Pikantne żeberka w miodzie z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne żeberka w miodzie z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
154 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

50 mililitrów

50 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

3 ziarna

0.75 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do garnka zalej 500 ml wody, dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy, gotuj około 30 minut pod przykryciem, aż mięso zmięknie.

Pikantne żeberka w miodzie z grilla - Krok 1

Krok 2

Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, obierz i zetrzyj imbir.

Pikantne żeberka w miodzie z grilla - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju zeszkli szalotkę, dodaj miód smaż aż zacznie się karmelizować, dodaj ocet gotuj aż zupełnie odparuje, dodaj imbir, sos sojowy, ketchup i opakowanie przyprawy grubo mielonej Knorr. Całość gotuj chwilę pod przykryciem uważając na gęsty sos, który będzie pryskał.

Pikantne żeberka w miodzie z grilla - Krok 3

Krok 4

Gotowa marynatę podziel na dwie części. Do jednej części włóż jeszcze gorące żeberka i dokładnie wymieszaj, odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 h. Druga część posłuży do glazurowania już upieczonego mięsa.

Pikantne żeberka w miodzie z grilla - Krok 4

Krok 5

Żeberka piecz/grilluj na tackach aluminiowych około 15 minut na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, obracając mięso co jakiś czas. Grillując musisz uważać żeby glazura na sosie się nie spaliła. Gotowe żeberka tuż przed podaniem wymieszaj z pozostała marynatą.

Pikantne żeberka w miodzie z grilla - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowa marynatę możesz wzbogacić dodając do niej np. ziarno sezamu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne żeberka w miodzie z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne żeberka w miodzie z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne żeberka w miodzie z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne żeberka w miodzie z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne żeberka w miodzie z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne żeberka w miodzie z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne żeberka w miodzie z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne żeberka w miodzie z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne żeberka w miodzie z grillaPikantne żeberka w miodzie z grilla

Żeberka z grilla, najczęściej kojarzone z amerykańską kuchnią, są także silnie zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Jeśli lubicie ostre potrawy, wypróbujcie naszą propozycję na pikantne żeberka w miodzie. Charakterystyczny słodko-ostry smak zapewniają miód oraz unikatowa kompozycja przypraw. Po zamarynowaniu żeberka według naszego przepisu będą gotowe już w niecałą godzinę! W tak krótkim czasie przygotujecie mięso soczyste, kruche i pyszne!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla zwolenników mięs grillowanych. Żeberka z grilla przypadną również do gustu miłośnikom pikantnych dań.

Na jaką okazję?

Na każdą! Żeberka w miodzie zachwycą gości domowej imprezy czy plenerowego grilla. Jeśli lubicie mięsne obiady i szukacie urozmaicenia codziennego menu, polecamy pikantne żeberka, które zrobicie również na grillu elektrycznym.

Czy wiesz, że?

Żeberka z grilla to jedna z potraw, która charakteryzuje kuchnię amerykańską. Podawane są najczęściej z pikantnym sosem barbecue, o wyrazistym smaku wędzonych śliwek.

Dla urozmaicenia:

Marynatę do żeberek możesz wzbogacić ziarnami sezamu. Mięso idealnie komponuje się także z frytkami.