Szaszłyki z kurczaka na grilla - przepis drobiowy | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka na grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso na szaszłyki z kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 cm.

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 1

Krok 2

Podobnie pokrój papryki. Cebulę pokrój na ćwiartki, a pieczarki na pół.

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 2

Krok 3

Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian mięso oraz paprykę, pieczarki i cebulę.

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 3

Krok 4

Całość skrop olejem i oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr ze wszystkich stron.

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki drobiowe na grilla smaż po 6-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie miękkie, a warzywa chrupiące. Możesz podawać do nich np. ostry sos pomidorowy.

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka na grilla Szaszłyki z kurczaka na grilla

Idealne szaszłyki drobiowe na grilla skomponujesz z kawałków filetów z kurczaka, cebuli, pieczarek oraz kolorowych papryk – to składniki, które szybko się pieką, ale pozostają na tyle jędrne i zwarte, że nie spadają z patyczków, pasują więc doskonale do tej potrawy. Niepowtarzalnego smaku nada szaszłykom na grilla z kurczakiem aromatyczna marynata, którą przyrządzisz z przyprawy Knorr z nutą cytryny i koperku oraz z oliwy. Przedstawiamy sprawdzony przepis na szaszłyki z kurczaka, który stanie się prawdziwym hitem w twoim repertuarze posiłków z rusztu.

Dla kogo?

Znudziły cię już tradycyjne kiełbaski z grilla? Masz ochotę na coś innego niż wieprzowa karkówka? Postaw na szaszłyki z kurczakiem, które będą bardzo przyjemnym dla kubków smakowych i kolorowym uzupełnieniem menu. Sprawdź nasz przepis na szaszłyki z piersią kurczaka, do których nie potrzebujesz wielu składników. W końcu podczas grillowania chodzi o dobrą zabawę i pyszne, różnorodne jedzenie –szaszłyki drobiowe na grilla bez wątpienia spełniają te wymagania.

Na jaką okazję?

Grillowane, soczyste szaszłyki z kurczaka to idealna propozycja na szybkie oraz pełne smaku danie. Podaj je na obiad lub kolację bądź zaserwuj na niezobowiązującej imprezie w gronie znajomych – podczas grilla pod gołym niebem. Szaszłyki z kurczaka na grilla nie powinny spędzać na ruszcie zbyt wiele czasu, inaczej staną się suche. Śmiało potraktuj szaszłyki z kurczaka jako przystawkę.

Czy wiesz, że?

Smakiem szaszłyków z kurczakiem na grilla możesz cieszyć się nie tylko w sezonie letnim. Zresztą nawet w wakacje pogoda nie zawsze dopisuje. Na szczęście ten przepis na szaszłyki z kurczakiem możesz przygotować w domowym zaciszu, używając do tego elektrycznego grilla, patelni grillowej albo piekarnika.

Dla urozmaicenia:

Pamiętaj, że szaszłyki na grilla z kurczakiem możesz dowolnie modyfikować według własnego uznania i dodawać do niego swoje ulubione warzywa czy mięso. Doskonale sprawdzi się tutaj kiełbasa, boczek oraz sezonowe warzywa, np. cukinia czy bakłażan. Gotowe szaszłyki drobiowe na grilla podawaj z dodatkiem pysznego sosu, np. pikantnego sosu pomidorowego, który nada im ostrości i wzmocni ich smak.