Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem
łatwe
84 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
3 łyżki
50 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój w grube 1,5 cm steki . Powierzchnię mięsa delikatnie przesiekaj uderzając w nie ostrym nożem uważając przy tym aby nie porozcinać mięsa.

Krok 2
Pomarańczę otrzyj ze skóry, obierz i pokrój w plastry, czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj natkę pietruszki, obierz i zetrzyj imbir.

Krok 3
W misce wymieszaj ¾ opakowania przyprawy Knorr z olejem, połową sosu Wuster, skórką z pomarańczy, połową czosnku, imbirem, chili i ketchupem. Marynatę podziel na dwie części, w pierwszej zanurz mięso i odstaw je na co najmniej 12h pod przykryciem do lodówki. Drugą użyjesz jako glazurę do mięsa po upieczeniu.

Krok 4
W między czasie przygotuj masło ziołowe. W tym celu mikserem ręcznym utrzyj masło, dodaj czosnek, natkę pietruszki, pozostały sos Wuster i pozostałą część grubo mielonej przyprawy Knorr. Masę wyciśnij na folie spożywczą, zroluj zaciskając końcówki i formując podłużny wałek o grubości około 2cm. Masło przełóż do lodówki, gdy stwardnieje, pokrój w 1 cm grubości kawałki.

Krok 5
Steki z karkówki grilluj na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem lub piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C około 20 minut obracając mięso co jakiś czas. Pod koniec dodaj plastry pomarańczy i zgrilluj razem.

Krok 6
Upieczone mięso obtocz pozostała marynatą. Steki podawaj z kawałkiem masła i zgrilowanymi plastrami pomarańczy.


Dobra rada:
Do marynaty możesz też dodać dowolne zioła np. majeranek czy rozmaryn.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem
Karkówka jest jednym z faworytów, jeśli chodzi o imprezy przy grillu. Podawana z rusztu smakuje wyjątkowo, a dobrze przygotowane mięso charakteryzuje się delikatnością i sprężystością. Dziś proponujemy wam pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem, które doskonale sprawdzą się podczas każdej imprezy. Ostrości daniu dodają idealnie skomponowane mieszanki przypraw, a odpowiedni balans smaku zapewniają słodkie pomarańcze. Brzmi ciekawie? Spróbujcie!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika grillowanych mięs. Pikantne steki z karkówki to obowiązkowy przepis!
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na plenerowego grilla. Mięso możecie także przygotować w piekarniku, jest więc doskonałą propozycją na rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Karkówka wieprzowa bez kości jest surowcem, z którego wykonuje się popularny baleron. Wędlina ta może występować w odmianie wędzonej lub gotowanej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie bardziej aromatyczne steki z karkówki, do marynaty dodajcie ulubione zioła np. majeranek lub rozmaryn.