
Składniki
50 mililitrów
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
10 ziaren
1.5 litra
1 łyżeczka
1 szczypta
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj migdały (bez skórki), obrane ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 2 kromki pieczywa oraz szafran. Smaż mieszając, aż wszystko się lekko zrumieni.

Krok 2
Przełóż zawartość patelni do blendera. Dodaj pieprz, kmin, ocet i nieco bulionu. Zmiksuj na gładką masę.

Krok 3
Do naczynia po smażeniu wlej resztę bulionu. Zagotuj. Połącz z masą migdałową. Znów zagotuj. Dopraw do smaku solą. Podawaj z pozostałymi kromkami czerstwego pieczywa.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































