Szafranowe risotto ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe risotto ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
148 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

60 gramów

3 sztuki

60 mililitrów

null

6 łyżek

250 gramów

null szczypt

350 gramów

90 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę wymieszaj z szafranem.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj szalotki, szparagi pokrój w kawałki. Na patelni stop dwie łyżki masła i zeszklij dwie posiekane szalotki. Smaż kilka minut. Wlej śmietanę, dodaj szparagi, zagotuj i odstaw.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 2

Krok 3

Rozprowadź we wrzącej wodzie bulionetkę Knorr. Gotuj 2 minuty i odstaw.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 3

Krok 4

W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj szalotkę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę. Dodaj wino i mieszaj, aż alkohol odparuje.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj resztę masła i starty parmezan oraz podsmażone wcześniej szparagi ze śmietaną. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Risotto wyłóż na ciepłe talerze.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Calzone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szafranowe risotto ze szparagami Szafranowe risotto ze szparagami

Śmietanę wymieszaj z szafranem.