Szaszłyki z kurczaka na grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

181 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm.

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 1

Krok 2

Podobnie pokrój papryki. Cebulę pokrój na ćwiartki, a pieczarki na pół.

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 2

Krok 3

Nakłuwaj na patyczki szaszłykowe na przemian mięso oraz paprykę, pieczarki i cebulę.

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 3

Krok 4

Całość skrop olejem i oprósz przyprawą Knorr ze wszystkich stron.

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki smaż po 6-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie miękkie, a warzywa chrupiące. Możesz podawać do nich np. ostry sos pomidorowy .

Szaszłyki z kurczaka na grilla  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka na grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka na grilla Szaszłyki z kurczaka na grilla

Grillowane, soczyste szaszłyki z kurczaka to idealna propozycja na szybkie oraz pełne smaku danie. Podaj je na obiad lub kolację bądź zaserwuj na niezobowiązującej imprezie w gronie znajomych – podczas grilla pod gołym niebem. Idealnego szaszłyka skomponujesz z kawałków filetów z kurczaka, cebuli, pieczarek oraz kolorowych papryk – to składniki, które szybko się pieką ale pozostają na tyle jędrne i zwarte, że nie spadają z patyczków, są więc idealne do tej potrawy. Niepowtarzalnego smaku nada mu aromatyczna marynata, którą przyrządzisz z przyprawy Knorr z nutą cytryny i koperku oraz z oliwy. Pamiętaj, że możesz dowolnie modyfikować szaszłyka według własnego uznania i dodawać do niego swoje ulubione warzywa czy mięso. Doskonale może sprawdzić się tutaj kiełbasa, boczek oraz sezonowe warzywa, np. cukinia czy bakłażan. Gotowe szaszłyki podawaj z dodatkiem pysznego sosu, np. pikantnego sosu pomidorowego, który nada im ostrości i wzmocni ich smak.