Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

50 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w grube 1,5 cm steki . Powierzchnię mięsa delikatnie przesiekaj uderzając w nie ostrym nożem uważając przy tym aby nie porozcinać mięsa.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 1

Krok 2

Pomarańczę otrzyj ze skóry, obierz i pokrój w plastry, czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj natkę pietruszki, obierz i zetrzyj imbir.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj ¾ opakowania przyprawy Knorr z olejem, połową sosu Wuster, skórką z pomarańczy, połową czosnku, imbirem, chili i ketchupem. Marynatę podziel na dwie części, w pierwszej zanurz mięso i odstaw je na co najmniej 12h pod przykryciem do lodówki. Drugą użyjesz jako glazurę do mięsa po upieczeniu.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 3

Krok 4

W między czasie przygotuj masło ziołowe. W tym celu mikserem ręcznym utrzyj masło, dodaj czosnek, natkę pietruszki, pozostały sos Wuster i pozostałą część grubo mielonej przyprawy Knorr. Masę wyciśnij na folie spożywczą, zroluj zaciskając końcówki i formując podłużny wałek o grubości około 2cm. Masło przełóż do lodówki, gdy stwardnieje, pokrój w 1 cm grubości kawałki.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 4

Krok 5

Steki z karkówki grilluj na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem lub piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C około 20 minut obracając mięso co jakiś czas. Pod koniec dodaj plastry pomarańczy i zgrilluj razem.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 5

Krok 6

Upieczone mięso obtocz pozostała marynatą. Steki podawaj z kawałkiem masła i zgrilowanymi plastrami pomarańczy.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz też dodać dowolne zioła np. majeranek czy rozmaryn.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłemPikantne steki z karkówki z ziołowym masłem

Karkówka jest jednym z faworytów, jeśli chodzi o imprezy przy grillu. Podawana z rusztu smakuje wyjątkowo, a dobrze przygotowane mięso charakteryzuje się delikatnością i sprężystością. Dziś proponujemy wam pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem, które doskonale sprawdzą się podczas każdej imprezy. Ostrości daniu dodają idealnie skomponowane mieszanki przypraw, a odpowiedni balans smaku zapewniają słodkie pomarańcze. Brzmi ciekawie? Spróbujcie!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika grillowanych mięs. Pikantne steki z karkówki to obowiązkowy przepis!

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na plenerowego grilla. Mięso możecie także przygotować w piekarniku, jest więc doskonałą propozycją na rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Karkówka wieprzowa bez kości jest surowcem, z którego wykonuje się popularny baleron. Wędlina ta może występować w odmianie wędzonej lub gotowanej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie bardziej aromatyczne steki z karkówki, do marynaty dodajcie ulubione zioła np. majeranek lub rozmaryn.