Makaron z duszonymi kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z duszonymi kurkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

0.5 kilograma

2 łyżki

0.5 pęczka

1 sztuka

200 gramów

null

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w pół plastry. zalej wodą do pokrycia i zagotuj.

Krok 4

Przełóż do marchewki. Dodaj Bulion grzybowy Knorr, ziele angielskie, dopraw pieprzem i wymieszaj. Duś do miękkości.

Krok 5

Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do grzybów – zagęść. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podawaj z grzybami.

Krok 2

Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Przesmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Dodaj pokrojone grzyby. Wszystko razem duś, ale tak, by nie odparował sok z grzybów.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z duszonymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z duszonymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z duszonymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z duszonymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z duszonymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z duszonymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z duszonymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z duszonymi kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej