
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Pokrój na połówki.

Krok 2
Awokado obierz, następnie przełóż do miseczki i razem z żółtkami rozgnieć widelcem. Dodaj majonez oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 3
Pomidora pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę, kolendrę posiekaj i dodaj wszystko do awokado. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4
Połówki jajek rozłóż na półmisku, na każdą z nich nałóż przygotowany farsz. Całość posyp pokrojonym szczypiorem i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do farszu odrobinę posiekanej papryczki chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka faszerowane guacamole
Kolorowe nadzienie do jajek sprawia, że na stole nie potrzeba specjalnych dekoracji. Kremowe awokado z wyrazistymi dodatkami to sposób na orzeźwiającą przekąskę w meksykańskim stylu – próbowałeś już jajek faszerowanych guacamole?
Dla kogo?
Monotonii w kuchni powiedz „stop”! Dzięki wielobarwnemu nadzieniu każdy niejadek nabierze apetytu. Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami, więc w tym przypadku wygląd ma znaczenie.
Na jaką okazję?
W czasie przyjęć jajka z guacamole deklasują wszystkie inne przekąski. Goście będą tęsknie wypatrywać dokładki! Kto powiedział, że nie można imprezować od rana? Odrobina meksykańskiej fiesty na śniadanie jest jak najbardziej wskazana.
Czy wiesz, że?
Jajka faszerowane guacamole najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Z biegiem czasu awokado ciemnieje i traci na atrakcyjności. By temu przeciwdziałać, warto skropić danie odrobiną soku z cytryny lub limonki.
Dla urozmaicenia:
Nadprogramową porcję guacamole możesz podawać z charakterystyczną dla kuchni meksykańskiej tortillą, nachosami, grzankami lub pieczywem.


































