Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

50 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w grube 1,5 cm steki . Powierzchnię mięsa delikatnie przesiekaj uderzając w nie ostrym nożem uważając przy tym aby nie porozcinać mięsa.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 1

Krok 2

Pomarańczę otrzyj ze skóry, obierz i pokrój w plastry, czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj natkę pietruszki, obierz i zetrzyj imbir.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj ¾ opakowania przyprawy Knorr z olejem, połową sosu Wuster, skórką z pomarańczy, połową czosnku, imbirem i ketchupem. Marynatę podziel na dwie części, w pierwszej zanurz mięso i odstaw je na co najmniej 12h pod przykryciem do lodówki. Drugą użyjesz jako glazurę do mięsa po upieczeniu.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 3

Krok 4

W między czasie przygotuj masło ziołowe. W tym celu mikserem ręcznym utrzyj masło, dodaj czosnek, natkę pietruszki, pozostały sos Wuster i pozostałą część grubo mielonej przyprawy Knorr. Masę wyciśnij na folie spożywczą, zroluj zaciskając końcówki i formując podłużny wałek o grubości około 2cm. Masło przełóż do lodówki, gdy stwardnieje, pokrój w 1 cm grubości kawałki.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 4

Krok 5

Steki z karkówki grilluj na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem lub piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C około 20 minut obracając mięso co jakiś czas. Pod koniec dodaj plastry pomarańczy i zgrilluj razem.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 5

Krok 6

Upieczone mięso obtocz pozostała marynatą. Steki podawaj z kawałkiem masła i zgrilowanymi plastrami pomarańczy.

Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz też dodać dowolne zioła np. majeranek czy rozmaryn.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kiszone jabłka
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne steki z karkówki z ziołowym masłemPikantne steki z karkówki z ziołowym masłem

Karkówka jest jednym z faworytów, jeśli chodzi o imprezy przy grillu. Podawana z rusztu smakuje wyjątkowo, a dobrze przygotowane mięso charakteryzuje się delikatnością i sprężystością. Dziś proponujemy wam pikantne steki z karkówki z ziołowym masłem, które doskonale sprawdzą się podczas każdej imprezy. Ostrości daniu dodają idealnie skomponowane mieszanki przypraw, a odpowiedni balans smaku zapewniają słodkie pomarańcze. Brzmi ciekawie? Spróbujcie!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika grillowanych mięs. Pikantne steki z karkówki to obowiązkowy przepis!

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na plenerowego grilla. Mięso możecie także przygotować w piekarniku, jest więc doskonałą propozycją na rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Karkówka wieprzowa bez kości jest surowcem, z którego wykonuje się popularny baleron. Wędlina ta może występować w odmianie wędzonej lub gotowanej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie bardziej aromatyczne steki z karkówki, do marynaty dodajcie ulubione zioła np. majeranek lub rozmaryn.