Czasami w naszych domach zostaje dwu- lub trzydniowy chleb, którego nikt nie ma ochoty już zjeść. Niestety, bardzo często czerstwy chleb jest wyrzucany, mimo że mógłby jeszcze zostać wykorzystany. Co zrobić ze starego chleba, aby się nie zmarnował? Przygotowaliśmy kilka pomysłów, które pomogą Ci zużyć suchy chleb.
Co zrobić z czerstwego chleba?
Czerstwy chleb to świetna baza dla wielu dań. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że suchy chleb to świetny surowiec do wykorzystania. Warto wiedzieć, co można zrobić z czerstwego chleba, aby zminimalizować marnowanie jedzenia w kuchni.
Chleb w jajku
To chyba najpowszechniejszy sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Chleb w jajku to smak znany z dzieciństwa. Aby go przygotować, wystarczy:
- Roztrzepać jajko z solą i pieprzem.
- Obtoczyć kromki chleba w rozbełtanym jajku.
- Obsmażyć chleb z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Tak przygotowany czerstwy chleb mięknie pod wpływem jajka i wysokiej temperatury. Możesz zjeść go bez dodatków lub wykorzystać ulubiony ser.
Grzanki czosnkowe
To kolejny sposób na wykorzystanie suchego chleba. Grzanki czosnkowe są świetnym dodatkiem do zup kremów. Sprawdzają się także jako apetizer przed daniem głównym. Aby przygotować grzanki czosnkowe, przygotuj masło czosnkowe. Do masła możesz dodać swoje ulubione zioła, wtedy grzanki będą jeszcze bardziej aromatyczne.
- Posmaruj kromki chleba masłem i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem.
- Umieść blaszkę w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz grzanki ok. 10 minut.
Gotowe grzanki możesz podawać jeszcze ciepłe lub już wystudzone.
Zupa chlebowa
Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze można zrobić z suchym chlebem, przygotuj zupę chlebową! Tradycyjną wodziankę przygotowuje się na bazie bulionu warzywnego i czerstwego chleba. Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną cebulę, dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Możesz także wykorzystać słodką lub ostrą paprykę. Gotową zupę zmiksuj blenderem i podawaj z kleksem śmietany i grzankami.
Sprawdź także inny przepis na zupę chlebową.
Panierka do mięsa
Suchy chleb możesz równie wykorzystać do przygotowania panierki. Jeśli chcesz przygotować własną bułkę tartą, wystarczy, że porządnie wysuszysz pieczywo. Aby zrobić to szybko i skutecznie, umieść je w przewiewnej torbie i powieś w pobliżu grzejnika. Po kilku dniach wysuszone pieczywo zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Tak przygotowaną panierkę możesz przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez dłuższy czas.
Czerstwy chleb? To nie problem!
Nie musisz wyrzucać suchego chleba. Z czerstwego chleba można zrobić naprawdę wiele różnych posiłków. Wykorzystaj nasze pomysły i zredukuj ilość marnowanego pieczywa w Twojej kuchni!
Komentarze (0)