Zupa wigilijna - grzybowa z makaornem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa wigilijna grzybowa

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

2

heart
28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do garnka umyte, obrane warzywa. Gotuj na małym ogniu ok godziny. Przecedź.

Krok 2

Namocz grzyby przez około godzinę w wodzie, następnie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru. Gotuj ok 40 minut. Osobno ugotuj w osolonej wodzie makaron.

Krok 3

Dodaj do gotowego wywaru zupę grzybową Knorr, zagotuj., wymieszaj. Przed podaniem dopraw do smaku pieprzem. Podaj z makaronem.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Beata

    Beata , 31.08.2022

    Bardzo dobra zupa grzybowa wigilijna.!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa wigilijna grzybowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa wigilijna grzybowa Zupa wigilijna grzybowa

Jedną z potraw, która najczęściej pojawia się na świątecznym stole, jest zupa wigilijna grzybowa. Przygotowuje się ją z włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por) oraz suszonych leśnych grzybów, które nadają daniu wyrazisty smak. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześniej je namoczyć. Potrawa będzie równie smaczna, jeśli przyrządzisz ją z grzybów mrożonych. Nazywana powszechnie barszczem grzybowym podawana jest z makaronem różnego rodzaju, ale też często z ziemniakami lub lanymi kluskami. Serwuje się ją również z kaszą, np. jaglaną albo jęczmienną. Dobrze komponuje się także z wieloma przyprawami: tymiankiem, rozmarynem czy majerankiem. Jeśli lubisz zabielane zupy, podaj ją z kleksem śmietany ozdobionym kilkoma gałązkami lubczyku lub natką pietruszki. Zupa grzybowa będzie też dobrą propozycją na codzienny obiad. Z pajdą wiejskiego chleba lub pasztecikiem z pieczarkami sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Zapoznaj się z przepisem na zupę z suszonych grzybów. Przyrządzaj ją nie tylko w święta.