
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę ułóż jedną obok drugiej w brytfance do pieczenia, skrop 2 łyżkami oliwy i oprósz przyprawą płatki czosnku Knorr. Tak przygotowaną paprykę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 45 min.

Krok 2
Upieczone papryki odstaw na ok. 15 min aby się wystudziły. Po tym czasie zdejmij z nich skórę i wyjmij gniazda nasienne. Odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Krok 3
Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij w garnku na pozostałej oliwie.

Krok 4
Następnie dodaj upieczoną paprykę i wywar warzywny. Gotuj ok. 20 min.

Krok 5
Zupę zmiksuj i dopraw przyprawą Knorr grubo mieloną z papryką wędzoną.


Dobra rada:
Zupę możesz skropić oliwą i podać z grzankami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z pieczonej papryki
Czego możesz spodziewać się po przepisie na krem z pieczonej papryki? Kuszącej, gęstej konsystencji oraz głębokiego smaku, będącego wynikiem nie tylko perfekcyjnie dobranych przypraw, ale też wykorzystania pieczonych warzyw.
Dla kogo? Zupy kremy to fantastyczny sposób na wprowadzenie do menu większej ilości warzyw. Po spróbowaniu kremu z papryki pieczonej za łyżki chętnie chwycą nawet te osoby, które zazwyczaj tracą apetyt na widok pływających z wywarze jarzyn.
Na jaką okazję? Krem z pieczonej papryki jest bardzo smacznym pomysłem na rozpoczęcie obiadu. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni jako ciepła kolacja – zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje inspiracji na zrobienie czegoś innego niż kanapki.
Czy wiesz, że? Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. W Europie za największych smakoszy tego warzywa uchodzą Węgrzy, którzy określają paprykę mianem „czerwonego złota”.
Dla urozmaicenia: By zaostrzyć smak kremowej zupy z pieczonej papryki, dodaj do niej sproszkowaną lub drobno pokrojoną papryczkę chili.