
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Pokrój na połówki.

Krok 2
Awokado obierz, następnie przełóż do miseczki i razem z żółtkami rozgnieć widelcem. Dodaj majonez oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 3
Pomidora pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę, kolendrę posiekaj i dodaj wszystko do awokado. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4
Połówki jajek rozłóż na półmisku, na każdą z nich nałóż przygotowany farsz. Całość posyp pokrojonym szczypiorem i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do farszu odrobinę posiekanej papryczki chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Jajka faszerowane guacamole
Kolorowe nadzienie do jajek sprawia, że na stole nie potrzeba specjalnych dekoracji. Kremowe awokado z wyrazistymi dodatkami to sposób na orzeźwiającą przekąskę w meksykańskim stylu – próbowałeś już jajek faszerowanych guacamole?
Dla kogo?
Monotonii w kuchni powiedz „stop”! Dzięki wielobarwnemu nadzieniu każdy niejadek nabierze apetytu. Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami, więc w tym przypadku wygląd ma znaczenie.
Na jaką okazję?
W czasie przyjęć jajka z guacamole deklasują wszystkie inne przekąski. Goście będą tęsknie wypatrywać dokładki! Kto powiedział, że nie można imprezować od rana? Odrobina meksykańskiej fiesty na śniadanie jest jak najbardziej wskazana.
Czy wiesz, że?
Jajka faszerowane guacamole najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Z biegiem czasu awokado ciemnieje i traci na atrakcyjności. By temu przeciwdziałać, warto skropić danie odrobiną soku z cytryny lub limonki.
Dla urozmaicenia:
Nadprogramową porcję guacamole możesz podawać z charakterystyczną dla kuchni meksykańskiej tortillą, nachosami, grzankami lub pieczywem.