
Składniki
3 sztuki
2 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso na szaszłyki z kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 cm.

Krok 2
Podobnie pokrój papryki. Cebulę pokrój na ćwiartki, a pieczarki na pół.

Krok 3
Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian mięso oraz paprykę, pieczarki i cebulę.

Krok 4
Całość skrop olejem i oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr ze wszystkich stron.

Krok 5
Gotowe szaszłyki drobiowe na grilla smaż po 6-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie miękkie, a warzywa chrupiące. Możesz podawać do nich np. ostry sos pomidorowy.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczaka na grilla
Idealne szaszłyki drobiowe na grilla skomponujesz z kawałków filetów z kurczaka, cebuli, pieczarek oraz kolorowych papryk – to składniki, które szybko się pieką, ale pozostają na tyle jędrne i zwarte, że nie spadają z patyczków, pasują więc doskonale do tej potrawy. Niepowtarzalnego smaku nada szaszłykom na grilla z kurczakiem aromatyczna marynata, którą przyrządzisz z przyprawy Knorr z nutą cytryny i koperku oraz z oliwy. Przedstawiamy sprawdzony przepis na szaszłyki z kurczaka, który stanie się prawdziwym hitem w twoim repertuarze posiłków z rusztu.
Dla kogo?
Znudziły cię już tradycyjne kiełbaski z grilla? Masz ochotę na coś innego niż wieprzowa karkówka? Postaw na szaszłyki z kurczakiem, które będą bardzo przyjemnym dla kubków smakowych i kolorowym uzupełnieniem menu. Sprawdź nasz przepis na szaszłyki z piersią kurczaka, do których nie potrzebujesz wielu składników. W końcu podczas grillowania chodzi o dobrą zabawę i pyszne, różnorodne jedzenie –szaszłyki drobiowe na grilla bez wątpienia spełniają te wymagania.
Na jaką okazję?
Grillowane, soczyste szaszłyki z kurczaka to idealna propozycja na szybkie oraz pełne smaku danie. Podaj je na obiad lub kolację bądź zaserwuj na niezobowiązującej imprezie w gronie znajomych – podczas grilla pod gołym niebem. Szaszłyki z kurczaka na grilla nie powinny spędzać na ruszcie zbyt wiele czasu, inaczej staną się suche. Śmiało potraktuj szaszłyki z kurczaka jako przystawkę.
Czy wiesz, że?
Smakiem szaszłyków z kurczakiem na grilla możesz cieszyć się nie tylko w sezonie letnim. Zresztą nawet w wakacje pogoda nie zawsze dopisuje. Na szczęście ten przepis na szaszłyki z kurczakiem możesz przygotować w domowym zaciszu, używając do tego elektrycznego grilla, patelni grillowej albo piekarnika.
Dla urozmaicenia:
Pamiętaj, że szaszłyki na grilla z kurczakiem możesz dowolnie modyfikować według własnego uznania i dodawać do niego swoje ulubione warzywa czy mięso. Doskonale sprawdzi się tutaj kiełbasa, boczek oraz sezonowe warzywa, np. cukinia czy bakłażan. Gotowe szaszłyki drobiowe na grilla podawaj z dodatkiem pysznego sosu, np. pikantnego sosu pomidorowego, który nada im ostrości i wzmocni ich smak.