Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu
NOWY PRZEPIS
średnie
36 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1500 gramów
75 gramów
1 łyżka
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
300 mililitrów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 200 stopni. Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ugnieć na puree z dodatkiem musztardy oraz margaryny. Dopraw solą jeśli uznasz to za stosowne. Przykryj puree aby nie ostygło.
Krok 2
W tym czasie marchew, selera i pora umyj i pokrój w plastry. Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Oberwij listki z tymianku.
Krok 3
Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie w dużym garnku. Po 4-5 minutach smażenia dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze 1 minutę i dodaj roślinne mięso mielone. Wszystko dokładnie wymieszaj o kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 4
Dodaj mąkę i smaż jeszcze 1 minutę. Teraz dodaj tymianek, wlej wino, sos Worcester i bulion. Dopraw solą oraz pieprzem i duś powoli ok 15 minut aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 5
Gotowy sos przełóż do głębokiego naczynia do zapiekania. Nałóż na wierzch szczelnie puree. Skrop oliwą i piecz przez 30 minut.

Dobra rada:
Krok z dodaniem wina możesz pominąć. Puree dopraw również gałką muszkatołową. Podawaj z świeżą sałatką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu
Zazwyczaj dania opisywane jako „wiejskie” kojarzą się z konkretnymi porcjami mięsa, np. kiełbasą, kabanosami albo wędzonym boczkiem. Tym razem spojrzysz na jadłospis z wegańskiej perspektywy. Niezwykle bogata wegańska zapiekanka w wiejskim stylu z warzywami i roślinnym „mięsem” nie zawiera ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Bez obaw, nie brakuje jej charakteru ani fantastycznych walorów smakowych.
Dla kogo?
Weganie i wegetarianie mogą już zacierać ręce i z entuzjazmem przekraczać próg kuchni. Przepis na wegańską zapiekankę w wiejskim stylu powinny wypróbować również te osoby, które nie boją się nowości i kulinarnych eksperymentów.
Na jaką okazję?
Wieloskładnikowa wiejska zapiekanka wegańska to danie idealne na obiad, którym najedzą się 4 osoby. Kiedy potrawa wyląduje już w piekarniku, zyskasz czas na krótki odpoczynek lub nakrycie do stołu.
Czy wiesz, że?
Istnieje wegańska alternatywa takich popularnych produktów jak np. żółty ser. Jego wege zamiennikiem posyp wierzch zapiekanki wiejskiej, jeśli tylko masz ochotę.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę, którą podasz do zapiekanki wiejskiej wege, przygotuj ze świeżych warzyw sezonowych i uzupełnij sosem winegret na bazie musztardy, oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, soli oraz pieprzu.