
Składniki
3 ziarna
100 gramów
1 szklanka
null
2 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby wypłucz i odcedź. Zalej letnią wodą, dodaj jałowiec i ziarenka pieprzu, odstaw na kilka godzin.
Krok 2
Namoczone grzyby ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Odcedź wywar przez gęste sito, wyjmij jałowiec i pieprz.
Krok 3
Połącz razem z bulionem z włoszczyzny Knorr i zagotuj. Dopraw do smaku i zaciągnij mąką z mlekiem.
Krok 4
Zagotuj i odstaw z ognia, połącz z roztrzepaną śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























