Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami
łatwe
58 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
200 gramów
200 gramów
200 mililitrów
500 gramów
1.5 szklanki
1 sztuka
6 ziaren
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brzoskwinie dokładnie umyj szarakiem , przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne a następnie pokrój w mniejsze cząstki.

Krok 2
Cytrynę otrzyj ze skórki wyciśnij z niej sok. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół wyciśnij z niej miąższ.

Krok 3
W garnku lekko z karmelizuj cukier dodaj przyprawy cynamon goździki krótko je smaż w cukrze a następnie dodaj wanilię , zarówno laskę jak i ziarno, dodaj owoce leśne i brzoskwinie. Wszystko razem chwilę smaż a następnie dodaj wodę i sok z cytryny.

Krok 4
Owoce gotuj na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas około 90 minut, po tym czasie do owoców dodaj miód, skórkę z cytryny. Wszystko razem gotuj jeszcze około 10 minut.

Krok 5
Gorące jeszcze owoce przełóż do wyparzonych słoików dobrze zakręć. Słoiczki odwróć do góry nogami wystudź.


Dobra rada:
Do smażenia pigwy można dodać jednego pomarańcza pokrojonego w pół plasterki. Nada on nieco cytrusowego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Konfitura z brzoskwini i borówki z leśnymi owocami
Konfitury mogą kojarzyć się z jesienią i czasem przygotowania przetworów na zimę. Aby uchronić się przed mrozami, warto zaopatrzyć się w naturalny produkt, który doda smaku nawet zwykłej herbacie i będzie odpowiedni na chłodne dni. Przygotuj pyszną konfiturę z brzoskwini i borówek z leśnymi owocami!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów słodkości.
Na jaką okazję?
Konfitura z będzie znakomita jako dodatek do herbaty lub jako farsz do ciasta drożdżowego.
Czy wiesz, że?
Z pestek brzoskwiń przygotowuje się olej o zapachu migdałów, który wykorzystuje się do masażów relaksujących.
Dla urozmaicenia:
Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotowana przez Ciebie konfitura była mniej kaloryczna, połowę cukru zastąp ksylitolem.