Szafranowe risotto ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe risotto ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

147 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

60 gramów

3 sztuki

60 mililitrów

null

6 łyżek

250 gramów

null szczypt

350 gramów

90 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę wymieszaj z szafranem.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj szalotki, szparagi pokrój w kawałki. Na patelni stop dwie łyżki masła i zeszklij dwie posiekane szalotki. Smaż kilka minut. Wlej śmietanę, dodaj szparagi, zagotuj i odstaw.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 2

Krok 3

Rozprowadź we wrzącej wodzie bulionetkę Knorr. Gotuj 2 minuty i odstaw.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 3

Krok 4

W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj szalotkę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę. Dodaj wino i mieszaj, aż alkohol odparuje.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj resztę masła i starty parmezan oraz podsmażone wcześniej szparagi ze śmietaną. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Risotto wyłóż na ciepłe talerze.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szafranowe risotto ze szparagami Szafranowe risotto ze szparagami

Śmietanę wymieszaj z szafranem.