
Składniki
700 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
3 sztuki
200 gramów
2 sztuki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dość dużą – 4 cm kostkę. W misce połącz przyprawę Knorr z olejem oraz posiekanym drobno rozmarynem. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.

Krok 2
Warzywa oraz boczek pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.

Krok 3
Przygotuj długi, metalowy szpikulec, posmaruj go oliwą. Następnie nabijaj na przemian wszystkie składniki – mięso, warzywa oraz boczek

Krok 4
Przygotowany szaszłyk ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 30 minut obracając go co kilka minut. Gotowe mięso ściągaj ze szpikulca na talerze i podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.


Dobra rada:
Do marynaty możesz dodać łyżkę musztardy, a smak mięsa będzie jeszcze bogatszy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mega szaszłyk z karkówki z grilla
Masz ochotę na danie z dużą ilością kruchego i soczystego mięsa? Mega szaszłyk z karkówki będzie doskonałym rozwiązaniem i urozmaiceniem grillowego menu. Spore kawałki wołowiny nadziane na długi szpikulec, przeplatane kolorową papryką, czerwoną cebulą oraz aromatycznym boczkiem to połączenie bogate w smaki, a dodatkowo świetnie prezentujące się na talerzu.
Dla kogo?
Wszyscy fani soczystych mięs powinni spróbować naszej receptury. Marynata do szaszłyków z karkówki sprawi, że kawałki będą bardzo apetyczne! Danie zasmakuje również zwolennikom warzyw – na patyku znajdziesz cebulę oraz paprykę. Szaszłyki z karkówki na grilla to uczta dla podniebienia!
Na jaką okazję?
Letnie party w gronie znajomych to idealna okazja do tego, by zaserwować szaszłyki z karkówki z grilla. Zaprezentujesz się jako doskonały gospodarz! Szaszłyki z karkówki możesz również podawać na obiad. Zestaw je z ziemniakami i ciesz się pysznym posiłkiem.
Czy wiesz, że?
Karkówkę pokrój w kostkę i zamarynuj z dodatkiem przypraw i ziół. Do czerwonego mięsa pasować będzie świeży rozmaryn – posiekaj go drobno, by uwolnić z jego gałązek jak najwięcej aromatu. Kiedy mięso przeniknie jego zapachem, nadziewaj je razem z pozostałymi składnikami.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz urozmaicić potrawę, dodaj do niej przekrojone na pół pieczarki i kawałki bakłażana. Szaszłyk z karkówki podawaj z pikantnymi dipami, np. czosnkowym lub chrzanowym – sprawdzi się też ketchup. Do całości pasować będą pieczone ziemniaki i sałata. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szaszłyk z karkówki na grillu.