Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO
łatwe
219 osób zapisało
Składniki
200 gramów
50 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ryżowy ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
Pierś z kurczaka obsmaż na patelni z olejem sezamowy. Ostudź i pokrój w kostkę.
Krok 3
Grzyby shitake sparz w gotującej się wodzie i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 4
Zupę grzybową Knorr przygotuj według proporcji podanych na opakowaniu.
Krok 5
W miseczce na dnie umieść makaron, pokrojone w plastry grzyby shitake, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i ser tofu. Dodaj dwa plasterki czosnku, całość zalej gotującą się zupą Knorr.
Krok 6
Zupę dopraw sosem sojowym i podawaj posypaną kolendrą i szczypiorem pokrojonym w 2 centymetrowe kawałki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO
Popularna zupa grzybowa może być przyrządzana na wiele sposobów. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej wersji, dobrą propozycją będzie przygotowanie jej w orientalnym stylu. Egzotyczny charakter nadają daniu grzyby shitake i makaron ryżowy. Pozostałe składniki, które tworzą tę potrawę, to podsmażona pierś z kurczaka, ser tofu, sos sojowy, olej sezamowy, pęczek szczypiorku i kolendry oraz czosnek. Grzyby shitake wystarczy sparzyć przez kilka minut i pokroić w paseczki. Są wyraziste, dlatego doskonale komponują się z delikatnym tofu. Jeśli wolisz, wykorzystaj marynowaną wersję tego sera. Makron ryżowy gotuje się kilka minut lub tylko zalewa wrzątkiem – w zależności od rodzaju. Przyrządzenie zupy grzybowej w orientalnym stylu nie wymaga więc skomplikowanych przygotowań i nie zajmuje wiele czasu. Dodatkowo potrawę można posypać prażonym sezamem lub płatkami migdałów. Będzie świetnie komponowała się zwłaszcza z białym, delikatnym pieczywem. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni odrobinę orientalnych inspiracji, wypróbuj ten przepis!