Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1500 gramów

75 gramów

1 łyżka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

300 mililitrów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 200 stopni. Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ugnieć na puree z dodatkiem musztardy oraz margaryny. Dopraw solą jeśli uznasz to za stosowne. Przykryj puree aby nie ostygło.

Krok 2

W tym czasie marchew, selera i pora umyj i pokrój w plastry. Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Oberwij listki z tymianku.

Krok 3

Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie w dużym garnku. Po 4-5 minutach smażenia dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze 1 minutę i dodaj Magic Mince The Vegetarian Butcher. Wszystko dokładnie wymieszaj o kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty.

Krok 4

Dodaj mąkę i smaż jeszcze 1 minutę. Teraz dodaj tymianek, wlej wino, sos Worcester i bulion. Dopraw solą oraz pieprzem i duś powoli ok 15 minut aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 5

Gotowy sos przełóż do głębokiego naczynia do zapiekania. Nałóż na wierzch szczelnie puree. Skrop oliwą i piecz przez 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Krok z dodaniem wina możesz pominąć. Puree dopraw również gałką muszkatołową. Podawaj z świeżą sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska zapiekanka w wiejskim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańska zapiekanka w wiejskim styluWegańska zapiekanka w wiejskim stylu

Zazwyczaj dania opisywane jako „wiejskie” kojarzą się z konkretnymi porcjami mięsa, np. kiełbasą, kabanosami albo wędzonym boczkiem. Tym razem spojrzysz na jadłospis z wegańskiej perspektywy. Niezwykle bogata wegańska zapiekanka w wiejskim stylu z warzywami i roślinnym „mięsem” nie zawiera ani jednego składnika pochodzenia zwierzęcego. Bez obaw, nie brakuje jej charakteru ani fantastycznych walorów smakowych.

Dla kogo?

Weganie i wegetarianie mogą już zacierać ręce i z entuzjazmem przekraczać próg kuchni. Przepis na wegańską zapiekankę w wiejskim stylu powinny wypróbować również te osoby, które nie boją się nowości i kulinarnych eksperymentów.

Na jaką okazję?

Wieloskładnikowa wiejska zapiekanka wegańska to danie idealne na obiad, którym najedzą się 4 osoby. Kiedy potrawa wyląduje już w piekarniku, zyskasz czas na krótki odpoczynek lub nakrycie do stołu.

Czy wiesz, że?

Istnieje wegańska alternatywa takich popularnych produktów jak np. żółty ser. Jego wege zamiennikiem posyp wierzch zapiekanki wiejskiej, jeśli tylko masz ochotę.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę, którą podasz do zapiekanki wiejskiej wege, przygotuj ze świeżych warzyw sezonowych i uzupełnij sosem winegret na bazie musztardy, oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, soli oraz pieprzu.