Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana
łatwe
194 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
4 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki dokładnie umyj. Następnie lekko osusz, skrop olejem, posyp majerankiem Knorr i zwiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 min, po czym sprawdź wykałaczka czy są miękkie i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W tym czasie cebulę oraz ogórka pokój w kostkę. Zioła posiekaj.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą oraz octem i przelej do dużej miski.

Krok 4
Wystudzone buraki obierz i pokrój podobnie do ogórka. Wszystkie warzywa oraz zioła przełóż do miski z sosem. Lekko wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatki świetnie pasują również ziemniaki, czerwona fasolka z puszki lub ciecierzyca.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana
Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana
Popularność buraków nie słabnie, a wprost przeciwnie – rośnie w siłę! Te czerwone warzywa wykorzystywane są w ogromnej ilości przepisów, w najróżniejszej formie i jako dodatek do naprawdę wielu dań. Przedstawiamy recepturę na wegańską sałatkę buraczaną. Daj się skusić!
Dla kogo?
Sałatka z burakami, ogórkiem i szczypiorkiem to przekąska dobra dla całej rodziny.
Na jaką okazję?
Taką sałatkę przygotować możesz na uroczystą kolację, ale też jako przekąskę np. na drugie śniadanie. Bez problemu możesz ją zapakować w pojemnik i wziąć ze sobą na wynos do pracy, na uczelnię lub na piknik.
Czy wiesz, że?
Buraki jada się prawie od 3000 lat. Ta liczba zdecydowanie robi wrażenie! Wzmianka o nich pojawiła się po raz pierwszy w dokumencie z Mezopotamii, datowanym na VIII w. p.n.e.
Dla urozmaicenia:
Ze smakiem buraków bardzo dobrze komponują się lekko podprażone ziarna słonecznika. Mniam!



































