
Składniki
3 sztuki
50 mililitrów
6 łyżek
4 szczypty
8 łyżek
null
1 łyżeczka
2 łyżki
10 łyżek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Krok 3
Sos sojowy wymieszaj z wódką, wodą, cukrem, mąką, imbirem, olejem sezamowym i przyprawą Knorr.
Krok 6
Na boczku połóż ćwiartki cebuli, i polej marynatą. Naczynie szczelnie zamknij. Boczek duś na małym ogniu przez 3 godziny.
Krok 2
Odcedź go i pokrój na 6 części, każda ma być ze skórką.
Krok 4
Marynatą polej boczek, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Krok 5
Kawałki boczku ułóż w żaroodpornym naczyniu tak, aby skórka była na dole.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej