
Składniki
800 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
50 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
3 ziarna
0.75 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do garnka zalej 500 ml wody, dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy, gotuj około 30 minut pod przykryciem, aż mięso zmięknie.

Krok 2
Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, obierz i zetrzyj imbir.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju zeszkli szalotkę, dodaj miód smaż aż zacznie się karmelizować, dodaj ocet gotuj aż zupełnie odparuje, dodaj imbir, sos sojowy, ketchup i opakowanie przyprawy grubo mielonej Knorr. Całość gotuj chwilę pod przykryciem uważając na gęsty sos, który będzie pryskał.

Krok 4
Gotowa marynatę podziel na dwie części. Do jednej części włóż jeszcze gorące żeberka i dokładnie wymieszaj, odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 h. Druga część posłuży do glazurowania już upieczonego mięsa.

Krok 5
Żeberka piecz/grilluj na tackach aluminiowych około 15 minut na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, obracając mięso co jakiś czas. Grillując musisz uważać żeby glazura na sosie się nie spaliła. Gotowe żeberka tuż przed podaniem wymieszaj z pozostała marynatą.


Dobra rada:
Gotowa marynatę możesz wzbogacić dodając do niej np. ziarno sezamu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne żeberka w miodzie z grilla
Żeberka z grilla, najczęściej kojarzone z amerykańską kuchnią, są także silnie zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Jeśli lubicie ostre potrawy, wypróbujcie naszą propozycję na pikantne żeberka w miodzie. Charakterystyczny słodko-ostry smak zapewniają miód oraz unikatowa kompozycja przypraw. Po zamarynowaniu żeberka według naszego przepisu będą gotowe już w niecałą godzinę! W tak krótkim czasie przygotujecie mięso soczyste, kruche i pyszne!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zwolenników mięs grillowanych. Żeberka z grilla przypadną również do gustu miłośnikom pikantnych dań.
Na jaką okazję?
Na każdą! Żeberka w miodzie zachwycą gości domowej imprezy czy plenerowego grilla. Jeśli lubicie mięsne obiady i szukacie urozmaicenia codziennego menu, polecamy pikantne żeberka, które zrobicie również na grillu elektrycznym.
Czy wiesz, że?
Żeberka z grilla to jedna z potraw, która charakteryzuje kuchnię amerykańską. Podawane są najczęściej z pikantnym sosem barbecue, o wyrazistym smaku wędzonych śliwek.
Dla urozmaicenia:
Marynatę do żeberek możesz wzbogacić ziarnami sezamu. Mięso idealnie komponuje się także z frytkami.