
Składniki
200 gramów
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
0.75 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej chleb przegotowaną wodą (0,75 litra) i pozostaw na 30 minut.
Krok 2
Dodaj kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr oraz czosnek. Gotuj do momentu, kiedy chleb się rozpadnie.
Krok 3
Rozcieraj zupę intensywnie, a gdy lekko przestygnie, dodaj masło i żółtko. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4
Pokrój chleb tostowy w kostkę i podsusz na patelni z odrobiną masła i czosnku. Posyp zupę grzankami i startym serem. Na koniec dodaj także siekaną natkę i trochę tymianku.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z przepisu Pikantny chlebek na drożdżach pieczony w garnku. Gotowanie ZERO WASTE.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa chlebowa
Zupa chlebowa to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Wystarczy, że kilka kromek umieścisz w garnku, zalejesz przegotowaną wodą i odstawisz na pół godziny. Następnie dodaj do rozmoczonego pieczywa kostkę rosołową oraz kilka ząbków czosnku. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż chleb się całkowicie rozpadnie, po czym rozetrzyj całość za pomocą blendera, aby uzyskać gładką konsystencję kremu. Gdy zupa chlebowa lekko ostygnie, dodaj do niej odrobinę tłuszczu oraz żółtko i dokładnie wymieszaj. Szczegóły i instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym przepisie na zupę chlebową.
Dla kogo?
Starasz się unikać marnowania jedzenia i szukasz sposobów na kreatywne wykorzystanie resztek? Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa to kapitalny patent na oszczędności!
Na jaką okazję?
Gęsta zupa chlebowa z czosnkiem rozgrzeje cię w chłodne dni oraz mroźne wieczory. Włącz ją do jesiennego i zimowego menu.
Czy wiesz, że?
Do przyprawienia zupy chlebowej użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu i ewentualnie także gałki muszkatołowej. Zupę podaje się z grzankami, które przygotujesz z pieczywa tostowego i razowego. Pokrój je w kostkę i podgrzej na patelni z dodatkiem tłuszczu i posiekanego czosnku.
Dla urozmaicenia:
Gorącą zupę chlebową z jajkiem nalewaj do talerzy, posypuj grzankami i startym żółtym serem, na przykład cheddarem lub goudą. Do dekoracji użyj natki pietruszki, posiekanego szczypiorku albo świeżego tymianku. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje zupa chlebowa. Przepis czeka na wypróbowanie!