Grzybowa po męsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa po męsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
548 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

847 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1431 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i namocz grzyby, następnie gotuj je przez 40 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 1

Krok 2

Drobno pokrój warzywa i podsmaż je na oleju. Zalej 2 szklankami wody i gotuj przez 25 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 2

Krok 3

Połącz ze sobą oba wywary, następnie przecedź.

Grzybowa po męsku - Krok 3

Krok 4

Pokrój grzyby i dodaj do wywaru wraz z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Grzybowa po męsku - Krok 4

Krok 5

Dodaj szklankę mleka i dopraw pieprzem. Zupę podawaj z makaronem.

Grzybowa po męsku - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 22.12.2021

    Pyszna zupa moja ulubiona . Obowiązkowo makaron musi być. Na bulionie wołowym pycha zyskuje na smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek

    Arek , 18.07.2021

    W przepisie jest 30 grm a nie 30 dkg

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tumor

    Tumor , 03.07.2021

    W przepisie jest 30 gr, a nie dag. Paczka 25 gr - 8 zł, 40 gr 15 zł...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Coś pysznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Tchórz

    Barbara Tchórz , 10.10.2016

    Czy wiesz ile kosztuje 30 dkg, suszonych grzybów , ok,75 zł a cała zupa wyceniona na 15 zł

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa po męskuGrzybowa po męsku

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Zupa grzybowa to popularne danie kuchni polskiej, które możesz zaserwować nie tylko na wigilijną kolację, lecz zajadać się nim przez okrągły rok. Jest pyszna i aromatyczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu stanowi świetną propozycję dla panów, którzy gotują jedynie okazjonalnie. W krajach zachodnioeuropejskich występuje ona przeważnie jako zupa krem. Zupę grzybową przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym albo warzywnym. Jej najważniejszym składnikiem są grzyby – możesz wykorzystać tu zarówno te świeże (świetnie sprawdzą się tu borowiki, podgrzybki oraz kurki), jak i suszone. Ich smak świetnie podkreślą cebula i masło. Aby nadać jej wyrazistego smaku, wystarczy, że dodasz do niej sporo pieprzu i odrobinę soli. Zupę grzybową zabiela się śmietaną lub mlekiem. Przeważnie podaje się ją z makaronem lub lanymi kluskami. Zaserwować możesz ją także z grzankami lub w wydrążonym chlebie. Do jej dekoracji wykorzystaj świeżą natkę pietruszki lub koperek.