
Składniki
750 mililitrów
60 gramów
3 sztuki
60 mililitrów
null
6 łyżek
250 gramów
null szczypt
350 gramów
90 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śmietanę wymieszaj z szafranem.

Krok 2
Posiekaj szalotki, szparagi pokrój w kawałki. Na patelni stop dwie łyżki masła i zeszklij dwie posiekane szalotki. Smaż kilka minut. Wlej śmietanę, dodaj szparagi, zagotuj i odstaw.

Krok 3
Rozprowadź we wrzącej wodzie bulionetkę Knorr. Gotuj 2 minuty i odstaw.

Krok 4
W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj szalotkę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę. Dodaj wino i mieszaj, aż alkohol odparuje.

Krok 5
Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Krok 6
Dodaj resztę masła i starty parmezan oraz podsmażone wcześniej szparagi ze śmietaną. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Risotto wyłóż na ciepłe talerze.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej