Zupa wigilijna grzybowa

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do garnka umyte, obrane warzywa. Gotuj na małym ogniu ok godziny. Przecedź.

Krok 2

Namocz grzyby przez około godzinę w wodzie, następnie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru. Gotuj ok 40 minut. Osobno ugotuj w osolonej wodzie makaron.

Krok 3

Dodaj do gotowego wywaru zupę grzybową Knorr, zagotuj., wymieszaj. Przed podaniem dopraw do smaku pieprzem. Podaj z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa wigilijna grzybowa Zupa wigilijna grzybowa

Jedną z potraw, która najczęściej pojawia się na świątecznym stole, jest zupa wigilijna grzybowa. Przygotowuje się ją z włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por) oraz suszonych leśnych grzybów, które nadają daniu wyrazisty smak. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześniej je namoczyć. Potrawa będzie równie smaczna, jeśli przyrządzisz ją z grzybów mrożonych. Nazywana powszechnie barszczem grzybowym podawana jest z makaronem różnego rodzaju, ale też często z ziemniakami lub lanymi kluskami. Serwuje się ją również z kaszą, np. jaglaną albo jęczmienną. Dobrze komponuje się także z wieloma przyprawami: tymiankiem, rozmarynem czy majerankiem. Jeśli lubisz zabielane zupy, podaj ją z kleksem śmietany ozdobionym kilkoma gałązkami lubczyku lub natką pietruszki. Zupa grzybowa będzie też dobrą propozycją na codzienny obiad. Z pajdą wiejskiego chleba lub pasztecikiem z pieczarkami sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Zapoznaj się z przepisem na zupę z suszonych grzybów. Przyrządzaj ją nie tylko w święta.