Ognista karkówka z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ognista karkówka z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

718 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 dekagramów

5 łyżek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę podziel na porcje i rozbij lekko tłuczkiem. Następnie natrzyj olejem i ketchupem. Odstaw na 10 minut.

Ognista karkówka z grilla  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie smaż mięso przez 5-6 minut z każdej strony, aż będzie rumiane. Karkówkę podawaj z pieczywem lub z grillowanymi warzywami lub ziemniakami.

Ognista karkówka z grilla  - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak karkówki do marynaty możesz dodać np. przeciśnięty czosnek lub słodką i ostrą paprykę.

59

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    TAK Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtaczamy w marynacie i delikatnie wklepujemy. Mięso przekładamy do pojemnika, przykrywamy, odstawiamy na noc do lodówki (lub ok. 3 godz.) Ok. 45 min przed grillowaniem, wyjmujemy mięso z lodówki, żeby poleżało w temp. pokojowej. Kładziemy na mocno rozgrzanego grilla, odwracamy tylko raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Ognistą karkówkę z grilla – smakiem kwaskowatym proponuję przełamywać. Posłuży do tego namoczona wcześniej we wrzątku żurawina, którą będę karkówkę przed podaniem posypywać. Inną opcją jest przyrządzenie dipu z łyżki smietanki kokosowej i żurawiny, Na pewno niejednego konesera smaku tym zadowolimy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 22.06.2021

    TAK. Karkówka z grilla to zdecydowanie męża dziedzina, jak On karkówkę przyrządzi to każdy ją wcina!!! Dodaje właśnie keczupu Hellmann's Extra Hot, jest pyszna i przynajmniej nie podjada nam kot ;) I może stwierdzicie, że to nie pasuje ale z sosem tzatziki najbardziej nam smakuje!!! Próbowaliście już tak trochę po grecku? U nas smakuje nawet dziecku!!! :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 11.06.2021

    TAK. Karkówkę tłuczkiem będę rozbijała, radośnie przy tym śpiewała. Marynatę zrobię z musztardy, ketchupu, czosnku, soli, pieprzu cayenne i papryki - już słyszę radosne głodomorów okrzyki! Po natarciu z godzinę karkówka w lodówce będzie stała - smakiem marynaty przesiąkała. Następnie mięso na grillu usmażę, męża uśmiechem obdarzę. Karkówkę z grillowanymi ziemniaczkami będę podawała, będzie w smaku doskonała!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.07.2016

    Zwłaszcza w wakacje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdrowo i kolorowo

    Zdrowo i kolorowo , 11.07.2016

    Czasami można:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tomczyk

    Marek Tomczyk , 20.05.2016

    Uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Lewandowski

    Andrzej Lewandowski , 11.08.2014

    Andrzejku, smaczne to i pożywne, ale czy stosowne do wieku? LDL itd...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodek Flisiak

    Włodek Flisiak , 11.08.2014

    ...Już przyrządzam !...:)...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mołda

    Marian Mołda , 11.08.2014

    Wygląda smakowicie a smakuje ogniście ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Ela Kochajk

    Genowefa Ela Kochajk , 11.08.2014

    Smakowita...... pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barba Clay

    Barba Clay , 11.08.2014

    Dziękuję. Bardzo smaczna. Pozdrawiam Cię Basiu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Żydek

    Jan Żydek , 11.08.2014

    Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Spaszewski

    Tomasz Spaszewski , 11.08.2014

    Koniecznie z naszymi jabluszkami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Chrystowski

    Andrzej Chrystowski , 11.08.2014

    karkóweczka goloneczka naszpijowane przyprawami w tym czosnkiem pieczone np. z jabłkami brzoskwinką lub morelką z wierzchu chrupiące w środku soczyste przed podaniem skropione cytryną mnia mniam cóż z tego owoc zakazany cholerny cholesterol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Łuczko

    Romuald Łuczko , 11.08.2014

    Karkówka,golonka , żeberka , czosnek ... moja czarna lista - paskudnie wygląda i tak samo smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian Miszok

    Krystian Miszok , 11.08.2014

    Karkówka, czy nie każde mięsko z grilla dobrze smakuje, a ten przepis wypróbuję przy okazji. Moc z Wami.:-):-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysia Mobius

    Krzysia Mobius , 11.08.2014

    :P :P :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bania

    Magdalena Bania , 10.08.2014

    smacznego! A Ja zrobiłam gulasz z Ozorkow W sosie chrzanowym Mniam mniammmm :):):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Korowaj

    Marta Korowaj , 10.08.2014

    u mnie jutro żeberka zapiekane w sosie z coli, ketchupu i sosu barbecue. Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karcz

    Anna Karcz , 10.08.2014

    smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Ginter

    Maciej Ginter , 10.08.2014

    Pani Jolu,dlaczego nie makrela ... Żartuje oczywiście,pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 10.08.2014

    Z grilla najlepiej smakuje,a do tego kieliszeczek zubruweczki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Juszczak

    Paweł Juszczak , 10.08.2014

    Przepis po ch..u :) Weź mięsko, natrzyj konserwantami i barwnikami i usmaż :D buahhaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysława Żarnicka

    Mieczysława Żarnicka , 10.08.2014

    i to miałyście dziś takie pyszne jedzonko , wygląda apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Nowak

    Monika Nowak , 10.08.2014

    Czerwone winko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Ponicki

    Marek Ponicki , 10.08.2014

    Strasznie trudny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Buczyński

    Krzysztof Buczyński , 10.08.2014

    aż ślinka cieknie do tego kieliszek żubróweczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Marczak

    Barbara Marczak , 10.08.2014

    Myślę synku że jak wrócisz to zaserwujesz !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasia Gąsienica

    Stasia Gąsienica , 10.08.2014

    i 5 kg do przodu !!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ognista karkówka z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ajwar
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ognista karkówka z grilla Ognista karkówka z grilla

Karkówka smażona na grillu to jedno z najlepszych mięs! Największym jej plusem jest to, że jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Nie trzeba do niej ani wykwintnych dodatków ani skomplikowanych sosów. Przed pieczeniem karkówkę warto natrzeć odpowiednią marynatą. Ta najprostsza jest również najlepsza. Mowa o oleju połączonym z ketchupem, który nada mięsu pikantnego charakteru. Oczywiście można mieć własne, sprawdzone pomysły na marynatę, np. zamiast ketchupu dać musztardę lub sos barbecue. Ważne jest, aby mięso odczekało w niej chwilę, by przeszło jej smakiem. Ognistą karkówkę smaż na złoto na grillu lub patelni grillowej, jeśli przygotowujesz ją poza sezonem. Gotową karkówkę najlepiej podawać z opiekanymi ziemniakami i grillowanymi warzywami. Towarzystwo chrupiącego chleba jest również mile widziane. Pamiętaj, żeby jeść karkówkę, póki ciepła.