Wegańska zapiekanka warzywna - ziemniaczana | Przepisy.pl pixel

Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1500 gramów

75 gramów

1 łyżka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

300 mililitrów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 200 stopni. Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ugnieć na puree z dodatkiem musztardy oraz margaryny. Dopraw solą jeśli uznasz to za stosowne. Przykryj puree aby nie ostygło.

Krok 2

W tym czasie marchew, selera i pora umyj i pokrój w plastry. Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Oberwij listki z tymianku.

Krok 3

Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie w dużym garnku. Po 4-5 minutach smażenia dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze 1 minutę i dodaj roślinne mięso mielone. Wszystko dokładnie wymieszaj o kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty.

Krok 4

Dodaj mąkę i smaż jeszcze 1 minutę. Teraz dodaj tymianek, wlej wino, sos Worcester i bulion. Dopraw solą oraz pieprzem i duś powoli ok 15 minut aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 5

Gotowy sos przełóż do głębokiego naczynia do zapiekania. Nałóż na wierzch szczelnie puree. Skrop oliwą i piecz przez 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Krok z dodaniem wina możesz pominąć. Puree dopraw również gałką muszkatołową. Podawaj z świeżą sałatką.

1

Opinie o przepisie

  • Paulene

    Paulene , 06.08.2024

    Pamiętajcie, że klasyczny sos worcester nie jest wegański, ma anchois w składzie. Trzeba szukać wersji vegan.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wegańska pizza
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańska zapiekanka w wiejskim styluWegańska zapiekanka w wiejskim stylu

Zazwyczaj dania opisywane jako „wiejskie” kojarzą się z konkretnymi porcjami mięsa, np. kiełbasą, kabanosami albo wędzonym boczkiem. Tym razem spojrzysz na jadłospis z wegańskiej perspektywy. Niezwykle bogata wegańska zapiekanka w wiejskim stylu z warzywami i roślinnym „mięsem” nie zawiera ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Bez obaw, nie brakuje jej charakteru ani fantastycznych walorów smakowych.

Dla kogo?

Weganie i wegetarianie mogą już zacierać ręce i z entuzjazmem przekraczać próg kuchni. Przepis na wegańską zapiekankę w wiejskim stylu powinny wypróbować również te osoby, które nie boją się nowości i kulinarnych eksperymentów.

Na jaką okazję?

Wieloskładnikowa wiejska zapiekanka wegańska to danie idealne na obiad, którym najedzą się 4 osoby. Kiedy potrawa wyląduje już w piekarniku, zyskasz czas na krótki odpoczynek lub nakrycie do stołu.

Czy wiesz, że?

Istnieje wegańska alternatywa takich popularnych produktów jak np. żółty ser. Jego wege zamiennikiem posyp wierzch zapiekanki wiejskiej, jeśli tylko masz ochotę.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę, którą podasz do zapiekanki wiejskiej wege, przygotuj ze świeżych warzyw sezonowych i uzupełnij sosem winegret na bazie musztardy, oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, soli oraz pieprzu.