Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżeczki

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę pieczemy, lub grillujemy, obieramy ze skórki, kroimy w paseczki, szpinak myjemy, ser kroimy w paseczki.

Krok 2

Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, musztardą, przyprawiamy solą pieprzem i chilli, dobrze ręką ugniatamy. Gotowe wykładamy na stół, formujemy prostokąt, wzdłuż układamy paprykę, ser i garść szpinaku i delikatnie zwijamy w klopsa.

Krok 3

Klopsa smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, następnie wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy klopsa. Całość pieczemy 45 minut.

Krok 4

Oliwę, jajko i pozostały posiekany szpinak miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masę szpinakową (powinno wyjść ok 3 dużych łyżek masy) i ugniatamy do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Stolnicę oprószamy mąką, wałkujemy ciasto bardzo cieniutko i wykrawamy nożem paski szerokości ok 1 cm. Pasy oprószamy mąką i odstawiamy na ok 1 h. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Krok 5

SOS: szalotkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na patelni ok 1 minutę, dodajemy bulionetkę, rozpuszczamy, zalewamy sosem z klopsa i stopniowo śmietanką, mieszamy aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy makaron na nim plastry klopsa , polewamy 2 łyżkami sosu -danie gotowe! :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej