Krem pomidorowy z bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem pomidorowy z bazylią

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

14

heart
316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

527 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

100 mililitrów

1 łyżeczka

1.5 litra

1 szczypta

200 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej masło z oliwą. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory, podlej winem, dodaj ostrą paprykę w proszku i duś na niewielkim ogniu przez ok. 40 min. Gdyby pomidory zbytnio odparowały, podlej niewielką ilością wody.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 1

Krok 2

Uduszone pomidory przetrzyj przez drobne sito i wyrzuć skórki, a pulpę połącz z bulionem drobiowym. Całość zagotuj, doprawiając do smaku cukrem i solą.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 2

Krok 3

Dodaj do zupy większość listków bazylii wcześniej podartych dłońmi, zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 3

Krok 4

Ubij śmietankę. Zupę podawaj w talerzach lub miseczkach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietany i listkami bazylii.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 02.10.2018

    pyszna...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej