Grillowane steki z indyka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z indyka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

256 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

10 sztuk

1 sztuka

6 łyżeczek

200 mililitrów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki z indyka skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut do lodówki.

Krok 2

Pieczarki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie w rondelku. Następnie dodaj pieczarki oraz otarty majeranek i smaż razem.

Krok 3

Do rondelka dodaj posiekaną kostkę rosołową, a następnie całość zalej śmietaną i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty.

Krok 4

Zamarynowanego indyka wyjmij z lodówki i grilluj z obu stron po 4 minuty. Gotowe steki podawaj polane przygotowanym kremowym sosem, warzywami oraz ziemniaczanym purée.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z indyka z pieczarkamiGrillowane steki z indyka z pieczarkami

Stek to nazwa dania przygotowanego z lekko grillowanego lub smażonego z odrobiną oleju mięsa, pokrojonego w poprzek włókien. Najczęściej przygotowuje się go z wołowiny, jednak warto wypróbować także wersję wykonaną z drobiu, zwłaszcza ze smacznego mięsa indyczego. Zacznij od przygotowania kawałków indyka – skrop je oliwą oraz posyp przyprawą i odstaw na kilka chwil do lodówki. Czas oczekiwania na to, aż mięso odpowiednio nasiąknie smakiem marynaty, poświęć na przygotowanie sosu. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki. Tej popularnej mieszance ziołowego aromatu nada otarty majeranek, który świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów. Do całości dołącz kostkę rosołową oraz śmietanę i poczekaj do momentu, aż wszystko uzyska odpowiednią konsystencję. Zamarynowane kawałki indyka będą gotowe już po kilku minutach grillowania. Podawaj je polane pieczarkowym sosem, przyozdobione dodatkowo listkami świeżego majeranku. Przygotuj danie według naszego przepisu i spróbuj znakomitego grillowanego steka z indyka.