Krem z pieczonej papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z pieczonej papryki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę ułóż jedną obok drugiej w brytfance do pieczenia, skrop 2 łyżkami oliwy i oprósz przyprawą płatki czosnku Knorr. Tak przygotowaną paprykę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 45 min.

Krem z pieczonej papryki - Krok 1

Krok 2

Upieczone papryki odstaw na ok. 15 min aby się wystudziły. Po tym czasie zdejmij z nich skórę i wyjmij gniazda nasienne. Odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Krem z pieczonej papryki - Krok 2

Krok 3

Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij w garnku na pozostałej oliwie.

Krem z pieczonej papryki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj upieczoną paprykę i wywar warzywny. Gotuj ok. 20 min.

Krem z pieczonej papryki - Krok 4

Krok 5

Zupę zmiksuj i dopraw przyprawą Knorr grubo mieloną z papryką wędzoną.

Krem z pieczonej papryki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz skropić oliwą i podać z grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z pieczonej paprykiKrem z pieczonej papryki

Czego możesz spodziewać się po przepisie na krem z pieczonej papryki? Kuszącej, gęstej konsystencji oraz głębokiego smaku, będącego wynikiem nie tylko perfekcyjnie dobranych przypraw, ale też wykorzystania pieczonych warzyw.

Dla kogo? Zupy kremy to fantastyczny sposób na wprowadzenie do menu większej ilości warzyw. Po spróbowaniu kremu z papryki pieczonej za łyżki chętnie chwycą nawet te osoby, które zazwyczaj tracą apetyt na widok pływających z wywarze jarzyn.

Na jaką okazję? Krem z pieczonej papryki jest bardzo smacznym pomysłem na rozpoczęcie obiadu. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni jako ciepła kolacja – zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje inspiracji na zrobienie czegoś innego niż kanapki.

Czy wiesz, że? Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. W Europie za największych smakoszy tego warzywa uchodzą Węgrzy, którzy określają paprykę mianem „czerwonego złota”.

Dla urozmaicenia: By zaostrzyć smak kremowej zupy z pieczonej papryki, dodaj do niej sproszkowaną lub drobno pokrojoną papryczkę chili.