Sałatka buraczana – wielkanocna z burakami | Przepisy.pl pixel

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj. Następnie lekko osusz, skrop olejem, posyp majerankiem Knorr i zwiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 min, po czym sprawdź wykałaczka czy są miękkie i odstaw do ostygnięcia.

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - Krok 1

Krok 2

W tym czasie cebulę oraz ogórka pokój w kostkę. Zioła posiekaj.

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą oraz octem i przelej do dużej miski.

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - Krok 3

Krok 4

Wystudzone buraki obierz i pokrój podobnie do ogórka. Wszystkie warzywa oraz zioła przełóż do miski z sosem. Lekko wymieszaj i podawaj.

Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki świetnie pasują również ziemniaki, czerwona fasolka z puszki lub ciecierzyca.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna, wegańska sałatka buraczanaWielkanocna, wegańska sałatka buraczana

Popularność buraków nie słabnie, a wprost przeciwnie – rośnie w siłę! Te czerwone warzywa wykorzystywane są w ogromnej ilości przepisów, w najróżniejszej formie i jako dodatek do naprawdę wielu dań. Przedstawiamy recepturę na wegańską sałatkę buraczaną. Daj się skusić!

Dla kogo?

Sałatka z burakami, ogórkiem i szczypiorkiem to przekąska dobra dla całej rodziny.

Na jaką okazję?

Taką sałatkę przygotować możesz na uroczystą kolację, ale też jako przekąskę np. na drugie śniadanie. Bez problemu możesz ją zapakować w pojemnik i wziąć ze sobą na wynos do pracy, na uczelnię lub na piknik.

Czy wiesz, że?

Buraki jada się prawie od 3000 lat. Ta liczba zdecydowanie robi wrażenie! Wzmianka o nich pojawiła się po raz pierwszy w dokumencie z Mezopotamii, datowanym na VIII w. p.n.e.

Dla urozmaicenia:

Ze smakiem buraków bardzo dobrze komponują się lekko podprażone ziarna słonecznika. Mniam!