Krem pomidorowy z bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem pomidorowy z bazylią

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

14

heart
316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

100 mililitrów

1 łyżeczka

1.5 litra

1 szczypta

200 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej masło z oliwą. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory, podlej winem, dodaj ostrą paprykę w proszku i duś na niewielkim ogniu przez ok. 40 min. Gdyby pomidory zbytnio odparowały, podlej niewielką ilością wody.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 1

Krok 2

Uduszone pomidory przetrzyj przez drobne sito i wyrzuć skórki, a pulpę połącz z bulionem drobiowym. Całość zagotuj, doprawiając do smaku cukrem i solą.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 2

Krok 3

Dodaj do zupy większość listków bazylii wcześniej podartych dłońmi, zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 3

Krok 4

Ubij śmietankę. Zupę podawaj w talerzach lub miseczkach, ozdobiwszy każdą porcję kleksem ubitej śmietany i listkami bazylii.

Krem pomidorowy z bazylią - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 02.10.2018

    pyszna...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem pomidorowy z bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej