Ognista karkówka z grilla | Przepisy.pl pixel

Ognista karkówka z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

761 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 dekagramów

5 łyżek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę podziel na porcje i rozbij lekko tłuczkiem. Następnie natrzyj olejem i ketchupem. Odstaw na 10 minut.

Ognista karkówka z grilla  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie smaż mięso przez 5-6 minut z każdej strony, aż będzie rumiane. Karkówkę podawaj z pieczywem lub z grillowanymi warzywami lub ziemniakami.

Ognista karkówka z grilla  - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak karkówki na grilla do marynaty możesz dodać np. przeciśnięty czosnek lub słodką i ostrą paprykę.

59

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    TAK Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtaczamy w marynacie i delikatnie wklepujemy. Mięso przekładamy do pojemnika, przykrywamy, odstawiamy na noc do lodówki (lub ok. 3 godz.) Ok. 45 min przed grillowaniem, wyjmujemy mięso z lodówki, żeby poleżało w temp. pokojowej. Kładziemy na mocno rozgrzanego grilla, odwracamy tylko raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Ognistą karkówkę z grilla – smakiem kwaskowatym proponuję przełamywać. Posłuży do tego namoczona wcześniej we wrzątku żurawina, którą będę karkówkę przed podaniem posypywać. Inną opcją jest przyrządzenie dipu z łyżki smietanki kokosowej i żurawiny, Na pewno niejednego konesera smaku tym zadowolimy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 22.06.2021

    TAK. Karkówka z grilla to zdecydowanie męża dziedzina, jak On karkówkę przyrządzi to każdy ją wcina!!! Dodaje właśnie keczupu Hellmann's Extra Hot, jest pyszna i przynajmniej nie podjada nam kot ;) I może stwierdzicie, że to nie pasuje ale z sosem tzatziki najbardziej nam smakuje!!! Próbowaliście już tak trochę po grecku? U nas smakuje nawet dziecku!!! :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 11.06.2021

    TAK. Karkówkę tłuczkiem będę rozbijała, radośnie przy tym śpiewała. Marynatę zrobię z musztardy, ketchupu, czosnku, soli, pieprzu cayenne i papryki - już słyszę radosne głodomorów okrzyki! Po natarciu z godzinę karkówka w lodówce będzie stała - smakiem marynaty przesiąkała. Następnie mięso na grillu usmażę, męża uśmiechem obdarzę. Karkówkę z grillowanymi ziemniaczkami będę podawała, będzie w smaku doskonała!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.07.2016

    Zwłaszcza w wakacje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdrowo i kolorowo

    Zdrowo i kolorowo , 11.07.2016

    Czasami można:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tomczyk

    Marek Tomczyk , 20.05.2016

    Uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Lewandowski

    Andrzej Lewandowski , 11.08.2014

    Andrzejku, smaczne to i pożywne, ale czy stosowne do wieku? LDL itd...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodek Flisiak

    Włodek Flisiak , 11.08.2014

    ...Już przyrządzam !...:)...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mołda

    Marian Mołda , 11.08.2014

    Wygląda smakowicie a smakuje ogniście ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Ela Kochajk

    Genowefa Ela Kochajk , 11.08.2014

    Smakowita...... pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barba Clay

    Barba Clay , 11.08.2014

    Dziękuję. Bardzo smaczna. Pozdrawiam Cię Basiu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Żydek

    Jan Żydek , 11.08.2014

    Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Spaszewski

    Tomasz Spaszewski , 11.08.2014

    Koniecznie z naszymi jabluszkami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Chrystowski

    Andrzej Chrystowski , 11.08.2014

    karkóweczka goloneczka naszpijowane przyprawami w tym czosnkiem pieczone np. z jabłkami brzoskwinką lub morelką z wierzchu chrupiące w środku soczyste przed podaniem skropione cytryną mnia mniam cóż z tego owoc zakazany cholerny cholesterol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Łuczko

    Romuald Łuczko , 11.08.2014

    Karkówka,golonka , żeberka , czosnek ... moja czarna lista - paskudnie wygląda i tak samo smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian Miszok

    Krystian Miszok , 11.08.2014

    Karkówka, czy nie każde mięsko z grilla dobrze smakuje, a ten przepis wypróbuję przy okazji. Moc z Wami.:-):-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysia Mobius

    Krzysia Mobius , 11.08.2014

    :P :P :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bania

    Magdalena Bania , 10.08.2014

    smacznego! A Ja zrobiłam gulasz z Ozorkow W sosie chrzanowym Mniam mniammmm :):):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Korowaj

    Marta Korowaj , 10.08.2014

    u mnie jutro żeberka zapiekane w sosie z coli, ketchupu i sosu barbecue. Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karcz

    Anna Karcz , 10.08.2014

    smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Ginter

    Maciej Ginter , 10.08.2014

    Pani Jolu,dlaczego nie makrela ... Żartuje oczywiście,pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 10.08.2014

    Z grilla najlepiej smakuje,a do tego kieliszeczek zubruweczki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Juszczak

    Paweł Juszczak , 10.08.2014

    Przepis po ch..u :) Weź mięsko, natrzyj konserwantami i barwnikami i usmaż :D buahhaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysława Żarnicka

    Mieczysława Żarnicka , 10.08.2014

    i to miałyście dziś takie pyszne jedzonko , wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Nowak

    Monika Nowak , 10.08.2014

    Czerwone winko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Ponicki

    Marek Ponicki , 10.08.2014

    Strasznie trudny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Buczyński

    Krzysztof Buczyński , 10.08.2014

    aż ślinka cieknie do tego kieliszek żubróweczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Marczak

    Barbara Marczak , 10.08.2014

    Myślę synku że jak wrócisz to zaserwujesz !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasia Gąsienica

    Stasia Gąsienica , 10.08.2014

    i 5 kg do przodu !!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ognista karkówka z grilla Ognista karkówka z grilla

Karkówka smażona na grillu to jedno z najlepszych mięs! Największym jej plusem jest to, że jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Nie trzeba do niej ani wykwintnych dodatków ani skomplikowanych sosów.  Aby przygotować karkówkę na grilla warto natrzeć ją odpowiednią marynatą. Ta najprostsza jest również najlepsza. Mowa o oleju połączonym z ketchupem, który nada mięsu pikantnego charakteru. Oczywiście można mieć własne, sprawdzone pomysły na marynatę, np. zamiast ketchupu dać musztardę lub sos barbecue. Ważne jest, aby mięso odczekało w niej chwilę, by przeszło jej smakiem. Ognistą karkówkę smaż na złoto na grillu lub patelni grillowej, jeśli przygotowujesz ją poza sezonem. Gotową karkówkę najlepiej podawać z opiekanymi ziemniakami i grillowanymi warzywami. Towarzystwo chrupiącego chleba jest również mile widziane. Pamiętaj, żeby jeść karkówkę, póki ciepła.