Grillowane steki z indyka z pieczarkami
łatwe
463 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
10 sztuk
1 sztuka
6 łyżeczek
200 mililitrów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki z indyka skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut do lodówki.
Krok 2
Pieczarki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie w rondelku. Następnie dodaj pieczarki oraz otarty majeranek i smaż razem.
Krok 3
Do rondelka dodaj posiekaną kostkę rosołową, a następnie całość zalej śmietaną i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty.
Krok 4
Zamarynowanego indyka wyjmij z lodówki i grilluj z obu stron po 4 minuty. Gotowe steki podawaj polane przygotowanym kremowym sosem, warzywami oraz ziemniaczanym purée.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z indyka z pieczarkami
Stek to nazwa dania przygotowanego z lekko grillowanego lub smażonego z odrobiną oleju mięsa, pokrojonego w poprzek włókien. Najczęściej przygotowuje się go z wołowiny, jednak warto wypróbować także wersję wykonaną z drobiu, zwłaszcza ze smacznego mięsa indyczego. Zacznij od przygotowania kawałków indyka – skrop je oliwą oraz posyp przyprawą i odstaw na kilka chwil do lodówki. Czas oczekiwania na to, aż mięso odpowiednio nasiąknie smakiem marynaty, poświęć na przygotowanie sosu. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki. Tej popularnej mieszance ziołowego aromatu nada otarty majeranek, który świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów. Do całości dołącz kostkę rosołową oraz śmietanę i poczekaj do momentu, aż wszystko uzyska odpowiednią konsystencję. Zamarynowane kawałki indyka będą gotowe już po kilku minutach grillowania. Podawaj je polane pieczarkowym sosem, przyozdobione dodatkowo listkami świeżego majeranku. Przygotuj danie według naszego przepisu i spróbuj znakomitego grillowanego steka z indyka.