Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu
NOWY PRZEPIS
średnie
31 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1500 gramów
75 gramów
1 łyżka
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
300 mililitrów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 200 stopni. Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ugnieć na puree z dodatkiem musztardy oraz margaryny. Dopraw solą jeśli uznasz to za stosowne. Przykryj puree aby nie ostygło.
Krok 2
W tym czasie marchew, selera i pora umyj i pokrój w plastry. Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Oberwij listki z tymianku.
Krok 3
Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie w dużym garnku. Po 4-5 minutach smażenia dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze 1 minutę i dodaj roślinne mięso mielone. Wszystko dokładnie wymieszaj o kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 4
Dodaj mąkę i smaż jeszcze 1 minutę. Teraz dodaj tymianek, wlej wino, sos Worcester i bulion. Dopraw solą oraz pieprzem i duś powoli ok 15 minut aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 5
Gotowy sos przełóż do głębokiego naczynia do zapiekania. Nałóż na wierzch szczelnie puree. Skrop oliwą i piecz przez 30 minut.

Dobra rada:
Krok z dodaniem wina możesz pominąć. Puree dopraw również gałką muszkatołową. Podawaj z świeżą sałatką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu
Zazwyczaj dania opisywane jako „wiejskie” kojarzą się z konkretnymi porcjami mięsa, np. kiełbasą, kabanosami albo wędzonym boczkiem. Tym razem spojrzysz na jadłospis z wegańskiej perspektywy. Niezwykle bogata wegańska zapiekanka w wiejskim stylu z warzywami i roślinnym „mięsem” nie zawiera ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Bez obaw, nie brakuje jej charakteru ani fantastycznych walorów smakowych.
Dla kogo?
Weganie i wegetarianie mogą już zacierać ręce i z entuzjazmem przekraczać próg kuchni. Przepis na wegańską zapiekankę w wiejskim stylu powinny wypróbować również te osoby, które nie boją się nowości i kulinarnych eksperymentów.
Na jaką okazję?
Wieloskładnikowa wiejska zapiekanka wegańska to danie idealne na obiad, którym najedzą się 4 osoby. Kiedy potrawa wyląduje już w piekarniku, zyskasz czas na krótki odpoczynek lub nakrycie do stołu.
Czy wiesz, że?
Istnieje wegańska alternatywa takich popularnych produktów jak np. żółty ser. Jego wege zamiennikiem posyp wierzch zapiekanki wiejskiej, jeśli tylko masz ochotę.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę, którą podasz do zapiekanki wiejskiej wege, przygotuj ze świeżych warzyw sezonowych i uzupełnij sosem winegret na bazie musztardy, oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, soli oraz pieprzu.