Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżeczki

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

2 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę pieczemy, lub grillujemy, obieramy ze skórki, kroimy w paseczki, szpinak myjemy, ser kroimy w paseczki.

Krok 2

Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, musztardą, przyprawiamy solą pieprzem i chilli, dobrze ręką ugniatamy. Gotowe wykładamy na stół, formujemy prostokąt, wzdłuż układamy paprykę, ser i garść szpinaku i delikatnie zwijamy w klopsa.

Krok 3

Klopsa smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, następnie wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy klopsa. Całość pieczemy 45 minut.

Krok 4

Oliwę, jajko i pozostały posiekany szpinak miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masę szpinakową (powinno wyjść ok 3 dużych łyżek masy) i ugniatamy do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Stolnicę oprószamy mąką, wałkujemy ciasto bardzo cieniutko i wykrawamy nożem paski szerokości ok 1 cm. Pasy oprószamy mąką i odstawiamy na ok 1 h. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Krok 5

SOS: szalotkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na patelni ok 1 minutę, dodajemy bulionetkę, rozpuszczamy, zalewamy sosem z klopsa i stopniowo śmietanką, mieszamy aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy makaron na nim plastry klopsa , polewamy 2 łyżkami sosu -danie gotowe! :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klops na domowym szpinakowym tagiatelle z delikatnym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Łosoś na walentynki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej