Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana
łatwe
192 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
4 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki dokładnie umyj. Następnie lekko osusz, skrop olejem, posyp majerankiem Knorr i zwiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 min, po czym sprawdź wykałaczka czy są miękkie i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W tym czasie cebulę oraz ogórka pokój w kostkę. Zioła posiekaj.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą oraz octem i przelej do dużej miski.

Krok 4
Wystudzone buraki obierz i pokrój podobnie do ogórka. Wszystkie warzywa oraz zioła przełóż do miski z sosem. Lekko wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatki świetnie pasują również ziemniaki, czerwona fasolka z puszki lub ciecierzyca.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana
Popularność buraków nie słabnie, a wprost przeciwnie – rośnie w siłę! Te czerwone warzywa wykorzystywane są w ogromnej ilości przepisów, w najróżniejszej formie i jako dodatek do naprawdę wielu dań. Przedstawiamy recepturę na wegańską sałatkę buraczaną. Daj się skusić!
Dla kogo?
Sałatka z burakami, ogórkiem i szczypiorkiem to przekąska dobra dla całej rodziny.
Na jaką okazję?
Taką sałatkę przygotować możesz na uroczystą kolację, ale też jako przekąskę np. na drugie śniadanie. Bez problemu możesz ją zapakować w pojemnik i wziąć ze sobą na wynos do pracy, na uczelnię lub na piknik.
Czy wiesz, że?
Buraki jada się prawie od 3000 lat. Ta liczba zdecydowanie robi wrażenie! Wzmianka o nich pojawiła się po raz pierwszy w dokumencie z Mezopotamii, datowanym na VIII w. p.n.e.
Dla urozmaicenia:
Ze smakiem buraków bardzo dobrze komponują się lekko podprażone ziarna słonecznika. Mniam!