
Składniki
3 kilogramy
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
100 mililitrów
1 łyżeczka
1.5 litra
1 szczypta
200 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozgrzej masło z oliwą. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory, podlej winem, dodaj ostrą paprykę w proszku i duś na niewielkim ogniu przez ok. 40 min. Gdyby pomidory zbytnio odparowały, podlej niewielką ilością wody.

Krok 2
Uduszone pomidory przetrzyj przez drobne sito i wyrzuć skórki, a pulpę połącz z bulionem drobiowym. Całość zagotuj, doprawiając do smaku cukrem i solą.

Krok 3
Dodaj do zupy większość listków bazylii wcześniej podartych dłońmi, zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji.

Krok 4
Ubij śmietankę. Zupę podawaj w talerzach lub miseczkach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietany i listkami bazylii.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej