Szaszłyki z karkówki na grilla – przepis z marynatą | Przepisy.pl pixel

Mega szaszłyk z karkówki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

200 gramów

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dość dużą – 4 cm kostkę. W misce połącz przyprawę Knorr z olejem oraz posiekanym drobno rozmarynem. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 1

Krok 2

Warzywa oraz boczek pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 2

Krok 3

Przygotuj długi, metalowy szpikulec, posmaruj go oliwą. Następnie nabijaj na przemian wszystkie składniki – mięso, warzywa oraz boczek

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 3

Krok 4

Przygotowany szaszłyk ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 30 minut obracając go co kilka minut. Gotowe mięso ściągaj ze szpikulca na talerze i podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać łyżkę musztardy, a smak mięsa będzie jeszcze bogatszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mega szaszłyk z karkówki z grillaMega szaszłyk z karkówki z grilla

Masz ochotę na danie z dużą ilością kruchego i soczystego mięsa? Mega szaszłyk z karkówki będzie doskonałym rozwiązaniem i urozmaiceniem grillowego menu. Spore kawałki wołowiny nadziane na długi szpikulec, przeplatane kolorową papryką, czerwoną cebulą oraz aromatycznym boczkiem to połączenie bogate w smaki, a dodatkowo świetnie prezentujące się na talerzu. 

Dla kogo?

Wszyscy fani soczystych mięs powinni spróbować naszej receptury. Marynata do szaszłyków z karkówki sprawi, że kawałki będą bardzo apetyczne! Danie zasmakuje również zwolennikom warzyw – na patyku znajdziesz cebulę oraz paprykę. Szaszłyki z karkówki na grilla to uczta dla podniebienia! 

Na jaką okazję?

Letnie party w gronie znajomych to idealna okazja do tego, by zaserwować szaszłyki z karkówki z grilla. Zaprezentujesz się jako doskonały gospodarz! Szaszłyki z karkówki możesz również podawać na obiad. Zestaw je z ziemniakami i ciesz się pysznym posiłkiem. 

Czy wiesz, że?

Karkówkę pokrój w kostkę i zamarynuj z dodatkiem przypraw i ziół. Do czerwonego mięsa pasować będzie świeży rozmaryn – posiekaj go drobno, by uwolnić z jego gałązek jak najwięcej aromatu. Kiedy mięso przeniknie jego zapachem, nadziewaj je razem z pozostałymi składnikami.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz urozmaicić potrawę, dodaj do niej przekrojone na pół pieczarki i kawałki bakłażana. Szaszłyk z karkówki podawaj z pikantnymi dipami, np. czosnkowym lub chrzanowym – sprawdzi się też ketchup. Do całości pasować będą pieczone ziemniaki i sałata. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szaszłyk z karkówki na grillu.