
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę ułóż jedną obok drugiej w brytfance do pieczenia, skrop 2 łyżkami oliwy i oprósz przyprawą płatki czosnku Knorr. Tak przygotowaną paprykę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 45 min.

Krok 2
Upieczone papryki odstaw na ok. 15 min aby się wystudziły. Po tym czasie zdejmij z nich skórę i wyjmij gniazda nasienne. Odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Krok 3
Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij w garnku na pozostałej oliwie.

Krok 4
Następnie dodaj upieczoną paprykę i wywar warzywny. Gotuj ok. 20 min.

Krok 5
Zupę zmiksuj i dopraw przyprawą Knorr grubo mieloną z papryką wędzoną.


Dobra rada:
Zupę możesz skropić oliwą i podać z grzankami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z pieczonej papryki
Czego możesz spodziewać się po przepisie na krem z pieczonej papryki? Kuszącej, gęstej konsystencji oraz głębokiego smaku, będącego wynikiem nie tylko perfekcyjnie dobranych przypraw, ale też wykorzystania pieczonych warzyw.
Dla kogo? Zupy kremy to fantastyczny sposób na wprowadzenie do menu większej ilości warzyw. Po spróbowaniu kremu z papryki pieczonej za łyżki chętnie chwycą nawet te osoby, które zazwyczaj tracą apetyt na widok pływających z wywarze jarzyn.
Na jaką okazję? Krem z pieczonej papryki jest bardzo smacznym pomysłem na rozpoczęcie obiadu. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni jako ciepła kolacja – zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje inspiracji na zrobienie czegoś innego niż kanapki.
Czy wiesz, że? Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. W Europie za największych smakoszy tego warzywa uchodzą Węgrzy, którzy określają paprykę mianem „czerwonego złota”.
Dla urozmaicenia: By zaostrzyć smak kremowej zupy z pieczonej papryki, dodaj do niej sproszkowaną lub drobno pokrojoną papryczkę chili.