Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

4 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki i marchewkę. Umyć. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub łódeczki, a marchew w ozdobne kwiatki lub plasterki. Wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 20 minut tak by ziemniaki i marchew były miękkie. Wsypać Gorące kubki. Dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 minuty. Dosypać koper . Wlać śmietankę. Wymieszać. Rozlać do bulionówek.

Krok 2

Jeśli mielibyśmy ze 2-3 pieczarki to można na maśle podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki (na rumiano ) i włożyć razem z masłem do zupy w trakcie gotowania - będzie jeszcze smaczniejsze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybowa z soczewicą
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej