Jesienna zupa krem z dyni
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przesmaż cebulę i czosnek na oleju.
Krok 2
Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż przez 5 min razem. Dodaj 1 l wody i kostki bulionowe Knorr. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.
Krok 3
Zmiksuj zupę na gładko. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z pestkami dyni.
Dobra rada:
Pestki z dyni będą jeszcze lepsze gdy uprażycie je na suchej patelni przez 5 min. Pamiętajcie o mieszaniu by uniknąć przypalenia. Zamiast pestek dyni możesz też dodać uprażone pestki słonecznika. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jesienna zupa krem z dyni
Znakiem rozpoznawczym jesieni są kolorowe liście, które zdobią parki i ulice. I choć niektórym ta pora roku może kojarzyć się z deszczową aurą, to chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jesień jest pełna barw – nie tylko na zewnątrz, ale i na talerzu! Przykładem tego jest jesienna zupa krem z dyni, czyli must have tego sezonu!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zup typu krem, a także wszystkich dyniomaniaków!
Na jaką okazją?
Na co dzień! Zupa krem z dyni z napojem kokosowym to świetna alternatywa na obiad, ale także kolację. Rozgrzej się na jesień!
Czy wiesz, że?
Do Europy dynia trafiła z Ameryki Środowej, a to wszystko dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba. Początkowo traktowano ją nieco z rezerwą, natomiast później odkryto jej uniwersalny smak!
Dla urozmaicenia:
Do przyozdobienia zupy kremu użyj pestek, które możesz wydrążyć z wnętrza dyni. Sprawdzą się świetnie w roli dekoracji!