Konfitura z brzoskwiń - przepis: dżem z borówkami | Przepisy.pl pixel

Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

200 gramów

200 gramów

200 mililitrów

500 gramów

1.5 szklanki

1 sztuka

6 ziaren

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brzoskwinie dokładnie umyj szarakiem , przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne a następnie pokrój w mniejsze cząstki.

Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - Krok 1

Krok 2

Cytrynę otrzyj ze skórki wyciśnij z niej sok. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół wyciśnij z niej miąższ.

Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - Krok 2

Krok 3

W garnku lekko z karmelizuj cukier dodaj przyprawy cynamon goździki krótko je smaż w cukrze a następnie dodaj wanilię , zarówno laskę jak i ziarno, dodaj owoce leśne i brzoskwinie. Wszystko razem chwilę smaż a następnie dodaj wodę i sok z cytryny.

Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - Krok 3

Krok 4

Owoce gotuj na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas około 90 minut, po tym czasie do owoców dodaj miód, skórkę z cytryny. Wszystko razem gotuj jeszcze około 10 minut.

Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - Krok 4

Krok 5

Gorące jeszcze owoce przełóż do wyparzonych słoików dobrze zakręć. Słoiczki odwróć do góry nogami wystudź.

Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do smażenia pigwy można dodać jednego pomarańcza pokrojonego w pół plasterki. Nada on nieco cytrusowego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bruschetta ze szpinakiem
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocamiKonfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami

Konfitury mogą kojarzyć się z jesienią i czasem przygotowania przetworów na zimę. Aby uchronić się przed mrozami, warto zaopatrzyć się w naturalny produkt, który doda smaku nawet zwykłej herbacie i będzie odpowiedni na chłodne dni. Przygotuj pyszną konfiturę z brzoskwini i borówek z leśnymi owocami!

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów słodkości.

Na jaką okazję? 

Konfitura z  będzie znakomita jako dodatek do herbaty lub jako farsz do ciasta drożdżowego.

Czy wiesz, że? 

Z pestek brzoskwiń przygotowuje się olej o zapachu migdałów, który wykorzystuje się do masażów relaksujących.

Dla urozmaicenia: 

Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotowana przez Ciebie konfitura była mniej kaloryczna, połowę cukru zastąp ksylitolem.