Składniki
800 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
50 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
3 ziarna
0.75 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do garnka zalej 500 ml wody, dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy, gotuj około 30 minut pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Krok 2
Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, obierz i zetrzyj imbir.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju zeszkli szalotkę, dodaj miód smaż aż zacznie się karmelizować, dodaj ocet gotuj aż zupełnie odparuje, dodaj imbir, sos sojowy, ketchup i opakowanie przyprawy grubo mielonej Knorr. Całość gotuj chwilę pod przykryciem uważając na gęsty sos, który będzie pryskał.
Krok 4
Gotowa marynatę podziel na dwie części. Do jednej części włóż jeszcze gorące żeberka i dokładnie wymieszaj, odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 h. Druga część posłuży do glazurowania już upieczonego mięsa.
Krok 5
Żeberka piecz/grilluj na tackach aluminiowych około 15 minut na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, obracając mięso co jakiś czas. Grillując musisz uważać żeby glazura na sosie się nie spaliła. Gotowe żeberka tuż przed podaniem wymieszaj z pozostała marynatą.
Dobra rada:
Gotowa marynatę możesz wzbogacić dodając do niej np. ziarno sezamu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne żeberka w miodzie z grilla
Żeberka z grilla, najczęściej kojarzone z amerykańską kuchnią, są także silnie zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Jeśli lubicie ostre potrawy, wypróbujcie naszą propozycję na pikantne żeberka w miodzie. Charakterystyczny słodko-ostry smak zapewniają miód oraz unikatowa kompozycja przypraw. Po zamarynowaniu żeberka według naszego przepisu będą gotowe już w niecałą godzinę! W tak krótkim czasie przygotujecie mięso soczyste, kruche i pyszne!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zwolenników mięs grillowanych. Żeberka z grilla przypadną również do gustu miłośnikom pikantnych dań.
Na jaką okazję?
Na każdą! Żeberka w miodzie zachwycą gości domowej imprezy czy plenerowego grilla. Jeśli lubicie mięsne obiady i szukacie urozmaicenia codziennego menu, polecamy pikantne żeberka, które zrobicie również na grillu elektrycznym.
Czy wiesz, że?
Żeberka z grilla to jedna z potraw, która charakteryzuje kuchnię amerykańską. Podawane są najczęściej z pikantnym sosem barbecue, o wyrazistym smaku wędzonych śliwek.
Dla urozmaicenia:
Marynatę do żeberek możesz wzbogacić ziarnami sezamu. Mięso idealnie komponuje się także z frytkami.