.pl pixel

Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

846 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

772 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1057 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

5 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

200 mililitrów

100 gramów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

50 mililitrów

50 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

2 kostki Bulionu grzybowego Knorr zagotuj z litrem wody, odstaw na bok.

Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Orzeszki piniowe obsmaż na patelni bez tłuszczu na złoty kolor

Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Grzyby oczyść, umyj. pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w ćwiartki.

Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

W płaskim garnku o szerokim dnie rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przełóż ją na bok. Na tej samej oliwie podsmaż szalotki i grzyby, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, całość zalej winem i gotuj, aż wino zupełnie odparuje. W tym czasie posiekaj zioła, dodaj je do grzybów, dodaj również na powrót pierś z kurczaka.

Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj ryż i gotuj dolewając co jakiś czas bulion grzybowy – gotuj go tak długo, aż ziarenka będą miękkie, dodaj wtedy masło i śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze pięć minut, po czym dodaj parmezan.

Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Risotto powinno być lekko płynne, serwując polej je kilkoma kroplami oliwy truflowej po wierzchu i posyp orzeszkami pinii.

Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - Krok 6
45

Opinie o przepisie

  • Marek Mariusz

    Marek Mariusz , 21.09.2019

    moje pierwsze risotto. Sam zrobiłem hehe. wszystkim smakowało. tylko zastanawiam się dlaczego jest sugestia, że to składniki na 4 osoby. u mnie wyszło na 8 ... ale daliśmy radę

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Klot Ylda

    Klot Ylda , 29.01.2016

    Orzechy?A rydze gdzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Drop of Joy

    Drop of Joy , 26.01.2016

    przepisy.pl A co zrobić by risotto nie było za ciężkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Jaworek

    Elzbieta Jaworek , 25.01.2016

    Na poprawę humoru zapewne każdy dorosły wie co najlepsze. =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wlodek Godlewski

    Wlodek Godlewski , 25.01.2016

    Trudno o dobrego przyjaciela ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.01.2016

    Włodek, dostać można od jakiegoś dobrego przyjaciela i zjeść w swoim domu. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wlodek Godlewski

    Wlodek Godlewski , 25.01.2016

    Czy to można gdzieś dostać i zjeść ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Kmiotek

    Irek Kmiotek , 25.01.2016

    kto takie robi? chce!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gałęza

    Krystyna Gałęza , 25.01.2016

    Hahaha..jak juz to konkretnie..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Olszowski

    Piotr Olszowski , 25.01.2016

    Ślinianki pracują na te Wasze kulinaria, polecane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Pogoda

    Krzysztof Pogoda , 25.01.2016

    Zajebiste Niebo w gebie.Jadlem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Pogoda

    Krzysztof Pogoda , 25.01.2016

    Z Cezarowki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Pogoda

    Krzysztof Pogoda , 25.01.2016

    Karolina to z Jaworzna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Urbański

    Witold Urbański , 25.01.2016

    na poprawę humoru to golonka 1/2l czystej i jakieś dodatki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kowszyn

    Andrzej Kowszyn , 25.01.2016

    Golonka owszem ale po bawarsku......no i setunia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Rydzkowski

    Marian Rydzkowski , 25.01.2016

    zrób ;) posmakuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gosia Kurzymska

    Małgorzata Gosia Kurzymska , 25.01.2016

    Robiłam co niektóre :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Pikuła

    Wanda Pikuła , 25.01.2016

    Dorciu,robiłaś to czy masz dopiero zamiar? Na robiłaś mi smaka☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ziemowit Duliński

    Ziemowit Duliński , 25.01.2016

    Risotto z kurczaków, gratulacje, powodzenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kutyla

    Danuta Kutyla , 25.01.2016

    moze to i dobre ale nie wypowiem sie jak wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Walczak

    Iwona Walczak , 25.01.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenna Janik

    Bożenna Janik , 25.01.2016

    Niam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leon Biczyński

    Leon Biczyński , 25.01.2016

    Zamiast orzeszków piniowych które są drogie i trudno dostępne uzyjcie nasion słonecznika.Reszta jak w przepisie.Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Kozak

    Czesław Kozak , 25.01.2016

    Nooo.... za apetycznie na zdjęciu to, to nie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kowalczyk

    Tomasz Kowalczyk , 25.01.2016

    Grzyby nie są dobre, ani w potrawach, ani na stopach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kleina

    Marek Kleina , 25.01.2016

    Czy po zjedzeniu tej potrawy więcej się uśmiechasz ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysław Wielbłąd

    Władysław Wielbłąd , 25.01.2016

    Moje grzyby są najłepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Pacuszka

    Robert Pacuszka , 25.01.2016

    albo flaki albo zalewajka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Tomalczyk

    Halina Tomalczyk , 25.01.2016

    Niamusne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiemRisotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem

Świeże leśne grzyby – kurki, prawdziwki oraz maślaki – znakomicie sprawdzą się jako dodatek do risotto z kurczakiem. Warto je przygotować szczególnie jesienią, gdy możesz wybrać się do lasu na grzybobranie. Jeśli jednak chcesz przyrządzić tę potrawę o innej porze roku, nic straconego – zastąp świeże grzyby mrożonymi. Najpierw oczyść je i posiekaj na mniejsze kawałki, a szalotki podziel na ćwiartki. Filet z piersi kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie i przełóż na talerz, a w tym samym garnku umieść cebulę oraz grzyby. Danie nabierze wyrazistego smaku, jeśli dodasz do niego czosnek, wino oraz świeże zioła, takie jak: szałwia, rozmaryn i tymianek. Do garnka wsyp przeznaczony do risotto ryż arborio i podczas gotowania cały czas podlewaj go wywarem przyrządzonym na bazie grzybowej kostki bulionowej. Na koniec dodaj śmietanę oraz parmezan, które sprawią, że potrawa będzie miała kremową konsystencję. Risotto podawaj posypane prażonymi orzeszkami piniowymi i skropione oliwą truflową.