Krem z pieczonej papryki - zupa: przepis z papryk | Przepisy.pl pixel

Krem z pieczonej papryki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę ułóż jedną obok drugiej w brytfance do pieczenia, skrop 2 łyżkami oliwy i oprósz przyprawą płatki czosnku Knorr. Tak przygotowaną paprykę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 45 min.

Krem z pieczonej papryki - Krok 1

Krok 2

Upieczone papryki odstaw na ok. 15 min aby się wystudziły. Po tym czasie zdejmij z nich skórę i wyjmij gniazda nasienne. Odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Krem z pieczonej papryki - Krok 2

Krok 3

Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij w garnku na pozostałej oliwie.

Krem z pieczonej papryki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj upieczoną paprykę i wywar warzywny. Gotuj ok. 20 min.

Krem z pieczonej papryki - Krok 4

Krok 5

Zupę zmiksuj i dopraw przyprawą Knorr grubo mieloną z papryką wędzoną.

Krem z pieczonej papryki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz skropić oliwą i podać z grzankami.

3

Opinie o przepisie

  • Wiesia

    Wiesia , 03.01.2024

    Super przepis. Lubię pikantne dania, dlatego dodaję jeszcze papryczkę chili i ząbek czosnku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 24.08.2023

    W sezonie paprykowym mogę ją jeść codziennie. Najbardziej smakuje mi z grzankami czosnkowymi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miki

    Miki , 15.07.2022

    Uwielbiam kremowe zupy, a te z dodatkiem papryki kocham :) Polecam dodać jeszcze papryczkę chili. Zupę podaję z czosnkowymi grzankami, polecam przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z pieczonej papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa krem z cukinii
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z pieczonej paprykiKrem z pieczonej papryki

Czego możesz spodziewać się po przepisie na krem z pieczonej papryki? Kuszącej, gęstej konsystencji oraz głębokiego smaku, będącego wynikiem nie tylko perfekcyjnie dobranych przypraw, ale też wykorzystania pieczonych warzyw.

Dla kogo? Zupy kremy to fantastyczny sposób na wprowadzenie do menu większej ilości warzyw. Po spróbowaniu kremu z papryki pieczonej za łyżki chętnie chwycą nawet te osoby, które zazwyczaj tracą apetyt na widok pływających z wywarze jarzyn.

Na jaką okazję? Krem z pieczonej papryki jest bardzo smacznym pomysłem na rozpoczęcie obiadu. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni jako ciepła kolacja – zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje inspiracji na zrobienie czegoś innego niż kanapki.

Czy wiesz, że? Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. W Europie za największych smakoszy tego warzywa uchodzą Węgrzy, którzy określają paprykę mianem „czerwonego złota”.

Dla urozmaicenia: By zaostrzyć smak kremowej zupy z pieczonej papryki, dodaj do niej sproszkowaną lub drobno pokrojoną papryczkę chili.