Szafranowe risotto ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe risotto ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

141 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

null

6 łyżek

3 sztuki

750 mililitrów

90 mililitrów

250 gramów

60 mililitrów

60 gramów

null szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę wymieszaj z szafranem.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj szalotki, szparagi pokrój w kawałki. Na patelni stop dwie łyżki masła i zeszklij dwie posiekane szalotki. Smaż kilka minut. Wlej śmietanę, dodaj szparagi, zagotuj i odstaw.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 2

Krok 3

Rozprowadź we wrzącej wodzie bulionetkę Knorr. Gotuj 2 minuty i odstaw.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 3

Krok 4

W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj szalotkę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę. Dodaj wino i mieszaj, aż alkohol odparuje.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj resztę masła i starty parmezan oraz podsmażone wcześniej szparagi ze śmietaną. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Risotto wyłóż na ciepłe talerze.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej