Papryka nadziewana roślinnym mięsem
NOWY PRZEPIS
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
400 gramów
150 gramów
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
4 łyżki
7 łyżek
350 gramów
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 200 stopni. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 2
W między czasie umyj papryki. Odetnij górną część z czerwonych papryk i usuń gniazda nasienne. Przykrywki papryk oraz żółte papryki pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Cebule oraz dymkę pokrój drobno.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną paprykę. Po chwili dodaj cebulkę oraz roślinne mięso mielone.
Krok 5
Kontynuuj smażenie przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż całość kolejne 2-3 minuty i dodaj wędzoną paprykę, sól, pieprz, gałązki tymianku, ketchup, ryż i wlej 200ml bulionu. Całość zagotuj.
Krok 6
Tak przygotowanym farszem ponadziewaj papryki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Na dno naczynia wlej pozostały bulion. Zapiekaj przez 20 minut. Następnie posyp danie wegańską alternatywą sera i zapiekaj kolejne 5 minut. Podawaj np. z zieloną sałatą.

Dobra rada:
Dodaj więcej świeżych ziół jak natka pietruszki i kolendra. Papryki możesz podać z świeżą bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryka nadziewana roślinnym mięsem
Faszerowana papryka to prosty sposób na smaczne i treściwe danie. Tego rodzaju przepisy często zakładają przygotowanie nadzienia z ryżem i mięsem mielonym. Warto jednak przekonać się, że zrobienie wegańskiej papryki nadziewanej jest niezwykle proste i satysfakcjonujące, ponieważ kończy się wyśmienitym posiłkiem. Sprawdź, jak ją przyrządzić od podstaw i poczuj się jak profesjonalny szef kuchni!
Dla kogo?
Recepturę polecamy osobom, które cenią nieskomplikowane, a zarazem efektowne posiłki. Jesteś fanem warzywnych dań? Nadziewana papryka wegańska z pewnością cię nie zawiedzie.
Na jaką okazję?
Faszerowana papryka wege nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na wystawną gorącą kolację. Zaproś znajomych, by pochwalić się swoim nowym popisowym daniem!
Czy wiesz, że?
W przepisie na wegańską nadziewaną paprykę możesz wykorzysta paprykę o bardzo delikatnym, słodkawym smaku.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia nadzienia wege do papryki użyjesz także kaszy pęczak, gryczanej lub jęczmiennej. Sprawdzi się drobny kuskus i kasza jaglana.