Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana
łatwe
150 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
4 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki dokładnie umyj. Następnie lekko osusz, skrop olejem, posyp majerankiem Knorr i zwiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 min, po czym sprawdź wykałaczka czy są miękkie i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W tym czasie cebulę oraz ogórka pokój w kostkę. Zioła posiekaj.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą oraz octem i przelej do dużej miski.

Krok 4
Wystudzone buraki obierz i pokrój podobnie do ogórka. Wszystkie warzywa oraz zioła przełóż do miski z sosem. Lekko wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatki świetnie pasują również ziemniaki, czerwona fasolka z puszki lub ciecierzyca.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana
Popularność buraków nie słabnie, a wprost przeciwnie – rośnie w siłę! Te czerwone warzywa wykorzystywane są w ogromnej ilości przepisów, w najróżniejszej formie i jako dodatek do naprawdę wielu dań. Przedstawiamy recepturę na wegańską sałatkę buraczaną. Daj się skusić!
Dla kogo?
Sałatka z burakami, ogórkiem i szczypiorkiem to przekąska dobra dla całej rodziny.
Na jaką okazję?
Taką sałatkę przygotować możesz na uroczystą kolację, ale też jako przekąskę np. na drugie śniadanie. Bez problemu możesz ją zapakować w pojemnik i wziąć ze sobą na wynos do pracy, na uczelnię lub na piknik.
Czy wiesz, że?
Buraki jada się prawie od 3000 lat. Ta liczba zdecydowanie robi wrażenie! Wzmianka o nich pojawiła się po raz pierwszy w dokumencie z Mezopotamii, datowanym na VIII w. p.n.e.
Dla urozmaicenia:
Ze smakiem buraków bardzo dobrze komponują się lekko podprażone ziarna słonecznika. Mniam!