Krem pomidorowy z bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem pomidorowy z bazylią

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

14

heart
316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

100 mililitrów

1 łyżeczka

1.5 litra

1 szczypta

200 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej masło z oliwą. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory, podlej winem, dodaj ostrą paprykę w proszku i duś na niewielkim ogniu przez ok. 40 min. Gdyby pomidory zbytnio odparowały, podlej niewielką ilością wody.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 1

Krok 2

Uduszone pomidory przetrzyj przez drobne sito i wyrzuć skórki, a pulpę połącz z bulionem drobiowym. Całość zagotuj, doprawiając do smaku cukrem i solą.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 2

Krok 3

Dodaj do zupy większość listków bazylii wcześniej podartych dłońmi, zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 3

Krok 4

Ubij śmietankę. Zupę podawaj w talerzach lub miseczkach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietany i listkami bazylii.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 02.10.2018

    pyszna...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej