Zupa grzybowa ze świeżych grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

600 mililitrów

250 mililitrów

250 mililitrów

4 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja gotuj 4 minuty, obierz ze skorupki. Grzyby umyj i pokrój w plastry.

Krok 2

Dymkę pokrój w kosteczkę, szczypior posiekaj, czosnek rozetrzyj na miazgę.

Krok 3

Podgrzej olej w dużym garnku, podsmaż na nim cebulę, czosnek i tymianek. Wszystko razem smaż, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj do niej grzyby, a następnie duś wszystko razem jeszcze 3-4 minuty.

Krok 4

Dodaj pół litra wody, mleko, śmietanę i Bulion na włoszczyźnie Knorr, by zupa miała wyrazisty smak i doskonały aromat. Wszystko razem gotuj 10 minut.

Krok 5

Zupę dopraw do smaku szczyptą pieprzu. Podawaj posypaną szczypiorem z przekrojonym na pół jajem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz podawać z tostem serowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa ze świeżych grzybówZupa grzybowa ze świeżych grzybów

Jaja gotuj 4 minuty, obierz ze skorupki. Grzyby umyj i pokrój w plastry.