Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

177 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ryżowy ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka obsmaż na patelni z olejem sezamowy. Ostudź i pokrój w kostkę.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Grzyby shitake sparz w gotującej się wodzie i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Zupę grzybową Knorr przygotuj według proporcji podanych na opakowaniu.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W miseczce na dnie umieść makaron, pokrojone w plastry grzyby shitake, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i ser tofu. Dodaj dwa plasterki czosnku, całość zalej gotującą się zupą Knorr.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Zupę dopraw sosem sojowym i podawaj posypaną kolendrą i szczypiorem pokrojonym w 2 centymetrowe kawałki.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Michalina Lewandowska

    Michalina Lewandowska, 31.05.2017

    Wygląda świetnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grzybowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEOZupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO

Popularna zupa grzybowa może być przyrządzana na wiele sposobów. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej wersji, dobrą propozycją będzie przygotowanie jej w orientalnym stylu. Egzotyczny charakter nadają daniu grzyby shitake i makaron ryżowy. Pozostałe składniki, które tworzą tę potrawę, to podsmażona pierś z kurczaka, ser tofu, sos sojowy, olej sezamowy, pęczek szczypiorku i kolendry oraz czosnek. Grzyby shitake wystarczy sparzyć przez kilka minut i pokroić w paseczki. Są wyraziste, dlatego doskonale komponują się z delikatnym tofu. Jeśli wolisz, wykorzystaj marynowaną wersję tego sera. Makron ryżowy gotuje się kilka minut lub tylko zalewa wrzątkiem – w zależności od rodzaju. Przyrządzenie zupy grzybowej w orientalnym stylu nie wymaga więc skomplikowanych przygotowań i nie zajmuje wiele czasu. Dodatkowo potrawę można posypać prażonym sezamem lub płatkami migdałów. Będzie świetnie komponowała się zwłaszcza z białym, delikatnym pieczywem. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni odrobinę orientalnych inspiracji, wypróbuj ten przepis!