Grzybowa po męsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

466 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

30 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i namocz grzyby, następnie gotuj je przez 40 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 1

Krok 2

Drobno pokrój warzywa i podsmaż je na oleju. Zalej 2 szklankami wody i gotuj przez 25 minut.

Grzybowa po męsku - Krok 2

Krok 3

Połącz ze sobą oba wywary, następnie przecedź.

Grzybowa po męsku - Krok 3

Krok 4

Pokrój grzyby i dodaj do wywaru wraz z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Grzybowa po męsku - Krok 4

Krok 5

Dodaj szklankę mleka i dopraw pieprzem. Zupę podawaj z makaronem.

Grzybowa po męsku - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska

    Coś pysznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Tchórz

    Barbara Tchórz

    Czy wiesz ile kosztuje 30 dkg, suszonych grzybów , ok,75 zł a cała zupa wyceniona na 15 zł

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa po męskuGrzybowa po męsku

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Zupa grzybowa to popularne danie kuchni polskiej, które możesz zaserwować nie tylko na wigilijną kolację, lecz zajadać się nim przez okrągły rok. Jest pyszna i aromatyczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu stanowi świetną propozycję dla panów, którzy gotują jedynie okazjonalnie. W krajach zachodnioeuropejskich występuje ona przeważnie jako zupa krem. Zupę grzybową przygotowuje się na wywarze mięsno-warzywnym albo warzywnym. Jej najważniejszym składnikiem są grzyby – możesz wykorzystać tu zarówno te świeże (świetnie sprawdzą się tu borowiki, podgrzybki oraz kurki), jak i suszone. Ich smak świetnie podkreślą cebula i masło. Aby nadać jej wyrazistego smaku, wystarczy, że dodasz do niej sporo pieprzu i odrobinę soli. Zupę grzybową zabiela się śmietaną lub mlekiem. Przeważnie podaje się ją z makaronem lub lanymi kluskami. Zaserwować możesz ją także z grzankami lub w wydrążonym chlebie. Do jej dekoracji wykorzystaj świeżą natkę pietruszki lub koperek.