Grzybowa po męsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa po męsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

493 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

529 osób wydrukowało

Pobierz pdf

890 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i namocz grzyby, następnie gotuj je przez 40 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 1

Krok 2

Drobno pokrój warzywa i podsmaż je na oleju. Zalej 2 szklankami wody i gotuj przez 25 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 2

Krok 3

Połącz ze sobą oba wywary, następnie przecedź.

Grzybowa po męsku - Krok 3

Krok 4

Pokrój grzyby i dodaj do wywaru wraz z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Grzybowa po męsku - Krok 4

Krok 5

Dodaj szklankę mleka i dopraw pieprzem. Zupę podawaj z makaronem.

Grzybowa po męsku - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Coś pysznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Tchórz

    Barbara Tchórz , 10.10.2016

    Czy wiesz ile kosztuje 30 dkg, suszonych grzybów , ok,75 zł a cała zupa wyceniona na 15 zł

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa po męskuGrzybowa po męsku

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Zupa grzybowa to popularne danie kuchni polskiej, które możesz zaserwować nie tylko na wigilijną kolację, lecz zajadać się nim przez okrągły rok. Jest pyszna i aromatyczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu stanowi świetną propozycję dla panów, którzy gotują jedynie okazjonalnie. W krajach zachodnioeuropejskich występuje ona przeważnie jako zupa krem. Zupę grzybową przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym albo warzywnym. Jej najważniejszym składnikiem są grzyby – możesz wykorzystać tu zarówno te świeże (świetnie sprawdzą się tu borowiki, podgrzybki oraz kurki), jak i suszone. Ich smak świetnie podkreślą cebula i masło. Aby nadać jej wyrazistego smaku, wystarczy, że dodasz do niej sporo pieprzu i odrobinę soli. Zupę grzybową zabiela się śmietaną lub mlekiem. Przeważnie podaje się ją z makaronem lub lanymi kluskami. Zaserwować możesz ją także z grzankami lub w wydrążonym chlebie. Do jej dekoracji wykorzystaj świeżą natkę pietruszki lub koperek.