Grzybowa po męsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa po męsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

660 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i namocz grzyby, następnie gotuj je przez 40 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 1

Krok 2

Drobno pokrój warzywa i podsmaż je na oleju. Zalej 2 szklankami wody i gotuj przez 25 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 2

Krok 3

Połącz ze sobą oba wywary, następnie przecedź.

Grzybowa po męsku - Krok 3

Krok 4

Pokrój grzyby i dodaj do wywaru wraz z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Grzybowa po męsku - Krok 4

Krok 5

Dodaj szklankę mleka i dopraw pieprzem. Zupę podawaj z makaronem.

Grzybowa po męsku - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Arek

    Arek , 18.07.2021

    W przepisie jest 30 grm a nie 30 dkg

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tumor

    Tumor , 03.07.2021

    W przepisie jest 30 gr, a nie dag. Paczka 25 gr - 8 zł, 40 gr 15 zł...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Coś pysznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Tchórz

    Barbara Tchórz , 10.10.2016

    Czy wiesz ile kosztuje 30 dkg, suszonych grzybów , ok,75 zł a cała zupa wyceniona na 15 zł

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa po męsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa po męskuGrzybowa po męsku

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Zupa grzybowa to popularne danie kuchni polskiej, które możesz zaserwować nie tylko na wigilijną kolację, lecz zajadać się nim przez okrągły rok. Jest pyszna i aromatyczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu stanowi świetną propozycję dla panów, którzy gotują jedynie okazjonalnie. W krajach zachodnioeuropejskich występuje ona przeważnie jako zupa krem. Zupę grzybową przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym albo warzywnym. Jej najważniejszym składnikiem są grzyby – możesz wykorzystać tu zarówno te świeże (świetnie sprawdzą się tu borowiki, podgrzybki oraz kurki), jak i suszone. Ich smak świetnie podkreślą cebula i masło. Aby nadać jej wyrazistego smaku, wystarczy, że dodasz do niej sporo pieprzu i odrobinę soli. Zupę grzybową zabiela się śmietaną lub mlekiem. Przeważnie podaje się ją z makaronem lub lanymi kluskami. Zaserwować możesz ją także z grzankami lub w wydrążonym chlebie. Do jej dekoracji wykorzystaj świeżą natkę pietruszki lub koperek.