
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
600 mililitrów
250 mililitrów
250 mililitrów
4 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja gotuj 4 minuty, obierz ze skorupki. Grzyby umyj i pokrój w plastry.
Krok 2
Dymkę pokrój w kosteczkę, szczypior posiekaj, czosnek rozetrzyj na miazgę.
Krok 3
Podgrzej olej w dużym garnku, podsmaż na nim cebulę, czosnek i tymianek. Wszystko razem smaż, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj do niej grzyby, a następnie duś wszystko razem jeszcze 3-4 minuty.
Krok 4
Dodaj pół litra wody, mleko, śmietanę i Bulion na włoszczyźnie Knorr, by zupa miała wyrazisty smak i doskonały aromat. Wszystko razem gotuj 10 minut.
Krok 5
Zupę dopraw do smaku szczyptą pieprzu. Podawaj posypaną szczypiorem z przekrojonym na pół jajem.

Dobra rada:
Zupę możesz podawać z tostem serowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej






















Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

