Papryka nadziewana roślinnym mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka nadziewana roślinnym mięsem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

150 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

4 łyżki

7 łyżek

350 gramów

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 200 stopni. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

W między czasie umyj papryki. Odetnij górną część z czerwonych papryk i usuń gniazda nasienne. Przykrywki papryk oraz żółte papryki pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Cebule oraz dymkę pokrój drobno.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną paprykę. Po chwili dodaj cebulkę oraz roślinne mięso mielone.

Krok 5

Kontynuuj smażenie przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż całość kolejne 2-3 minuty i dodaj wędzoną paprykę, sól, pieprz, gałązki tymianku, ketchup, ryż i wlej 200ml bulionu. Całość zagotuj.

Krok 6

Tak przygotowanym farszem ponadziewaj papryki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia wlej pozostały bulion. Zapiekaj przez 20 minut. Następnie posyp danie wegańską alternatywą sera i zapiekaj kolejne 5 minut. Podawaj np. z zieloną sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj więcej świeżych ziół jak natka pietruszki i kolendra. Papryki możesz podać z świeżą bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka nadziewana roślinnym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka nadziewana roślinnym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka nadziewana roślinnym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka nadziewana roślinnym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka nadziewana roślinnym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka nadziewana roślinnym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka nadziewana roślinnym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka nadziewana roślinnym mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka nadziewana roślinnym mięsemPapryka nadziewana roślinnym mięsem

Faszerowana papryka to prosty sposób na smaczne i treściwe danie. Tego rodzaju przepisy często zakładają przygotowanie nadzienia z ryżem i mięsem mielonym. Warto jednak przekonać się, że zrobienie wegańskiej papryki nadziewanej jest niezwykle proste i satysfakcjonujące, ponieważ kończy się wyśmienitym posiłkiem. Sprawdź, jak ją przyrządzić od podstaw i poczuj się jak profesjonalny szef kuchni!

Dla kogo?

Recepturę polecamy osobom, które cenią nieskomplikowane, a zarazem efektowne posiłki. Jesteś fanem warzywnych dań? Nadziewana papryka wegańska z pewnością cię nie zawiedzie.

Na jaką okazję?

Faszerowana papryka wege nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na wystawną gorącą kolację. Zaproś znajomych, by pochwalić się swoim nowym popisowym daniem!

Czy wiesz, że?

W przepisie na wegańską nadziewaną paprykę możesz wykorzysta paprykę o bardzo delikatnym, słodkawym smaku.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia nadzienia wege do papryki użyjesz także kaszy pęczak, gryczanej lub jęczmiennej. Sprawdzi się drobny kuskus i kasza jaglana.