Zupa chlebowa – przepis z czosnkiem i jakiem | Przepisy.pl pixel

Zupa chlebowa

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
709 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

527 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1010 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

0.75 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej chleb przegotowaną wodą (0,75 litra) i pozostaw na 30 minut.

Krok 2

Dodaj kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr oraz czosnek. Gotuj do momentu, kiedy chleb się rozpadnie.

Krok 3

Rozcieraj zupę intensywnie, a gdy lekko przestygnie, dodaj masło i żółtko. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Zupa chlebowa - Krok 3

Krok 4

Pokrój chleb tostowy w kostkę i podsusz na patelni z odrobiną masła i czosnku. Posyp zupę grzankami i startym serem. Na koniec dodaj także siekaną natkę i trochę tymianku.

Zupa chlebowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z przepisu Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku. Gotowanie ZERO WASTE.

2

Opinie o przepisie

  • Grażyna  Sobolak

    Grażyna Sobolak , 05.11.2017

    bardzo dobre lubimy takie zupki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Mi

    Irek Mi , 07.01.2016

    Prosta i fajna! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa chlebowaZupa chlebowa

Zupa chlebowa to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Wystarczy, że kilka kromek umieścisz w garnku, zalejesz przegotowaną wodą i odstawisz na pół godziny. Następnie dodaj do rozmoczonego pieczywa kostkę rosołową oraz kilka ząbków czosnku. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż chleb się całkowicie rozpadnie, po czym rozetrzyj całość za pomocą blendera, aby uzyskać gładką konsystencję kremu. Gdy zupa chlebowa lekko ostygnie, dodaj do niej odrobinę tłuszczu oraz żółtko i dokładnie wymieszaj. Szczegóły i instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym przepisie na zupę chlebową.

Dla kogo?

Starasz się unikać marnowania jedzenia i szukasz sposobów na kreatywne wykorzystanie resztek? Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa to kapitalny patent na oszczędności!

Na jaką okazję?

Gęsta zupa chlebowa z czosnkiem rozgrzeje cię w chłodne dni oraz mroźne wieczory. Włącz ją do jesiennego i zimowego menu.

Czy wiesz, że?

Do przyprawienia zupy chlebowej użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu i ewentualnie także gałki muszkatołowej. Zupę podaje się z grzankami, które przygotujesz z pieczywa tostowego i razowego. Pokrój je w kostkę i podgrzej na patelni z dodatkiem tłuszczu i posiekanego czosnku.

Dla urozmaicenia:

Gorącą zupę chlebową z jajkiem nalewaj do talerzy, posypuj grzankami i startym żółtym serem, na przykład cheddarem lub goudą. Do dekoracji użyj natki pietruszki, posiekanego szczypiorku albo świeżego tymianku. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje zupa chlebowa. Przepis czeka na wypróbowanie!