Zupa chlebowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa chlebowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

625 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

863 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

0.75 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej chleb przegotowaną wodą (0,75 litra) i pozostaw na 30 minut.

Krok 2

Dodaj kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr oraz czosnek. Gotuj do momentu, kiedy chleb się rozpadnie.

Krok 3

Rozcieraj zupę intensywnie, a gdy lekko przestygnie, dodaj masło i żółtko. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Zupa chlebowa - Krok 3

Krok 4

Pokrój chleb tostowy w kostkę i podsusz na patelni z odrobiną masła i czosnku. Posyp zupę grzankami i startym serem. Na koniec dodaj także siekaną natkę i trochę tymianku.

Zupa chlebowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Grażyna  Sobolak

    Grażyna Sobolak , 05.11.2017

    bardzo dobre lubimy takie zupki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Mi

    Irek Mi , 07.01.2016

    Prosta i fajna! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa chlebowaZupa chlebowa

Zupa chlebowa to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Wystarczy, że kilka kromek umieścisz w garnku, zalejesz przegotowaną wodą i odstawisz na pół godziny. Następnie dodaj do rozmoczonego pieczywa kostkę rosołową oraz kilka ząbków czosnku. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż chleb się całkowicie rozpadnie, po czym rozetrzyj całość za pomocą blendera, aby uzyskać gładką konsystencję kremu. Gdy zupa lekko ostygnie, dodaj do niej odrobinę tłuszczu oraz żółtko i dokładnie wymieszaj. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu i ewentualnie także gałki muszkatołowej. Zupę podaje się z grzankami, które przygotujesz z pieczywa tostowego i razowego. Pokrój je w kostkę i podgrzej na patelni z dodatkiem tłuszczu i posiekanego czosnku. Gorącą zupę nalewaj do talerzy, posypuj grzankami i startym żółtym serem, na przykład cheddarem lub goudą. Do dekoracji użyj natki pietruszki, posiekanego szczypiorku albo świeżego tymianku. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje zupa chlebowa.