Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj. Następnie lekko osusz, skrop olejem, posyp majerankiem Knorr i zwiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 min, po czym sprawdź wykałaczka czy są miękkie i odstaw do ostygnięcia.

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - Krok 1

Krok 2

W tym czasie cebulę oraz ogórka pokój w kostkę. Zioła posiekaj.

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą oraz octem i przelej do dużej miski.

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - Krok 3

Krok 4

Wystudzone buraki obierz i pokrój podobnie do ogórka. Wszystkie warzywa oraz zioła przełóż do miski z sosem. Lekko wymieszaj i podawaj.

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki świetnie pasują również ziemniaki, czerwona fasolka z puszki lub ciecierzyca.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna, wegańska sałatka buraczanaWielkanocna, wegańska sałatka buraczana

Popularność buraków nie słabnie, a wprost przeciwnie – rośnie w siłę! Te czerwone warzywa wykorzystywane są w ogromnej ilości przepisów, w najróżniejszej formie i jako dodatek do naprawdę wielu dań. Przedstawiamy recepturę na wegańską sałatkę buraczaną. Daj się skusić!

Dla kogo?

Sałatka z burakami, ogórkiem i szczypiorkiem to przekąska dobra dla całej rodziny.

Na jaką okazję?

Taką sałatkę przygotować możesz na uroczystą kolację, ale też jako przekąskę np. na drugie śniadanie. Bez problemu możesz ją zapakować w pojemnik i wziąć ze sobą na wynos do pracy, na uczelnię lub na piknik.

Czy wiesz, że?

Buraki jada się prawie od 3000 lat. Ta liczba zdecydowanie robi wrażenie! Wzmianka o nich pojawiła się po raz pierwszy w dokumencie z Mezopotamii, datowanym na VIII w. p.n.e.

Dla urozmaicenia:

Ze smakiem buraków bardzo dobrze komponują się lekko podprażone ziarna słonecznika. Mniam!