Zupa grzybowa w orientalnym stylu video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
249 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ryżowy ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka obsmaż na patelni z olejem sezamowy. Ostudź i pokrój w kostkę.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Grzyby shitake sparz w gotującej się wodzie i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Zupę grzybową Knorr przygotuj według proporcji podanych na opakowaniu.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W miseczce na dnie umieść makaron, pokrojone w plastry grzyby shitake, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i tofu. Dodaj dwa plasterki czosnku, całość zalej gotującą się zupą Knorr.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Zupę dopraw sosem sojowym i podawaj posypaną kolendrą i szczypiorem pokrojonym w 2 centymetrowe kawałki.

Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Michalina Lewandowska

    Michalina Lewandowska , 31.05.2017

    Wygląda świetnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEOZupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO

Popularna zupa grzybowa może być przyrządzana na wiele sposobów. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej wersji, dobrą propozycją będzie przygotowanie jej w orientalnym stylu. Egzotyczny charakter nadają daniu grzyby shitake i makaron ryżowy. Pozostałe składniki, które tworzą tę potrawę, to podsmażona pierś z kurczaka, ser tofu, sos sojowy, olej sezamowy, pęczek szczypiorku i kolendry oraz czosnek. Grzyby shitake wystarczy sparzyć przez kilka minut i pokroić w paseczki. Są wyraziste, dlatego doskonale komponują się z delikatnym tofu. Jeśli wolisz, wykorzystaj marynowaną wersję tego sera. Makron ryżowy gotuje się kilka minut lub tylko zalewa wrzątkiem – w zależności od rodzaju. Przyrządzenie zupy grzybowej w orientalnym stylu nie wymaga więc skomplikowanych przygotowań i nie zajmuje wiele czasu. Dodatkowo potrawę można posypać prażonym sezamem lub płatkami migdałów. Będzie świetnie komponowała się zwłaszcza z białym, delikatnym pieczywem. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni odrobinę orientalnych inspiracji, wypróbuj ten przepis!