Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym | Przepisy.pl pixel

Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

499 osób wydrukowało

Pobierz pdf

711 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 kilogram

1 opakowanie

200 mililitrów

3 łyżki

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki i cebule pokrój w cząstki. Natkę posiekaj, a ser pokrój w drobną kostkę.

Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki wraz z cebulą przesmaż na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie wlej wino, zredukuj nieco jego objętość, dodaj bulionetkę Knorr i wymieszaj. Całość wystudź i zmiel w maszynce. Dodaj tartą bułkę, posiekaną natkę oraz ser i wymieszaj.

Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - Krok 2

Krok 3

Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Wykrój trójkąty z dwoma znacznie dłuższymi bokami. Nakładaj na środek każdego trójkąta po łyżce farszu i zwijaj rogaliki.

Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - Krok 3

Krok 4

Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż paszteciki w odległości 3-4 centymetrów od siebie i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz paszteciki w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.

Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • iza zel

    iza zel , 14.04.2016

    Na imprezy rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowymPaszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym

Proponowane paszteciki łączą w sobie wyrazisty smak sera pleśniowego i delikatnych pieczarek. Jeśli chcesz przygotować szybką przekąskę, idealną na niemal każdą okazję – ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Możesz podawać paszteciki jako przystawkę do barszczu czerwonego lub solo, w przerwach między posiłkami. Czas na ich przyrządzanie: rozpocznij od przygotowania składników. Grzyby i cebulę pokrój na małe cząstki, natkę pietruszki posiekaj, a ser pokrój w kostkę. Teraz farsz – pieczarki i cebulę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka dodaj białe wino i duś wszystko do momentu, aż alkohol wyparuje. Po wystudzeniu zmiel składniki w maszynce, po czym dodaj bułkę tartą, natkę pietruszki oraz ser. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz wystarczy już tylko zawinąć farsz w ciasto francuskie (możesz wykorzystać gotowe lub zrobić je samodzielnie). Po rozwałkowaniu wykrój trójkąty i nakładaj na środek każdego po łyżce farszu – następnie zawiń rogaliki i gotowe. Pora na pieczenie – na wyłożonej pergaminem blasze ułóż posmarowane jajkiem rogaliki. Piecz przez kilkanaście minut. Smacznego!