Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżeczki

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę pieczemy, lub grillujemy, obieramy ze skórki, kroimy w paseczki, szpinak myjemy, ser kroimy w paseczki.

Krok 2

Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, musztardą, przyprawiamy solą pieprzem i chilli, dobrze ręką ugniatamy. Gotowe wykładamy na stół, formujemy prostokąt, wzdłuż układamy paprykę, ser i garść szpinaku i delikatnie zwijamy w klopsa.

Krok 3

Klopsa smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, następnie wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy klopsa. Całość pieczemy 45 minut.

Krok 4

Oliwę, jajko i pozostały posiekany szpinak miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masę szpinakową (powinno wyjść ok 3 dużych łyżek masy) i ugniatamy do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Stolnicę oprószamy mąką, wałkujemy ciasto bardzo cieniutko i wykrawamy nożem paski szerokości ok 1 cm. Pasy oprószamy mąką i odstawiamy na ok 1 h. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Krok 5

SOS: szalotkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na patelni ok 1 minutę, dodajemy bulionetkę, rozpuszczamy, zalewamy sosem z klopsa i stopniowo śmietanką, mieszamy aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy makaron na nim plastry klopsa , polewamy 2 łyżkami sosu -danie gotowe! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej