
Składniki
700 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
3 sztuki
200 gramów
2 sztuki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dość dużą – 4 cm kostkę. W misce połącz przyprawę Knorr z olejem oraz posiekanym drobno rozmarynem. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.

Krok 2
Warzywa oraz boczek pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.

Krok 3
Przygotuj długi, metalowy szpikulec, posmaruj go oliwą. Następnie nabijaj na przemian wszystkie składniki – mięso, warzywa oraz boczek

Krok 4
Przygotowany szaszłyk ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 30 minut obracając go co kilka minut. Gotowe mięso ściągaj ze szpikulca na talerze i podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.


Dobra rada:
Do marynaty możesz dodać łyżkę musztardy, a smak mięsa będzie jeszcze bogatszy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mega szaszłyk z karkówki z grilla
Masz ochotę na danie z dużą ilością kruchego i soczystego mięsa? Mega szaszłyk z karkówki będzie doskonałym rozwiązaniem i urozmaiceniem grillowego menu. Spore kawałki wołowiny nadziane na długi szpikulec, przeplatane kolorową papryką, czerwoną cebulą oraz aromatycznym boczkiem to połączenie bogate w smaki, a dodatkowo świetnie prezentujące się na talerzu.
Dla kogo?
Wszyscy fani soczystych mięs powinni spróbować naszej receptury. Marynata do szaszłyków z karkówki sprawi, że kawałki będą bardzo apetyczne! Danie zasmakuje również zwolennikom warzyw – na patyku znajdziesz cebulę oraz paprykę. Szaszłyki z karkówki na grilla to uczta dla podniebienia!
Na jaką okazję?
Letnie party w gronie znajomych to idealna okazja do tego, by zaserwować szaszłyki z karkówki z grilla. Zaprezentujesz się jako doskonały gospodarz! Szaszłyki z karkówki możesz również podawać na obiad. Zestaw je z ziemniakami i ciesz się pysznym posiłkiem.
Czy wiesz, że?
Karkówkę pokrój w kostkę i zamarynuj z dodatkiem przypraw i ziół. Do czerwonego mięsa pasować będzie świeży rozmaryn – posiekaj go drobno, by uwolnić z jego gałązek jak najwięcej aromatu. Kiedy mięso przeniknie jego zapachem, nadziewaj je razem z pozostałymi składnikami.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz urozmaicić potrawę, dodaj do niej przekrojone na pół pieczarki i kawałki bakłażana. Szaszłyk z karkówki podawaj z pikantnymi dipami, np. czosnkowym lub chrzanowym – sprawdzi się też ketchup. Do całości pasować będą pieczone ziemniaki i sałata. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szaszłyk z karkówki na grillu.

































