Krem pomidorowy z bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem pomidorowy z bazylią

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

14

273 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

495 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

100 mililitrów

1 łyżeczka

1.5 litra

1 szczypta

200 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej masło z oliwą. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory, podlej winem, dodaj ostrą paprykę w proszku i duś na niewielkim ogniu przez ok. 40 min. Gdyby pomidory zbytnio odparowały, podlej niewielką ilością wody.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 1

Krok 2

Uduszone pomidory przetrzyj przez drobne sito i wyrzuć skórki, a pulpę połącz z bulionem drobiowym. Całość zagotuj, doprawiając do smaku cukrem i solą.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 2

Krok 3

Dodaj do zupy większość listków bazylii wcześniej podartych dłońmi, zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 3

Krok 4

Ubij śmietankę. Zupę podawaj w talerzach lub miseczkach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietany i listkami bazylii.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 02.10.2018

    pyszna...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej