Mega szaszłyk z karkówki z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mega szaszłyk z karkówki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

200 gramów

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dość dużą – 4 cm kostkę. W misce połącz przyprawę Knorr z olejem oraz posiekanym drobno rozmarynem. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 1

Krok 2

Warzywa oraz boczek pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 2

Krok 3

Przygotuj długi, metalowy szpikulec, posmaruj go oliwą. Następnie nabijaj na przemian wszystkie składniki – mięso, warzywa oraz boczek

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 3

Krok 4

Przygotowany szaszłyk ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 30 minut obracając go co kilka minut. Gotowe mięso ściągaj ze szpikulca na talerze i podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać łyżkę musztardy, a smak mięsa będzie jeszcze bogatszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mega szaszłyk z karkówki z grillaMega szaszłyk z karkówki z grilla

Masz ochotę na danie z dużą ilością kruchego i soczystego mięsa? Mega szaszłyk z karkówki będzie doskonałym rozwiązaniem i dobrym urozmaiceniem grillowego menu. Spore kawałki wołowiny nadziane na długi szpikulec, przeplatane kolorową papryką, czerwoną cebulą oraz aromatycznym boczkiem to połączenie bogate w smaki, a dodatkowo świetnie prezentujące się na talerzu. Karkówkę pokrój w kostkę i zamarynuj z dodatkiem przypraw i ziół. Do czerwonego mięsa pasować będzie świeży rozmaryn – posiekaj go drobno, by uwolnić z jego gałązek jak najwięcej aromatu. Kiedy mięso przeniknie jego zapachem, nadziewaj je naprzemiennie razem z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, dodaj do niej przekrojone na pół pieczarki, plastry cukinii albo kawałki bakłażana. Szaszłyk z karkówki podawaj z pikantnymi dipami, np. czosnkowym lub chrzanowym – sprawdzi się też ketchup. Do całości pasować będą pieczone ziemniaki i sałata. Koniecznie wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Udanego grillowania!