
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
600 mililitrów
250 mililitrów
250 mililitrów
4 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja gotuj 4 minuty, obierz ze skorupki. Grzyby umyj i pokrój w plastry.
Krok 2
Dymkę pokrój w kosteczkę, szczypior posiekaj, czosnek rozetrzyj na miazgę.
Krok 3
Podgrzej olej w dużym garnku, podsmaż na nim cebulę, czosnek i tymianek. Wszystko razem smaż, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj do niej grzyby, a następnie duś wszystko razem jeszcze 3-4 minuty.
Krok 4
Dodaj pół litra wody, mleko, śmietanę i Bulion na włoszczyźnie Knorr, by zupa miała wyrazisty smak i doskonały aromat. Wszystko razem gotuj 10 minut.
Krok 5
Zupę dopraw do smaku szczyptą pieprzu. Podawaj posypaną szczypiorem z przekrojonym na pół jajem.

Dobra rada:
Zupę możesz podawać z tostem serowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej