Zupa wigilijna - grzybowa z makaornem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa wigilijna grzybowa

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do garnka umyte, obrane warzywa. Gotuj na małym ogniu ok godziny. Przecedź.

Krok 2

Namocz grzyby przez około godzinę w wodzie, następnie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru. Gotuj ok 40 minut. Osobno ugotuj w osolonej wodzie makaron.

Krok 3

Dodaj do gotowego wywaru zupę grzybową Knorr, zagotuj., wymieszaj. Przed podaniem dopraw do smaku pieprzem. Podaj z makaronem.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa z boczniaków
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa wigilijna grzybowa Zupa wigilijna grzybowa

Jedną z potraw, która najczęściej pojawia się na świątecznym stole, jest zupa wigilijna grzybowa. Przygotowuje się ją z włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por) oraz suszonych leśnych grzybów, które nadają daniu wyrazisty smak. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześniej je namoczyć. Potrawa będzie równie smaczna, jeśli przyrządzisz ją z grzybów mrożonych. Nazywana powszechnie barszczem grzybowym podawana jest z makaronem różnego rodzaju, ale też często z ziemniakami lub lanymi kluskami. Serwuje się ją również z kaszą, np. jaglaną albo jęczmienną. Dobrze komponuje się także z wieloma przyprawami: tymiankiem, rozmarynem czy majerankiem. Jeśli lubisz zabielane zupy, podaj ją z kleksem śmietany ozdobionym kilkoma gałązkami lubczyku lub natką pietruszki. Zupa grzybowa będzie też dobrą propozycją na codzienny obiad. Z pajdą wiejskiego chleba lub pasztecikiem z pieczarkami sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Zapoznaj się z przepisem na zupę z suszonych grzybów. Przyrządzaj ją nie tylko w święta.