Jajka faszerowane guacamole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

392 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

970 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Pokrój na połówki.

Jajka faszerowane guacamole - Krok 1

Krok 2

Awokado obierz, następnie przełóż do miseczki i razem z żółtkami rozgnieć widelcem. Dodaj majonez oraz pieprz i wymieszaj.

Jajka faszerowane guacamole - Krok 2

Krok 3

Pomidora pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę, kolendrę posiekaj i dodaj wszystko do awokado. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Jajka faszerowane guacamole - Krok 3

Krok 4

Połówki jajek rozłóż na półmisku, na każdą z nich nałóż przygotowany farsz. Całość posyp pokrojonym szczypiorem i podawaj.

Jajka faszerowane guacamole - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do farszu odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka faszerowane guacamole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane guacamoleJajka faszerowane guacamole

Kolorowe nadzienie do jajek sprawia, że na stole nie potrzeba specjalnych dekoracji. Kremowe awokado z wyrazistymi dodatkami to sposób na orzeźwiającą przekąskę w meksykańskim stylu – próbowałeś już jajek faszerowanych guacamole?

Dla kogo?

Monotonii w kuchni powiedz „stop”! Dzięki wielobarwnemu nadzieniu każdy niejadek nabierze apetytu. Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami, więc w tym przypadku wygląd ma znaczenie.

Na jaką okazję?

W czasie przyjęć jajka z guacamole deklasują wszystkie inne przekąski. Goście będą tęsknie wypatrywać dokładki! Kto powiedział, że nie można imprezować od rana? Odrobina meksykańskiej fiesty na śniadanie jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że?

Jajka faszerowane guacamole najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Z biegiem czasu awokado ciemnieje i traci na atrakcyjności. By temu przeciwdziałać, warto skropić danie odrobiną soku z cytryny lub limonki.

Dla urozmaicenia:

Nadprogramową porcję guacamole możesz podawać z charakterystyczną dla kuchni meksykańskiej tortillą, nachosami, grzankami lub pieczywem.