Stek z indyka - steki: przepis z pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Grillowane steki z indyka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
266 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

462 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

10 sztuk

1 sztuka

6 łyżeczek

200 mililitrów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki z indyka skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut do lodówki.

Krok 2

Pieczarki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie w rondelku. Następnie dodaj pieczarki oraz otarty majeranek i smaż razem.

Krok 3

Do rondelka dodaj posiekaną kostkę rosołową, a następnie całość zalej śmietaną i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty.

Krok 4

Zamarynowanego indyka wyjmij z lodówki i grilluj z obu stron po 4 minuty. Gotowe steki podawaj polane przygotowanym kremowym sosem, warzywami oraz ziemniaczanym purée.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z indyka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Marynata tajska
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z indyka z pieczarkamiGrillowane steki z indyka z pieczarkami

Stek to nazwa dania przygotowanego z lekko grillowanego lub smażonego z odrobiną oleju mięsa, pokrojonego w poprzek włókien. Najczęściej przygotowuje się go z wołowiny, jednak warto wypróbować także wersję wykonaną z drobiu, zwłaszcza ze smacznego mięsa indyczego. Zacznij od przygotowania kawałków indyka – skrop je oliwą oraz posyp przyprawą i odstaw na kilka chwil do lodówki. Czas oczekiwania na to, aż mięso odpowiednio nasiąknie smakiem marynaty, poświęć na przygotowanie sosu. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki. Tej popularnej mieszance ziołowego aromatu nada otarty majeranek, który świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów. Do całości dołącz kostkę rosołową oraz śmietanę i poczekaj do momentu, aż wszystko uzyska odpowiednią konsystencję. Zamarynowane kawałki indyka będą gotowe już po kilku minutach grillowania. Podawaj je polane pieczarkowym sosem, przyozdobione dodatkowo listkami świeżego majeranku. Przygotuj danie według naszego przepisu i spróbuj znakomitego grillowanego steka z indyka.