Ognista karkówka z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

662 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 dekagramów

5 łyżek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę podziel na porcje i rozbij lekko tłuczkiem. Następnie natrzyj olejem i ketchupem. Odstaw na 10 minut.

Ognista karkówka z grilla  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie smaż mięso przez 5-6 minut z każdej strony, aż będzie rumiane. Karkówkę podawaj z pieczywem lub z grillowanymi warzywami lub ziemniakami.

Ognista karkówka z grilla  - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak karkówki do marynaty możesz dodać np. przeciśnięty czosnek lub słodką i ostrą paprykę.

55

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 11.07.2016

    Zwłaszcza w wakacje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdrowo i kolorowo

    Zdrowo i kolorowo, 11.07.2016

    Czasami można:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tomczyk

    Marek Tomczyk, 20.05.2016

    Uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Lewandowski

    Andrzej Lewandowski, 11.08.2014

    Andrzejku, smaczne to i pożywne, ale czy stosowne do wieku? LDL itd...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodek Flisiak

    Włodek Flisiak, 11.08.2014

    ...Już przyrządzam !...:)...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mołda

    Marian Mołda, 11.08.2014

    Wygląda smakowicie a smakuje ogniście ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Ela Kochajk

    Genowefa Ela Kochajk, 11.08.2014

    Smakowita...... pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barba Clay

    Barba Clay, 11.08.2014

    Dziękuję. Bardzo smaczna. Pozdrawiam Cię Basiu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Żydek

    Jan Żydek, 11.08.2014

    Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Spaszewski

    Tomasz Spaszewski, 11.08.2014

    Koniecznie z naszymi jabluszkami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Chrystowski

    Andrzej Chrystowski, 11.08.2014

    karkóweczka goloneczka naszpijowane przyprawami w tym czosnkiem pieczone np. z jabłkami brzoskwinką lub morelką z wierzchu chrupiące w środku soczyste przed podaniem skropione cytryną mnia mniam cóż z tego owoc zakazany cholerny cholesterol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Łuczko

    Romuald Łuczko, 11.08.2014

    Karkówka,golonka , żeberka , czosnek ... moja czarna lista - paskudnie wygląda i tak samo smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian Miszok

    Krystian Miszok, 11.08.2014

    Karkówka, czy nie każde mięsko z grilla dobrze smakuje, a ten przepis wypróbuję przy okazji. Moc z Wami.:-):-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysia Mobius

    Krzysia Mobius, 11.08.2014

    :P :P :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bania

    Magdalena Bania, 10.08.2014

    smacznego! A Ja zrobiłam gulasz z Ozorkow W sosie chrzanowym Mniam mniammmm :):):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Korowaj

    Marta Korowaj, 10.08.2014

    u mnie jutro żeberka zapiekane w sosie z coli, ketchupu i sosu barbecue. Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karcz

    Anna Karcz, 10.08.2014

    smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Ginter

    Maciej Ginter, 10.08.2014

    Pani Jolu,dlaczego nie makrela ... Żartuje oczywiście,pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski, 10.08.2014

    Z grilla najlepiej smakuje,a do tego kieliszeczek zubruweczki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Juszczak

    Paweł Juszczak, 10.08.2014

    Przepis po ch..u :) Weź mięsko, natrzyj konserwantami i barwnikami i usmaż :D buahhaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysława Żarnicka

    Mieczysława Żarnicka, 10.08.2014

    i to miałyście dziś takie pyszne jedzonko , wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Nowak

    Monika Nowak, 10.08.2014

    Czerwone winko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Ponicki

    Marek Ponicki, 10.08.2014

    Strasznie trudny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Buczyński

    Krzysztof Buczyński, 10.08.2014

    aż ślinka cieknie do tego kieliszek żubróweczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Marczak

    Barbara Marczak, 10.08.2014

    Myślę synku że jak wrócisz to zaserwujesz !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasia Gąsienica

    Stasia Gąsienica, 10.08.2014

    i 5 kg do przodu !!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marysia Zawadzka

    Marysia Zawadzka, 10.08.2014

    Dorzuce grzybki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Bethke

    Krzysztof Bethke, 10.08.2014

    jadlas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Litwin

    Ann Litwin, 10.08.2014

    Dzisiaj była pyszna z grilla. =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Bartosz

    Grzegorz Bartosz, 10.08.2014

    to też jest pyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klasyczny Burger
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ognista karkówka z grilla Ognista karkówka z grilla

Karkówka smażona na grillu to jedno z najlepszych mięs! Największym jej plusem jest to, że jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Nie trzeba do niej ani wykwintnych dodatków ani skomplikowanych sosów. Przed pieczeniem karkówkę warto natrzeć odpowiednią marynatą. Ta najprostsza jest również najlepsza. Mowa o oleju połączonym z ketchupem, który nada mięsu pikantnego charakteru. Oczywiście można mieć własne, sprawdzone pomysły na marynatę, np. zamiast ketchupu dać musztardę lub sos barbecue. Ważne jest, aby mięso odczekało w niej chwilę, by przeszło jej smakiem. Ognistą karkówkę smaż na złoto na grillu lub patelni grillowej, jeśli przygotowujesz ją poza sezonem. Gotową karkówkę najlepiej podawać z opiekanymi ziemniakami i grillowanymi warzywami. Towarzystwo chrupiącego chleba jest również mile widziane. Pamiętaj, żeby jeść karkówkę, póki ciepła.