Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżeczki

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę pieczemy, lub grillujemy, obieramy ze skórki, kroimy w paseczki, szpinak myjemy, ser kroimy w paseczki.

Krok 2

Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, musztardą, przyprawiamy solą pieprzem i chilli, dobrze ręką ugniatamy. Gotowe wykładamy na stół, formujemy prostokąt, wzdłuż układamy paprykę, ser i garść szpinaku i delikatnie zwijamy w klopsa.

Krok 3

Klopsa smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, następnie wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy klopsa. Całość pieczemy 45 minut.

Krok 4

Oliwę, jajko i pozostały posiekany szpinak miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masę szpinakową (powinno wyjść ok 3 dużych łyżek masy) i ugniatamy do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Stolnicę oprószamy mąką, wałkujemy ciasto bardzo cieniutko i wykrawamy nożem paski szerokości ok 1 cm. Pasy oprószamy mąką i odstawiamy na ok 1 h. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Krok 5

SOS: szalotkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na patelni ok 1 minutę, dodajemy bulionetkę, rozpuszczamy, zalewamy sosem z klopsa i stopniowo śmietanką, mieszamy aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy makaron na nim plastry klopsa , polewamy 2 łyżkami sosu -danie gotowe! :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej