Trudno byłoby wyliczyć wszystkie zastosowania jajek w kuchni. Są symbolem Wielkanocy, składnikiem wyśmienitych ciast i wytrawnych przekąsek. Szybkie omlety oraz jajecznice uratowały niejedną osobę, kiedy w brzuchu głośno burczało i brakowało czasu na robienie skomplikowanych dań. Ten produkt w kuchni warto mieć zawsze. Jednak czy wiesz, jak długo można przechowywać jajka i jakie warunki są dla nich najlepsze? Co złego jest w trzymaniu ich na drzwiach lodówki? Lepiej upewnij się, że przechowywanie jajek nie ma przed tobą tajemnic.

Gdzie przechowywać jajka – w lodówce czy poza nią?

Przyjmuje się zasadę, że jajka nie powinny być trzymane w temperaturze przekraczającej 20°C. Z tego względu można spotkać się z widokiem pudełek z jajkami, wystawionymi na sklepowych półkach – nie w lodówkach. Takie sklepowe przechowywanie jajek nie jest błędem. Zazwyczaj w takich miejscach działa klimatyzacja, więc utrzymanie właściwej temperatury jest możliwe.

Mimo wszystko im chłodniej, tym lepiej. Dlatego dobrze jest wyrobić w sobie nawyk odkładania jajek do lodówki od razu po powrocie z zakupów.

W jakiej temperaturze przechowywać jajka?

Temperatura w lodówkach zazwyczaj oscyluje wokół 4-5°C powyżej zera. Są to dobre warunki dla zachowania trwałości jajek, lecz trzeba wziąć pod uwagę, że równie ważne jest zapewnienie produktowi stałej temperatury. Dlatego nie poleca się przechowywania jajek na półkach usytuowanych na drzwiach. Ich częste otwieranie sprawia, że miejsce to jest narażone na ciągłe wahania temperatury. Lepiej wybierać wnętrze chłodziarki, najlepiej wygospodarować dla jajek miejsce na środkowej półce.

Jak przechowywać jajka? O czym trzeba pamiętać?

W wyposażeniu większości lodówek znajdują się specjalne zaokrąglone podstawki na jajka. Odradzamy jednak ich używania. Jajka należy trzymać w zamknięciu – wystarczy, chociażby tekturowy pojemnik, w który były zapakowane w sklepie. Wszystko przez ich skłonność do przenikania zapachami innych produktów spożywczych. Zarazem na powierzchni jajek mogą znajdować się zanieczyszczenia, których nie chcemy na reszcie artykułów żywnościowych.

Jak długo można trzymać surowe jajka w lodówce?

Podstawowym wyznacznikiem powinna być data przydatności do spożycia, widniejąca na opakowaniu. Jeśli jednak w jajka zaopatrujesz się u lokalnego dostawcy, a nie w markecie, nie powinny czekać na wykorzystanie dłużej niż miesiąc.

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jaj albo do ich wcześniejszego przechowywania, wykonaj prosty test. Nalej wodę do szklanki i wrzuć do niej jajko. Jeśli opadnie na dno, jest świeże, a jeśli będzie utrzymywać się blisko powierzchni – lepiej go nie spożywać.

Jak długo można przechowywać jajka ugotowane na twardo?

Według Agencji Żywności i Leków, amerykańskiej instytucji rządowej, ugotowane jajka można przechowywać w lodówce przez tydzień. Nie ma znaczenia czy są w skorupkach, czy obrane. Istotne jest to, że jajka w takim wypadku nie powinny przebywać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny po ugotowaniu. Inaczej czas ten znacząco się skraca. Jajka w skorupkach nie powinny być przechowywane dłużej niż cztery dni, obrane – dwa.

Pomysły na potrawy z jajek

Wiedząc już, jak przechowywać jajka, żeby wciąż były świetnej jakości, można myśleć o najbardziej wymyślnych frykasach z różnych zakątków świata. Nadal dla wielu smakoszów chleb w jajku to bezkonkurencyjna przekąska, dzięki której czerstwy chleb zamienia się w pyszny smakołyk. Z kolei jajka faszerowane szpinakiem to pomysł na smaczny poczęstunek na przyjęcia – nie tylko wielkanocne. Gdy szukasz pomysłu na jajeczną kolację inną niż zwykły omlet, jajka na pomidorach okażą się trafionym wyborem.

Ciekawym pomysłem na pierwsze danie obiadowe jest krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach. Jako danie główne zaserwuj jajka panierowane albo ryż zapiekany z jajkami. Właściwie przechowywane jajka posłużą do wielu kulinarnych eksperymentów!